Στη κατηγορία Entrepreneurship


Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πήρε μέρος στο διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 διαδικτυακά κάνοντας την έκπληξη αφού βρέθηκε στη πρώτη θέση για τη κατηγορία Entrepreneurship . Να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό είχαν πάρει μέρος 17 ομάδες για τις κατηγορίες: Entrepreneurship, Research και Young Entrepreneurship Streams.

Στην κατηγορία Entrepreneurial Impact Awards, αναδείχθηκε η Oliveex (https://oliveex.io), η οποία βραβεύθηκε για την τεχνολογική λύση που προσφέρει μέσω IoT για την ασφάλεια των ζυμωμένων τροφίμων, όπου χρησιμοποιεί αισθητήρες και συσκευές ανίχνευσης και είναι 24/7 συνδεδεμένη σε δεξαμενές αποθήκευσης, πλήρως ασύρματη.

Η Olixeex.io ιδρύθηκε από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Καραγκούνη, Κωνσταντίνο Ακρίβο και Κολιγλίατη Αριστοτέλη. Γεννήθηκε μέσα από το πρόγραμμα της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σήμερα η επιχείρηση έχει μεγαλώσει και η ομάδα αποτελείται από τους: Ακρίβο Κωνσταντίνο (Co-Founder & Software Engineer), Γκαραγκούνη Δημήτρη (Co-Founder & Hardware Engineer), Τσονιώτη Νίκο (Business Development Advisor), Γκρίτζιο Θανάση (Software Engineer) & Βούλγαρη Χρήστο (Software Engineer).

Πιο συγκεκριμένα, η Oliveex εφαρμόζει μια λύση Internet of Things για την ασφάλεια των ζυμούμενων τροφίμων κατά την αποθήκευση και την ωρίμανση τους. Η λύση τους αποτελείται από μια συσκευή ανίχνευσης με δυνατότητα IoT, πλήρως ασύρματη και plug and play, ενώ είναι 24/7 συνδεδεμένη σε δεξαμενές αποθήκευσης, συλλέγοντας δεδομένα από το εσωτερικό τους. Τα δεδομένα προωθούνται στην υπηρεσία cloud, αποθηκεύονται και αναλύονται. Η απλή και φιλική προς το χρήστη web εφαρμογή παρέχει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να ελέγχουν την παραγωγή τους σε πραγματικό χρόνο ακόμη και από απόσταση. Έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο των πιλοτικών δοκιμών και διοργανώνουν αυτήν τη στιγμή έναν δεύτερο γύρο μεγαλύτερης κλίμακας. Τους τελευταίους έξι μήνες επικοινωνούν με ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζυμούμενων τροφίμων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη προκειμένου να οργανώσουν τον δεύτερο γύρο των πιλοτικών δοκιμών τους, ενώ απώτερος στόχος είναι η μακροχρόνια συνεργασία μαζί τους.

Στην 22μελή κριτική επιτροπή συμμετείχαν πανεπιστημιακοί από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), εκπρόσωποι των τριών funds του Innovation Window του Equifund, (Metavallon VC, Uni.Fund και VelocityPartners), των χορηγών και υποστηρικτών του διαγωνισμού καθώς και εκπρόσωποι από το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας.

Ο διαγωνισμός ennovation (https://ennovation.gr/) διοργανώνεται από το Κέντρο ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου ELTRUN και επιστημονικούς υπεύθυνους τον Καθηγητή Γ. Δουκίδη και την Αναπλ. Καθηγήτρια Κ. Πραματάρη, και υποστηρίζεται από 20+ Πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο και φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα της ΜΟΚΕ: www.moke.uth.gr και στο facebook (https://www.facebook.com/moke.uth/)