Οι φοιτητές Βαΐα Κατσαρού, Γεώργιος Κουβαράς, Αθηνά Κώτσια, Λαμπρινή Μαυροματίδη, Βαρβάρα Μεταλληνού και Χαρά Σζιμή μάς χάρισαν την πρωτιά


Μια σημαντική διάκριση έλαβε η Ομάδα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πιο συγκεκριμέα κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για το γραπτό της υπόμνημα (1st Ranked Respondent Memorial), καθώς και το βραβείο για τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία για τη γραπτή και προφορική της απόδοση (2nd Ranked Team) μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Γύρου του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2016 στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή).

Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας FDI Moot αφορά στο συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας ξένων επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών των πανεπιστημίων του Suffolk (Boston, Massachusetts), και Pepperdine (Malibu, California), του German Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του πανεπιστημίου King’s College London.

Κάθε συμμετέχουσα Ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ’ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.

Στο φετινό διαγωνισμό FDI Moot 2016 συνολικά έλαβαν μέρος 106 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, όπως, μεταξύ άλλων, το Harvard University, το King’s College London, το Hong Kong University, το University of Buenos Aires, το University of Ottawa, το St. Petersburg State University, το University of Miami κ.λ.π.

Μετά την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Γύρων του διαγωνισμού FDI Moot 2016 για τις περιοχές της Ασίας – Ειρηνικού, Αφρικής και Νοτίου Ασίας τον Αύγουστο 2016, στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες μεταξύ 4-6 Νοεμβρίου 2016, συμμετείχαν ως κριτές εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για τέταρτη φορά στο διαγωνισμό FDI Moot, και η Ομάδα της αποτελείτο από τους φοιτητές Βαΐα Κατσαρού, Γεώργιος Κουβαράς, Αθηνά Κώτσια, Λαμπρινή Μαυροματίδη, Βαρβάρα Μεταλληνού και Χαρά Σζιμή.

Προπονητές της ομάδας ήταν οι φοιτητές Ελευθέριος Δαφέρμος και Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου, μέλη της Ομάδας που είχε εκπροσωπήσει τη Νομική Σχολή Αθηνών στον περσινό διαγωνισμό FDI Moot 2015 καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον κόσμο.

Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα Αναστασίου Γουργουρίνη.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού FDI Moot ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο και αφορούσε σε προσφυγή ξένου επενδυτή, ο οποίος δραστηριοποιείτο στον τομέα κατασκευής και εμπορίας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, εναντίον του κράτους υποδοχής της επένδυσής του, στο πλαίσιο διεθνούς διαιτησίας κατά τον Κανονισμό Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Commerce – ICC).