Ο κορωνοϊός γυρίζει τον τροχό


Η νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός επηρέασε και το εκπαιδευτικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό. Καθηγητές, φροντιστήρια, γονείς και παιδιά αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε πως η ύλη θα περιοριστεί σε εκείνη που πρόλαβαν να διδαχθούν τα παιδιά στη φυσική τάξη μέχρι και το κλείσιμο των σχολείων. Ενδεχομένως, σύμφωνα με την υπουργό, να περιλαμβάνει και την ύλη που θα διδαχθούν οι μαθητές σε περίπτωση που ανοίξουν τελικά τα σχολεία πριν την καθιερωμένη λήξη της σχολικής χρονιάς. 

''Έχω πει ότι η ύλη θα περιοριστεί σε ό,τι διδάσκεται στη φυσική κανονική τάξη. Είναι η 11η Μαρτίου, έως τώρα. Όπως έχω δηλώσει, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει μείωση της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα'' δήλωσε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.

Υπενθυμίζεται πως την περικοπή της ύλης έχουν ζητήσει επανειλημμένα με επιστολές τους   μαθητές και μαθήτριες της Γ' Λυκείου, εκπαιδευτικοί φορείς και κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να μην παραταθεί η αγωνία των υποψηφίων και να μπορέσουν να εστιάσουν στο διάβασμα και τις επαναλήψεις τους.

Θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα;

Δεν έχουν δοθεί απόλυτες απαντήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας και φυσικά τις οδηγίες των ειδικών.

''Για μετά τις 27 Απριλίου, στο τέλος των διακοπών του Πάσχα υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί μια παράταση στο άνοιγμά τους. Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Οι προβλέψεις του κ. Τσιόδρα είναι αισιόδοξες'' δήλωσε η Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει εισήγηση που να λέει να μην ανοίξουν τα σχολεία αλλά ούτε εισήγηση για το πότε θα ανοίξουν. 

Εξίσου διστακτικός πάνω στο ζήτημα για την επανέναρξη των σχολείων είναι και ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό.

''Προσωπικά, θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων. Είμαστε εξαιρετικάπροσεκτικοί'' ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, καθώς όπως εξήγησε πολλοί μαθητές θα μπορούσαν επί το πλείστον να είναι ασυμπτωματικοί και ως εκ τούτου να κάνουν και τη μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό σε περίπτωση που επανέλθουν μαζικά στα σχολεία. 

Δεδομένου αυτού,προτείνει πως αν αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για την Γ' Λυκείου και μάλιστα σε διαφορετικές ζώνες -πρωινά και απογευματινά τμήματα- ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός. 

Πανελλαδικές

Αναφορικά με την ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να διεξαχθούν τέλος Ιουνίου ή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, όσο πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες.

''Μετά τις 15 Ιουλίου είναι δύσκολα τα πράγματα. Θα πρέπει η έναρξη να είναι πριν από τότε. Προσπαθούμε να πάμε όσο πιο κοντά στον Ιούνιο γίνεται'' δήλωσε η υπουργός, σημειώνοντας πως ο μόνος λόγος να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο θα ήταν αν ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσίοδρας εισηγηθεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συγχρωτισμός υποψηφίων στην ίδια αίθουσα μέσα στο καλοκαίρι.

Την ίδια άποψη υποστηρίζει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ,Πέτσας, ο οποίος επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να διεξαχθούν οι πανελλαδικές μέσα στο καλοκαίρι και σε καμία περίπτωση τον Σεπτέμβριο. 

Προαγωγικές εξετάσεις

Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και αναφορικά με τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων. ''Είναι όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Προφανώς θα μας ενδιαφέρει πρωτίστως να καλύψουμε χαμένο έδαφος. Εξετάζουμε σενάρια, δεν είμαι σε θέση να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή'' ανέφερε η υπουργός.