Διάκριση για το πρόγραμμα "Αριστοτέλης"


Μια σημαντική διάκριση για την ελληνική επιστημονική κοινότητα αποτελεί η βράβευση του Προγράμματος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, από την Επιστημονική Επιτροπή του EMCDDA - Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, για τη δημοσίευση σχετικά με το πρόγραμμα – παρέμβαση «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».       

Το άρθρο, με επικεφαλής τον καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α. Χατζάκη, ξεχώρισε στην κατηγορία «Επιδημιολογική και Πληθυσμιακή έρευνα», ανάμεσα σε 50 άλλα άρθρα από όλο τον κόσμο, τα οποία προτάθηκαν από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό Addiction, 110: 1 453–1 467.

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και οι δραστηριότητες του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Αθήνα (2011-2013), συνέβαλαν στην πρόληψη άνω των 2.000 νέων λοιμώξεων HIV/AIDS και στην εξοικονόμηση πόρων 95.000.000 ευρώ, σε βάθος πενταετίας, από τη χρήση αντιρετροϊκής θεραπείας. Το προληφθέν κόστος είναι 14 φορές μεγαλύτερο από το κόστος των συνολικών δράσεων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας.