Διάβασε τις ανακοινώσεις εδώ!


Αναλυτικά...

Erasmus+: Στις κατά τόπους ελληνικές προξενικές Αρχές θα πρέπει να απευθυνθούν οι φοιτητές των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε Ιταλία και Ισπανία μέσω προγραμμάτων κινητικότητας (Erasmus) και επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους, μετά την απαγόρευση των πτήσεων από και προς τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη από τη διασπορά του κορονοϊού.

Κατόπιν επικοινωνίας του ΑΠΕ με το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τις πρυτανικές Αρχές των ελληνικών Πανεπιστημίων να ενημερώσουν αναλυτικά μέχρι σήμερα το πρωί για τον αριθμό των φοιτητών και των λοιπών μελών των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, που βρίσκονται στην Ευρώπη, ανά χώρα και ανά κατηγορία προσωπικού, ώστε να ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Η βασική κατεύθυνση που δόθηκε από το υπουργείο στους πρυτάνεις είναι ότι οι φοιτητές σε Ιταλία και Ισπανία "θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές της Ελλάδας και αυτές με τη σειρά τους συντονίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος επιστροφής τους στην ημεδαπή".

ΑΠΘ: 187 φοιτητές σε Ιταλία και Ισπανία

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται 636 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στο υπουργείο το ίδρυμα. Από αυτούς, 111 βρίσκονται στην Ισπανία, 109 στη Γερμανία, 76 στην Ιταλία και 81 στη Γαλλία.

 "Ακόμη δεν έχουν έλθει αιτήματα στις υπηρεσίες μας, πόσοι επιθυμούν να επιστρέψουν. Σε κάθε περίπτωση όμως επικοινωνούμε με τα παιδιά μας, είμαστε σε τηλεφωνική επαφή με τους φοιτητές μας, τους ενημερώνουμε διαρκώς για τις οδηγίες που αφορούν τον επαναπατρισμό τους, εφόσον τον επιθυμούν και μέλημά μας είναι να εμψυχώσουμε όσους το έχουν ανάγκη, να καθησυχάσουμε τις όποιες ανησυχίες τους", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Διευκρίνισε, δε, πως κάποιοι από τους 636 φοιτητές ενδέχεται να έχουν επιστρέψει ήδη ή να έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες της επιστροφής τους και να μην έχουν ενημερώσει ακόμη το Πανεπιστήμιο. Έτσι, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως για τις δυνατότητες επαναπατρισμού ενδιαφέρεται μεγάλο μέρος των φοιτητών του ΑΠΘ που βρίσκονται σε Ιταλία και Ισπανία, καθώς -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν ισχύει κάποια απαγόρευση πτήσεων από τις υπόλοιπες χώρες και όποιος επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα π.χ. από τη Γαλλία, την Ολλανδία ή τη Γερμανία δεν έχει κάποιον περιορισμό.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό το γνωρίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Με τις συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, όποιος επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα, θα επιστρέψει, ακολουθώντας φυσικά στη συνέχεια τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για κατ' οίκον περιορισμό 14 ημερών. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, με την ατομική μας ευθύνη. Ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και ενημερώνουμε υπεύθυνα".

ΠΑΜΑΚ: 20 φοιτητές σε Ισπανία και Ιταλία

Συνολικά 100 φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βρίσκονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Erasmus. Από αυτούς 10 βρίσκονται στην Ιταλία και 10 στην Ισπανία, 8 στη Γαλλία, 8 στη Γερμανία, 10 στην Πολωνία, 10 στη Ρουμανία και 6 στην Ολλανδία.

"Είμαστε συνέχεια σε επαφή μαζί τους. Από την Ιταλία μέχρι τώρα δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψουν, όμως η κατάσταση είναι δυναμική, με τα νέα δεδομένα πιθανόν να θελήσουν να επιστρέψουν. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Είναι ενήλικες και αποφασίζουν οι ίδιοι, εμείς σαν πανεπιστήμιο έχουμε στείλει οδηγίες τι μπορούν να κάνουν και τους συστήνουμε να ακολουθούν και τις οδηγίες των εκεί υγειονομικών αρχών", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης Διοικητικών Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθ. Δημήτρης Κιρκιλής.

Διαβεβαίωσε, δε, πως έχει υπάρξει μέριμνα από το ΙΚΥ σε ό,τι αφορά την κάλυψη των εξόδων και την εξασφάλιση των υποτροφιών, όπως αρχικά προβλεπόταν.