Aνθρωπιστικές, θετικές και οικονομικές επιστήμες


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) είναι δημόσιο Πανεπιστήμιο και το μοναδικό στην Κύπρο με εξειδίκευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με πολυετή εμπειρία, καινοτόμες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης και ευέλικτη εκπαιδευτική μεθοδολογία, το ΑΠΚΥ προσφέρει σε κάθε πολίτη την πολύτιμη δυνατότητα να σπουδάσει από τον δικό του χώρο και στον δικό του χρόνο, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης, και να αποκτήσει έναν αναγνωρισμένο, χρήσιμο και αξιόπιστο τίτλο σπουδών, πολύτιμο εφόδιο για τη ζωή του και για την προσωπική και επαγγελματική του εξέλιξη. Ως δημόσιο Πανεπιστήμιο, το ΑΠΚΥ είναι ισότιμο και ομοταγές ως προς τα ελληνικά πανεπιστήμια και όλα τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια διεθνώς, ανεξάρτητα από τη διδακτική τους μεθοδολογία -συμβατική ή μη. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι τίτλοι σπουδών που απονέμει το ΑΠΚΥ αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., σύμφωνα με τα κριτήρια και τις διαδικασίες του. 

Προγράμματα Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021

Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει συνολικά τέσσερα (4) Προπτυχιακά και είκοσι (20) Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών μέσω των τριών (3) Σχολών του: Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών και Σχολή Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης.

Πέρα από τα προγράμματα που οδηγούν σε απόκτηση τίτλου σπουδών, προσφέρονται ακόμη:

-Προγράμματα Κατάρτισης σύντομης διάρκειας σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας

-Οι Θεματικές Ενότητες (μαθήματα) όλων των Προγραμμάτων Σπουδών του ΑΠΚΥ ως αυτοτελείς, ώστε στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης ο καθένας να μπορεί να εγγραφεί και να τις παρακολουθήσει, λαμβάνοντας σχετική πιστοποίηση, χωρίς να χρειάζεται να δεσμευθεί συνολικά στο εκάστοτε πρόγραμμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της εποχής, το ΑΠΚΥ έχει προσιτά δίδακτρα και παρέχει στους φοιτητές διευκολύνσεις στην καταβολή τους, χορηγεί υποτροφίες, αλλά και προσφέρει μειώσεις διδάκτρων στη βάση κοινωνικών και άλλων κριτηρίων (π.χ. πολύτεκνοι, απόφοιτοι του ΑΠΚΥ που εγγράφονται σε επιπρόσθετα προγράμματα σπουδών, μέλη οικογενειών).

Εκπαιδευτική Μεθοδολογία

Οι σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας των φοιτητών σε αίθουσες διδασκαλίας, με την αξιοποίηση εξειδικευμένων και κατάλληλων διαδραστικών παιδαγωγικών μεθόδων και εργαλείων. Φυσική παρουσία απαιτείται μόνο στις τελικές γραπτές εξετάσεις των Θεματικών Ενοτήτων/μαθημάτων, σε εξεταστικά κέντρα που λειτουργεί το ΑΠΚΥ στην Κύπρο και στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη) και, υπό προϋποθέσεις, σε τρίτες χώρες.

Όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας υποστηρίζονται από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης και οι φοιτητές λαμβάνουν συνεχή υποστήριξη και καθοδήγηση από τους έγκριτους ακαδημαϊκούς που διδάσκουν στο ΑΠΚΥ. Η υπερσύγχρονη Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης eClass είναι το κύριο μέσο διδασκαλίας και μάθησης. προσομοιώνει μια παραδοσιακή αίθουσα διδασκαλίας και επιτρέπει στους φοιτητές να διαχειρίζονται την πορεία μάθησής τους με την κατάλληλη ακαδημαϊκή υποστήριξη. Η διδασκαλία συνεπικουρείται από διαδικτυακές διαλέξεις και τηλεσυναντήσεις, οι οποίες ενθαρρύνουν την εξατομικευμένη συνεργασία φοιτητών και διδασκόντων, αλλά και είναι διαθέσιμες στο eClass, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να τις παρακολουθήσουν στον δικό τους χρόνο. Τα εργαλεία σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας (chat, videochat, forum) της Πλατφόρμας επιτρέπουν στους φοιτητές να συνεργάζονται με τους καθηγητές-συμβούλους τους, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης. Οι φοιτητές έχουν επίσης πρόσβαση σε ψηφιακό, πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό και σε όλες τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και ψηφιακές πηγές της Βιβλιοθήκης του ΑΠΚΥ, οι οποίες είναι προσβάσιμες 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο.

Πέραν των παραπάνω δυνατοτήτων και των υπηρεσιών σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, το ΑΠΚΥ ενσωματώνει νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία, αναβαθμίζοντας σε συνεχή βάση τις υποδομές του. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο αξιοποιεί την εικονική υποδομή του σε προγράμματα σπουδών της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, για τη διεξαγωγή εξ αποστάσεως εικονικών εργαστηρίων (virtual labs), αλλά και ενσωματώνει καινοτόμα στοιχεία σύγχρονης εκπαίδευσης (Internet of Things, gamification, simulations) στην εξ αποστάσεως μάθηση.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα προσφερόμενα προγράμματα και την εξ αποστάσεως εκπαιδευτική μεθοδολογία του ΑΠΚΥ είναι διαθέσιμες στο www.ouc.ac.cy. Η υποβολή αιτήσεων για εισδοχή στο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του ιστοχώρου του ΑΠΚΥ ως τις 30 Ιουνίου 2020. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Πανεπιστημίου στο +357 22411600/711 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.