Ο φοιτητικός σύλλογος σύμμαχος της Πολιτείας


Οι φοιτητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και δηλώνουν πως θα βρίσκονται στη..πρώτη γραμμή για τις δομές υγείας!

''Όταν μας ζητηθεί θα είμαστε παρόντες! Θα είμαστε όλοι και όλες παρόντες να συνεισφέρουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την διασφάλιση της υγείας όλων των ανθρώπων του τόπου μας. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ότι αποκλειστικά αρμόδια όργανα για τη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και το Υπουργείο Υγείας.

Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η μεγαλύτερη πράξη υπευθυνότητας, στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, είναι να ξέρεις πως και μέχρι που μπορείς να προσφέρεις. Τέλος, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με άλλους Συλλόγους Φοιτητών Ιατρικής και παρόμοιες αποφάσεις θα λάβουν άμεσα και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Ιατρικής Λάρισας και της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, είναι πολύ σημαντική η οργανωμένη προσπάθεια, σε μία κοινή γραμμή''.

 Αναλυτικά η Απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών για την πιθανότητα δραστηριοποίησης φοιτητών Ιατρικής για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού:

"Ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, δεν χτυπήθηκε όσο άλλες χώρες.

Τα δυσκολότερα, ίσως, είναι ακόμα μπροστά μας. Αυτές τις στιγμές, ύψιστη προτεραιότητα όλων μας αποτελεί η προστασία της Δημόσιας Υγείας και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται.  Οι αποφάσεις για αναστολή του εκπαιδευτικού έργου και περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις έχουν ληφθεί για πολύ σοβαρούς λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Για αυτό και όλοι μας ακολουθούμε με υπευθυνότητα και επιμέλεια τα εξής, εφαρμόζουμε τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Ως μελλοντικοί ιατροί, έχουμε υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, καθώς αυτό μας συμπαραστάθηκε και μας προσέφερε όλες τις ευκαιρίες για εκπαίδευση. Εδώ και ημέρες, παρακολουθούμε μια αγνή προσπάθεια συμφοιτητών μας ανά την Ελλάδα, για σύσταση εθελοντικής ομάδας φοιτητών Ιατρικής, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Φοιτητές και Φοιτήτριες Ιατρικής ανά την Ελλάδα, με ένα μόνο σκοπό: την προσφορά στην Ελλάδα που δοκιμάζεται. Αυτή η προσπάθεια, αποτελεί την απόδειξη της άριστης νέας γενιάς γιατρών που θα έρθει στο Σύστημα Υγείας τα επόμενα χρόνια και είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της γενιάς.  Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αποκλειστικά αρμόδια όργανα για τη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, για κάλυψη αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας από φοιτητές Ιατρικής, είναι η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η δράση φοιτητικού δυναμικού των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας που ενδεχομένως απαιτηθεί, θα πρέπει να συνοδεύεται από νομοθετικό πλαίσιο και να μην βάλει σε επικίνδυνες περιπέτειες νομικής, διοικητικής ή άλλης φύσεως τους φοιτητές Ιατρικής που θα θελήσουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, σε ένα τέτοιο πιθανό σενάριο, θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξη και παροχή σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής, όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας, όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, γυαλιά, χειρουργικές ρόμπες, αντισηπτικά διαλύματα, κλπ) καθώς επίσης και η παροχή της βασικής εκπαίδευσης – οδηγιών για τις ιατρικές πράξεις που θα πρέπει να καλύψουν οι φοιτητές Ιατρικής. 

Η συμμετοχή των φοιτητών αυτή, θα πρέπει να γίνει κατόπιν σχετικού αιτήματος στην οικεία Γραμματεία του Τμήματος φοίτησής τους, όπου και θα δηλώνεται και η επιθυμητή Μονάδα του ΕΣΥ, κατόπιν συνεννόησης της Γραμματείας του Τμήματος με αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, όταν το Υπουργείο ζητήσει και την συνεισφορά και των φοιτητών Ιατρικής. Είναι σημαντικό σε μία τέτοια δύσκολη κατάσταση, η όποια δράση να είναι απολύτως οργανωμένη και πάντοτε σύμφωνη με τους ειδικούς. Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές, το Παραϊατρικό Προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τους ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς.  Τέλος, δηλώνουμε, ότι σε περίπτωση που μας ζητηθεί, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των Ιατρικώς Σχολών της Ελλάδας, θα δώσουμε το παρόν! Θα είμαστε όλοι και όλες παρόντες να συνεισφέρουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την διασφάλιση της υγείας όλων των ανθρώπων του τόπου μας."