Ναι, αυτή μιλάει (ή γράφει) τα καλύτερα ελληνικά


Μια 23χρονη Ουκρανή, η Άννα Βίντικ, είναι η κάτοχος του Α' βραβείου στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016. Τη 2η θέση στον διαγωνισμό, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη, κατέλαβε η Ναρίν Χακομπιάν από την Αρμενία και την 3η η Βαλεντίνα Ολίνικ από την Ουκρανία.

Στη νικήτρια του Α’ Βραβείου θα χορηγηθεί υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΘ σε γνωστικό αντικείμενο επιλογής της ενώ και οι τρεις νικήτριες (Α', Β' και Γ' βραβείο) έλαβαν χρηματικό έπαθλο από το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΑΠΘ. Στην Ολυμπιάδα έλαβαν μέρος άτομα ηλικίας 18 έως 25 χρόνων που έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας και Κύπρου και δεν έχουν μείνει στην Ελλάδα για τρεις μήνες αθροιστικά. Ο θεσμός της Ολυμπιάδας προσέφερε και θα προσφέρει σε δεκάδες διαγωνιζόμενους την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα, να μελετήσουν και να θαυμάσουν την ελληνική γλώσσα.

Η 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας υποστηρίχθηκε επιστημονικά και διοικητικά από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μία ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΠΘ με μακρά εμπειρία στη διδασκαλία και αξιολόγηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.