Πότε ξεκινούν οι κλινικές/ εργαστηριακές ασκήσεις


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα Κοινή Υπουργική  Απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων ορίζει τη λειτουργία των σχολείων, Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Πανεπιστημίων από Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00. Eπαναλειτουργούν, επίσης δια ζώσης, τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών, καθώς και οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών που είναι στο τελευταίο έτος ή επί πτυχίω.

Από τις 15.5.2021 οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις φοιτητών. Οι κατηγορίες των φοιτητών που εμπίπτουν στην επανέναρξη των κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων:

α) φοιτητές του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας, που πραγματοποιούν κλινικές ασκήσεις,

β) φοιτητές του τελευταίου έτους και επί πτυχίω και μεταπτυχιακοί φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου σε όλα τα Τμήματα/Σχολές, που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση με φυσική παρουσία από 10.5.2021,

γ) φοιτητές του πέμπτου και έκτου έτους, καθώς και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Ιατρικής, που πραγματοποιούν κλινική άσκηση από 15.5.2021,

δ) φοιτητές του τελευταίου έτους και επί πτυχίω και μεταπτυχιακοί φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου σε όλα τα Τμήματα/Σχολές, που πραγματοποιούν κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις με φυσική παρουσία από 15.5.2021.

Στις ασκήσεις αυτές περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε Τμήματα/Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθήματα στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ασκήσεις πεδίου και ασκήσεις υπαίθρου. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, είναι υποχρεωτικός για τις παραπάνω κατηγορίες φοιτητών. 

Ειδικότερα για τις μετακινήσεις φοιτητών θα ισχύσουν τα εξής:

Φοιτητές

Επιτρέπεται η μετακίνηση για λόγους συμμετοχής α) σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας και

β) σε πρακτικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω και των μεταπτυχιακών φοιτητών όλων των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου σε όλα τα Τμήματα/Σχολές, ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνο-μίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Για την μετακίνηση η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια και παρέχεται από τη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής του Α.Ε.Ι., όπου είναι εγγεγραμμένος κάθε φοιτητής/τρια, που δικαιούται βεβαίωση κίνησης λόγω διενέργειας ασκήσεων. Η βεβαίωση περιέχει το ονοματεπώνυμο του φοιτητή/ της φοιτήτριας, τον τόπο κατοικίας του/ης, τη διεύθυνση του Τμήματος ή Σχολής του Α.Ε.Ι., νοσοκομείου ή άλλου χώρου στον οποίο διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών στο οποίο φοιτά, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης του φοιτητή/της φοιτήτριας σε εβδομαδιαία βάση.

Η βεβαίωση του προηγούμενου εδαφίου παρέχεται ηλεκτρονι- κά από τη Γραμματεία προς τον φοιτητή/την φοιτήτρια μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φέρει είτε ψηφιακή υπογραφή είτε σκαναρισμένη πρωτότυπη υπογραφή και σφραγίδα του Α.Ε.Ι.. Ο φοιτητής/η φοιτήτρια φέρει υποχρεωτικά μαζί του αστυνομική ταυτότητα. Οι βεβαιώσεις της παρούσας λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας

Επιτρέπεται για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Α.Ε.Ι., το νοσοκομείο ή ο χώρος, όπου διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία, λόγω συμμετοχής του/της στις ασκήσεις με φυσική παρουσία, η Σχολή Αξιωματι- κών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών,  ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.

 Μετακίνηση για λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας

Επιτρέπεται για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/ φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό.