Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο 5ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας "JA Start-Up " του ΣΕΝ / JA Greece είναι προ των πυλών!


Για 5η συνεχή χρονιά το ΣΕΝ/JA Greece, μέλος του παγκόσμιου, μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας -από το Δημοτικό έως το Πανεπιστήμιο- σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο, υλοποιεί τον Φοιτητικό Διαγωνισμό, προσφέροντας σημαντικά οφέλη και ευκαιρίες διάκρισεις σε όλους τους φοιτητές.

Το Concept

To πρόγραμμα "Start Up" είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Junior Achievement Europe που υλοποιείται ταυτόχρονα σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15.000 φοιτητών. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές 18-30 ετών να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα και τους βοηθάει να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες μιας επιχείρησης. Ουσιαστικά, φοιτητές δημιουργούν ομάδες και για ένα διάστημα τριών μηνών εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, έχοντας υποστήριξη από καθηγητές και μέντορες.

Διαδικασία Υλοποίησης

Κατά τη διάρκεια 13 εβδομάδων οι φοιτητές / φοιτήτριες που συμμετέχουν, συγκροτούν μικρές ομάδες (3-6 ατόμων) και ακολουθούν step by step όλα τα σημεία που απαιτούνται, προκειμένου να παρουσιάσουν στο τέλος του προγράμματος μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική ιδέα. Οι ομάδες φοιτητών συμμετέχουν στο πρόγραμμα JA Start Up:

A. Στο πλαίσιο παρακολούθησης Μαθήματος σχετικού με θέματα Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας στο ΑΕΙ/ΤΕΙ/Κολλέγιό τους και τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου Καθηγητή.

B. Στο πλαίσιο του JA Greece Incubator, έχοντας υποστήριξη από το Δίκτυο του ΣΕΝ / JA Greece (Ομάδα, Σύλλογος Αποφοίτων ΣΕΝ / JA Greece, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Εταιρείες – Μέλη, Μέντορες). Για ένταξη στο JA Greece Incubator απαιτείται σχετικό αίτημα της ομάδας φοιτητών προς το ΣΕΝ / JA Greece.

Θέματα που θα καλυφθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Ανεύρεση Ιδεών

2. Market Research

3. Διαμόρφωση της Ομάδας της Επιχείρησης

4. Δημιουργία Επιχειρηματικού Μοντέλου

5. Ανάπτυξη Πρωτοτύπου

6. Χρηματοοικονομικά

7. Δημιουργία Επιχειρηματικού Πλάνου

8. Branding – Go to Market

9. Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας

10.  Pitch και παρουσιάσεις

Για όλα τα βασικά θέματα θα υπάρχει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, ενώ σε επιλεγμένες θεματολογίες, Experts θα παρέχουν πρόσθετες ιδέες και γνώσεις μέσω Webinars. Επιπρόσθετα, έμπειρα στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων θα προσφέρουν συνεχή καθοδόγηση, λειτουργώντας ως Μέντορες.

Βασικό ορόσημο κατά την υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί η 14η Απριλίου 2019, ημερομηνία κατά την οποία όλες οι ομάδες καλούνται να υποβάλλουν:

1. Business Plan (σε συγκεκριμένο template)

2. Short Video (2’) με την περιγραφή της επιχειρηματικής ιδέας και την παρουσίαση της ομάδας για συμμετοχή στην Online Voting διαδικασία

H Online Voting διαδικασία συμπεριλαμβάνεται στα καινοτομικά στοιχεία του προγράμματος και αποτελεί τη δυνατότητα του κοινού να επιλέξει την ομάδα που θα περάσει απευθείας στην τελική φάση, συμμετέχοντας στον Εθνικό Τελικό Διαγωνισμό, χωρίς να περάσει από διαδικασία αξιολόγησης από την Κριτική Επιτροπή.

Η τελική φάση του προγράμματος JA Start Up είναι στις 30 Μαίου, στη διεξαγωγή του Εθνικού Τελικού Διαγωνισμού. Στον Εθνικό Διαγωνισμό, που θα υλοποιηθεί στην Αθήνα, θα συμμετέχουν οι επικρατέστερες 20 ομάδες, που θα επιλεχθούν ως εξής:

· 15 Ομάδες Πανεπιστημίων: οι ομάδες που θα επιλεχθούν από τους Ακαδημαϊκούς Υπεύθυνους των ΑΕΙ/ΤΕΙ/Κολλεγίων, στα Μαθήματα των οποίων υλοποιείται το JA Start Up.

· 4 Ανεξάρτητες Ομάδες: ομάδες φοιτητών που υλοποιούν το JA Start Up στο πλαίσιο του JA Incubator. Οι ομάδες αυτές θα επιλεχθούν από ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή του ΣΕΝ / JA Greece.

· 1 Ομάδα Κοινού: η ομάδα που θα επιλεχθεί μέσα από τη διαδικασία Online Voting.

Κριτήρια Αξιολόγησης

H αξιολόγηση των επιχειρηματικών ιδεών είναι εναρμονισμένη με τη διαδικασία αξιολόγησης που ακολουθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το JA Europe και περιλαμβάνει κριτήρια, όπως:

· Πληρότητα και σαφήνεια επιχειρηματικής ιδέας και στρατηγικής

· Κοινωνικός αντίκτυπος της ιδέας

· Γνώση – κατανόηση της αγοράς στόχου

· Επενδυτική ελκυστικότητα

· Ανάλυση ανταγωνισμού, marketing και προώθηση

· Χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της επιχείρησης

· Βαθμός καινοτομίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

· Ύπαρξη, ποιότητα και λειτουργία prototype

· Συμπληρωματικότητα, συνεργατικό πνεύμα και επαγγελματισμός ομάδας

· Δεξιότητες παρουσίασης και υποστήριξης της ιδέας

Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης

Το JA Start Up υλοποιείται κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου κάθε έτους. Η έναρξη γίνεται στα μέσα Φεβρουαρίου με την έναρξη του εξαμήνου και η λήξη του στα τέλη Μαίου. Σημαντικές ημερομηνίες:

· Έναρξη προγράμματος: 18 Φεβρουαρίου 2019

· Ημερομηνία υποβολής Business Plan: 14 Απριλίου 2019

· Ημερομηνία παράδοσης short video: 14 Απριλίου 2019

· Έναρξη περιόδου Online Voting: 8 Απριλίου 2019

· Λήξη περιόδου Online Voting: 5 Μαίου 2019

· Ολοκλήρωση Αξιολόγησης από Κριτική Επιτροπή: 12 Μαίου 2019

· Τελικός Εθνικός Διαγωνισμός (20 ομάδες - Αθήνα): 30 Μαίου 2019

· Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός (Νικήτρια ομάδα του Εθνικού Διαγωνισμού - Oslo, Νορβηγία): 24-26 Ιουνίου

Benefits

· Συμμετοχή στην πλατφόρμα του προγράμματος με πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό που καλύπτει σύγχρονα θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

· Δυνατότητα παρακολούθησης Webinars σε εξειδικευμένα θέματα από Experts.

· Συνεχής υποστήριξη και καθοδήγηση από Μέντορες, έμπειρα στελέχη της αγοράς και του κόσμου των επιχειρήσεων

· Δικαίωμα χρήσης και αξιοποίησης των υποδομών του ΣΕΝ / JA Greece (στην έδρα, στο Χαλάνδρι) για όλο το διάστημα υλοποίησης του διαγωνισμού (11 Φεβρουαρίου - τέλος Μαίου), στο πλαίσιο λειτουργίας του ΣΕΝ / JA Greece Incubator.

· Ένταξη στη μεγάλη οικογένεια του Junior Achievement και πρόσβαση σε ένα πλήθος ευκαιριών μάθησης και ενημέρωσης

· Εξαιρετικές ευκαιρίες για δικτύωση μέσω της επαφής των συμμετεχόντων με άλλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Επιχειρήσεις και φοιτητές με παρόμοια ενδιαφέροντα.

· Είσοδος των πρώτων δύο (2) νικητριών ομάδων στη 2η  φάση του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας προγράμματος NBG Business Seeds.

· Χρηματικά έπαθλα για τις πρώτες τρεις (3) ομάδες του Τελικού Εθνικού Διαγωνισμού (3.000€ για την 1η ομάδα, 2.000€ για τη 2η και 1.000€ για την 3η) για την κάλυψη των πρώτων εξόδων έναρξης ή / και λειτουργίας της επιχείρησης.

· Συμμετοχή της Νικήτριας Ομάδας του Εθνικού Διαγωνισμού στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό όλων των JA Start Up από τις χώρες της Ευρώπης, Enterprise Challenge, στο Oslo της Νορβηγίας, 24-26 Ιουνίου, με όλα τα έξοδα καλυμμένα.

Δικαίωμα Συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές / -τριες δημόσιων και ιδιωτικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Κολλέγια) ηλικίας 18-30 ετών. Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος στο Πρόγραμμα στη βάση των παρακάτω όρων και προϋποθέσεων:

· Δήλωση συμμετοχής μιας ομάδας 3 έως 6 ατόμων (μπορεί να είναι από διαφορετικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και κατευθύνσεις σπουδών).

· Ενεργή φοιτητική ιδιότητα έως την ημερομηνία λήξης του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού JA Start Up (26 Ιουνίου 2019).

· Παράδοση Business Plan (έως 14 Απριλίου 2019).

· Δημιουργία short video (2’), το οποίο θα περιλαμβάνει την περιγραφή της επιχειρηματικής ιδέας και την παρουσίαση της ομάδας για συμμετοχή στην Online Voting διαδικασία.

Δήλωση Συμμετοχής

Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο: https://goo.gl/forms/ToTu9cFDFbfoLslz2. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και 24 Φεβρουαρίου και οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λάβουν άμεσα πρόσβαση στην πλατφόρμα του προγράμματος.

Περισσότερα για το ΣΕΝ / JA Greece και το πρόγραμμα JA Start Up μπορείτε να δείτε στο: www.senja.gr

insidephoto2.jpg