Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων ανακοινώθηκαν, δίνοντάς μας μια εικόνα για τα επίπεδα των φετινών βάσεων εισαγωγής. Ποιες φαίνεται να πέφτουν και ποιες να ανεβαίνουν;


Οι περισσότερες βάσεις εισαγωγής θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία φέτος, σύμφωνα με το Alfavita.gr, με εξαίρεση ορισμένες κατηγορίες τμημάτων όπου θα παραμείνουν περίπου στα περσινά επίπεδα ή ίσως και να ανεβούν. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έδωσε η ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των υποψηφίων.

Τι περιμένουμε, συγκεκριμένα;

-Πτωτικές τάσεις στα περισσότερα τμήματα της περιφέρειας όλων των επιστημονικών πεδίων. 

-Σταθερότητα στις βάσεις των Νομικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης (με την πιθανότητα μιας μικρής ανόδου της τάξης των 50-100 μορίων). Στο μεταξύ αναμένεται να ανεβούν σημαντικά οι βάσεις στα παιδαγωγικά Τμήματα (οι οποίες πέρυσι ήταν ιδιαίτερα χαμηλές) και να πέσουν στις ιατρικές σχολές (ειδικά της περιφέρειας), στα πολυτεχνικά τμήματα, στα οικονομικά τμήματα και στα τμήματα της Πληροφορικής (Οικονομίας και Διοίκησης).

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι μια από τις προτεραιότητες που θέτουν όλο και περισσότεροι υποψήφιοι είναι να παραμείνουν κοντά στο σπίτι τους μετά την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή, κατά κύριο λόγο δηλαδή στην Αθήνα. Άλλωστε μέσα στην οικονομική κρίση, το κόστος των σπουδών σε διαφορετική πόλη έχει γίνει δυσβάστακτο για πολλές οικογένειες.