Για προπτυχιακό Ελλάδα, για μεταπτυχιακό εξωτερικό!


Δεν είναι λίγοι οι νέοι, οι οποίοι μετά το πέρας της σχολικής τους ''θητείας'', ξενιτεύονται, ψάχνοντας μια καλύτερη τύχη και καλύτερες σπουδές στο εξωτερικό.
Καθώς ήταν ένα θέμα το οποίο με ενδιέφερε ιδιαίτερα και ασχολήθηκα αρκετά με αυτό, μπορώ να πω, πως πολλά από τα ελληνικά πανεπιστήμια όπως και τα ιδιωτικά της Ελλάδας είναι καλύτερα από πολλά της Ευρώπης.

Όλα ξεκίνησαν με έναν καθηγητή (ο οποίος διδάσκει σε πολλές χώρες του εξωτερικού) και είπε χαρακτηριστικά: '' Για προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα είμαστε μια χαρά, παραδόξως. Για μεταπτυχιακό τρέξτε στο εξωτερικό''.
Πέρα από αυτό όμως, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις φοιτητών που σπούδασαν στο εξωτερικό και έχουν αποκτήσει τις ίδιες ( σε κάποιες περιπτώσεις και λιγότερες) γνώσεις με αυτές από τους Έλληνες φοιτητές.

Μιας και είναι περίοδος πανελληνίων, οι παρακάτω λόγοι θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις, γιατί να επιλέξεις ένα ελληνικό πανεπιστημίο από ένα του εξωτερικού:

-Αρχικά έχει την ίδια αναγνώριση ( και το πτυχίο των ιδιωτικών) με αυτά του εξωτερικού, αυτό φαντάζομαι θα το γνωρίζεις ήδη. 

-Δεν θα σου στοιχίσει μια περουσία! Ο τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται το ίδιο όπως είπαμε, αλλά στο εξωτερικό σίγουρα οι ''ίδιες'' σπουδές θα κοστίσουν τα διπλά!

-Δεν θα ξενιτευτείς (που δεν είναι και εύκολο, εδώ που τα λέμε) και θα έχεις ''κοντά'' την οικογένεια και τους φίλους σου. Μπορεί τώρα να παρακαλάς να φύγεις όσο πιο μακριά γίνεται, όμως πιστεψέ με θα τους θες κοντά σου. Και τους μεν και τους δε...

-Δεν θα χρειαστεί να διαβάζεις σε άλλη γλώσσα... εδώ καλά καλά με το ζόρι διαβάζουμε στην μητρική μας, σκέψου τώρα να προσπαθείς να κατανοήσεις έννοιες που δεν γνωρίζεις σε ξένη γλώσσα.

-Πέρα από τις εγκαταστάσεις δεν έχεις τίποτα άλλο να ζηλέψεις. Μπορεί να έχουν καλύτερες αίθουσες και πιο καθαρές, συν φύλακες στα πανεπιστήμια, αλλά παρ'όλα αυτά από θέμα καθηγητών, γνώσεων κλπ, όλα καλά...

Σίγουρα η εμπειρία του να φύγεις σε μια ξένη πόλη, με άγνωστους ανθρώπους και νέα μέρη, δεν συγκρίνεται. Όπως επίσης και η γνώση νέας κουλτούρας και πολιτισμού. Απλά ίσως το εξωτερικό να αποτελεί καλύτερη επιλογή για μεταπτυχιακές σπουδές.

Studies.jpg