Καταγγελία φοιτητών Ιατρικής: Θεωρούμε απαράδεκτο να εκτεθούμε σε νοσοκομειακό περιβάλλον ανεμβολίαστοι

Οι ανησυχίες, τα αιτήματα και οι δράσεις μας αγνοήθηκαν

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

Η επιστολή των πεμπτοετών φοιτητών του τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών:

 Αναφορικά με την απόφαση για  την επιστροφή των Ε’ ετών φοιτητών Ιατρικής στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα των κλινικών ασκήσεων, έπειτα από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκύπτουν σοβαροί προβληματισμοί μεταξύ των μελών της φοιτητικής κοινότητας. Μετά από περισσότερους από 6 μήνες επιβεβλημένης αποχής των Ε’ ετών φοιτητών Ιατρικής από τις κλινικές ασκήσεις (διάστημα στο οποίο πραγματοποιούνταν υποτυπώδεις αναπληρώσεις αυτών με εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές διαλέξεις) αποτυγχάναμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους φορείς.

Οι ανησυχίες, τα αιτήματα και οι δράσεις μας αγνοήθηκαν. Τώρα καλούμαστε να επιστρέψουμε στο νοσοκομειακό περιβάλλον για να αναπληρώσουμε μέσα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα την πλειονότητα των κλινικών μας ασκήσεων μέχρι και τις 30/07/21. Κανείς δεν έχει προνοήσει για τον εμβολιασμό μας και, σύμφωνα με το παρόν σχέδιο, η διασφάλιση της υγείας μας θα πραγματοποιείται με 1 self-test την εβδομάδα και μοριακούς ελέγχους ΜΟΝΟ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος. Θεωρούμε απαράδεκτο να αναγκαζόμαστε να εκτεθούμε σε νοσοκομειακό περιβάλλον που εξυπηρετεί covid περιστατικά όντας ανεμβολίαστοι.

Κάτι τέτοιο θα θέσει αναμφισβήτητα σε κίνδυνο τη δική μας υγεία, την υγεία των οικογενειών μας αλλά και των ασθενών με τους οποίους θα ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά. Ζητούμε, λοιπόν, τον Άμεσο εμβολιασμό των Ε’ ετών φοιτητών Ιατρικής πριν την είσοδό μας στις κλινικές ασκήσεις που προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 17/05/21. Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν πεμπτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών.