Η επιστολή του Συλλόγου στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Παιδείας


Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγ. Νικολάου και Ρόδου απευθύνει την παρακάτω επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Τουρισμού:

"Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας, Αξιότιμε κύριε Υπουργέ και Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ Τουρισμού,

Έξι μήνες έχουν περάσει από την προηγούμενη επιστολή που σας αποστείλαμε, μία από τις πολλές που έχουμε συντάξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς βέβαια καμία ανταπόκριση από καμία πλευρά για ακόμα μία φορά, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τις υποσχέσεις και τις δηλώσεις σας.
Και βέβαια τα μέλη του Συλλόγου μας, ελάχιστα στον αριθμό είμαστε μαθημένοι και μαθημένες, χρόνια τώρα, (από το 2008 που εκλεγήκαμε μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού στις δύο ΑΣΤΕ) στην αδιαφορία της πολιτείας, στην απαξίωση του έργου μας αλλά και στην καταρράκωση του επιστημονικού και ακαδημαϊκού μας κύρους, παρότι υπερβάλουμε εαυτόν ώστε όχι μόνο να κρατάμε ανοικτές τις Σχολές, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά και να καταφέρουμε να έχουν πλέον καταξιωθεί στον χάρτη της δημόσιας τριτοβάθμιας τουριστικής εκπαίδευσης της χώρας μας και να είναι ψηλά στις προτιμήσεις των υποψήφιων σπουδαστών.

Με αυτήν την επιστολή θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό ότι δεν ζητούμε, αλλά απαιτούμε πλέον τη μέριμνα της πολιτείας για τα ακόλουθα ζητήματα, άλλως, σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος μας προτίθεται να προβεί σε κινητοποιήσεις με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Απόφαση μας είναι να μην φέρουμε σε δύσκολη θέση χωρίς προειδοποίηση κανένα. Να μην παγώσουμε την εξεταστική περίοδο που έχει ξεκινήσει, τιμωρώντας τους σπουδαστές μας ούτε και να δυσχεράνουμε περισσότερο την τρέχουσα τουριστική σεζόν, βάζοντας εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης, ωστόσο, αν η πολιτεία δεν ενσκήψει επιτέλους και μάλιστα με πρόθεση οριστικής επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων των δυο ΑΣΤΕ. οι Σχολές δεν πρόκειται να ανοίξουν τη νέα χρονιά με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους 700 και πλέον σπουδαστές και τις οικογένειες τους που προβλέπεται ότι θα φοιτήσουν σε αυτές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

1. Άμεση ψήφιση των διατάξεων που θα κατοχυρώνουν το πτυχίο των ΑΣΤΕ στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (πτυχίο 1ου κύκλου σπουδών). Είναι ντροπή η χώρα μας να κατοχυρώνει τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων και να αφήνει  αδιαβάθμητες  σχολές τις  ΑΣΤΕ  όταν  μάλιστα ο τουρισμός αναγνωρίζεται από όλους ως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Παρά τις πολλαπλές εξαγγελίες και παρότι η περίοδος της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων είναι προ των πυλών, οι Α.Σ.Τ.Ε. παραμένουν οι μόνες Σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο στην ανώτερη βαθμίδα και καλούνται μάλιστα από το νέο ακαδημαϊκό έτος να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα σπουδών με οκτώ εξάμηνα φοίτησης και επιπλέον εννέα μήνες πρακτικής. Εξάλλου σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος, η εκπαίδευση που παρέχεται από σχολές ανώτερης βαθμίδας δεν μπορεί να ξεπερνά σε διάρκεια τα τρία έτη. Δηλαδή με πέντε έτη σπουδών θα απονέμουν πτυχίο ΙΕΚ, ότι δηλαδή οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ μπορούν να αποκτήσουν με ένα έτος μαθητείας!! Και παρότι η πολιτεία σταθερά εδώ και χρόνια σαμποτάρει τις ΑΣΤΕ, αυτές σε πείσμα όλων δυναμώνουν και προσελκύουν κάθε χρόνο σπουδαστές με υψηλές επιδόσεις. 

2. Άμεση θετική απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας για την επιλεξιμότητα των ΑΣΤΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως είναι γνωστό, στην ΑΣΤΕΚ είχε απονεμηθεί ο πανεπιστημιακός χάρτης ERASMUS από την Ευρωπαϊκή επιτροπή το 2014, αλλά δεν της ανανεώθηκε το 2020, επειδή το Υπουργείο Παιδείας γνωμοδότησε αρνητικά, με το σκεπτικό ότι η Σχολή δεν ανήκει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, παρότι βέβαια αυτό δεν ήταν καν προϋπόθεση του προγράμματος. Εξάλλου, μέχρι πρότινος και πριν ανωτατοποιηθούν, συμμετείχαν κανονικά στο πρόγραμμα και άλλες Ανώτερες Σχολές, όπως οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, οι Ακαδημίες Πυροσβεστικής…

3. Ενέργειες για την άρση των διακρίσεων σε βάρος των φοιτητών, των πτυχιούχων αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΣΤΕ, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια αισθάνονται παιδιά κατώτερου Θεού στη χώρα τους καθώς στερούνται ευκαιριών και παροχών που θεωρούνται εκ των ουκ άνευ σε όλη την τριτοβάθμια, όπως σύγχρονες κτηριακές υποδομές, εστίες, σίτιση των σπουδαστών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ασφάλιση, ακαδημαϊκή ταυτότητα, υποτροφίες οικονομικής ενίσχυσης, και βέβαια συμμετοχή στο πρόγραμμα της ψηφιακής μέριμνας, από το οποίο επίσης αποκλείστηκαν παρότι αυτό συμπεριέλαβε όλους τους μαθητές σπουδαστές και φοιτητές του Υπουργείου Παιδείας αλλά και των Στρατιωτικών Σχολών, της Αστυνομίας, του Ναυτικού, των ιδιωτικών ΙΕΚ και κολεγίων, ακόμα και των πανεπιστημίων του εξωτερικού!

4. Ένταξη της ΑΣΤΕ Ρόδου σε πρόγραμμα για τη συντήρηση και την ανακατασκευή των κτηριακών της εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου και εξεύρεση λύσης για το στεγαστικό πρόβλημα της ΑΣΤΕ Κρήτης η οποία φιλοξενείται σε κτήριο που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να φιλοξενήσει τους 370 σπουδαστές με τους οποίους αναμένεται να ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.

5. Πρόσληψη μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και κάλυψη όλων των βαθμίδων, με προσόντα και κριτήρια αντίστοιχα των ΑΕΙ.

6. Πρόσληψη μόνιμου Διοικητικού και Βοηθητικού Προσωπικού. Η ΑΣΤΕ Κρήτης έχει μια μόνο μόνιμη διοικητική υπάλληλο και λειτουργεί με συμβασιούχους υπάλληλους που έρχονται και φεύγουν κάθε 6-8 μήνες.

7. Άμεση ολοκλήρωση των διατάξεων που αφορούν στα καθήκοντα και τα δικαιώματα και τη μισθοδοσία των μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού των Α.Σ.Τ.Ε. Εκπαιδευτικοί με προσόντα αντίστοιχα των μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) των πρώην Τ.Ε.Ι. που προσλήφθηκαν με διαδικασίες εκλεκτορικού σώματος κρατούμαστε για περισσότερο από δέκα έτη εγκλωβισμένοι χωρίς καθορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς εξέλιξη, με μισθούς καθηλωμένους στο 90% των αποδοχών των αντίστοιχων βαθμίδων των πρώην ΤΕΙ και άρα αποκλειόμενους από κάθε αλλαγή και εξέλιξη, αφού αυτή η κατηγορία εργαζομένων έχει πλέον εκλείψει.

8. Άμεση καταβολή του εφάπαξ χρηματικού ποσού που είχε προβλεφθεί το 2018 για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που υπάγονται σε «ειδικά μισθολόγια» (αντίστοιχου της διαφοράς των αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως 3.12.2016). Εμείς, τα δέκα μέλη ΕΠ των ΑΣΤΕ είμαστε οι μοναδικοί εργαζόμενοι στη χώρα μας, υπαγόμενοι σε «ειδικό μισθολόγιο», οι  οποίοι δικαιούνταν την αποζημίωση αυτή αλλά δεν της έλαβαν ποτέ παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας". 

Για το ΔΣ του Συλλόγου 

Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος

Ιωάννης Λαγουδάκης

Καθηγητής Τ.Μ. ΑΣΤΕ Κρήτης

Ο Γραμματέας

Ευθύμης Κουτρούμπας

Καθηγητής Τ.Μ. ΑΣΤΕ Κρήτης