Τι προβλέπεται σύμφωνα με το φετινό αριθμό των εισακτέων.


Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε δεκάδες τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης σπρώχνει τις βάσεις εισαγωγής προς τα κάτω καθώς αναμένεται να μειωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων ακόμη και σε υψηλόβαθμες περιζήτητες σχολές, όπως γράφει το alfavita.gr

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Μιχάλη Νιβολιανίτη στο in.gr, μία δεύτερη ματιά στους πίνακες με τον αριθμό των εισακτέων ανά πανεπιστήμιο και τμήμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας δείχνει πως σε τμήματα όπως τα Νομικά, Πολυτεχνικά, Παιδαγωγικά, Πληροφορικής, Ψυχολογίας, Γεωπονίας κ.ά. θα είναι ευκολότερη η εισαγωγή για τους υποψηφίους. Βέβαια η πορεία των βάσεων δεν εξαρτάται μόνο από την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των εισακτέων αλλά και από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στις πανελλαδικές, καθώς και από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο.

Ωστόσο, τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα επιστημονικά πεδία υπάρχουν πολλά τμήματα τα οποία θα κινηθούν καθοδικά αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά όσο αφορά το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων αλλά και τις πρώτες προτιμήσεις στο μηχανογραφικό.

Στα περιζήτητα τμήματα Νομικής που εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται σημαντική αύξηση των θέσεων. Στην Αθήνα δόθηκαν 25 επιπλέον θέσεις, 27 στη Θράκη και 21 στο Αριστοτέλειο. Κατά 19 αυξάνονται οι θέσεις στο τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες προτιμήσεις στο μηχανογραφικό, ενώ σχεδόν όλα τα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης θα απορροφήσουν περισσότερους πρωτοετείς φοιτητές σε σχέση με πέρυσι.

Όσοι στοχεύουν σε τμήματα Πληροφορικής θα πρέπει να αναμένουν μειωμένο ανταγωνισμό, καθώς αυξάνονται οι θέσεις σχεδόν παντού. Ενδεικτικά παραδείγματα το τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου (+15), Πληροφορικής Θεσσαλίας (+29) κ.ά.

Χαμόγελα και για τους υποψηφίους που θέλουν να περάσουν τις πύλες πολυτεχνικών σχολών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο έχει τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής μεταξύ των πολυτεχνικών σχολών, καταγράφει άνοδο των θέσεων και στα 9 τμήματα, με τη μεγαλύτερη να αφορά το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (+29).

Στα ύψη ο ανταγωνισμός για τις Ιατρικές

Αντιθέτως, ο αριθμός των εισακτέων σε όλες ανεξαιρέτως τις Ιατρικές σχολές που δεσπόζουν στο 3ο επιστημονικό πεδίο παρέμεινε σταθερός, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει τις βάσεις και τον ανταγωνισμό στα ύψη. Από την άλλη, μικρή αύξηση καταγράφεται σε οδοντιατρικές και φαρμακευτικές σχολές.