Μόνο το 30% των ιδιωτικών σχολείων πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου!


Σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ιδιωτικά σχολεία και την κατάστασή τους δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η μελέτη φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία: σε 319 ιδιωτικά σχολεία, το 27% είχαν κτιριολογικά προβλήματα, ενώ στα 102 ιδιωτικά σχολεία που αξιολογήθηκαν ο έλεγχος έδειξε ότι το 70% από αυτά είχαν πολεοδομικές αυθαιρεσίες, αίθουσες χωρίς άδεια από το υπουργείο Παιδείας, έλλειψη συστημάτων πυρόσβεσης καθώς και μη τήρηση των προδιαγραφών ΑμΕΑ.

Σύμφωνα με τον Ν. 4093/12, όλα τα Ιδιωτικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να τηρούν θεσμοθετημένες κτιριολογικές προδιαγραφές και ειδικότερα να διαθέτουν -μεταξύ άλλων- οικοδομική άδεια για χρήση εκπαίδευσης, πιστοποιητικό πυροπροστασίας για χρήση εκπαίδευσης και πρόσβαση για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).

Η θεσμική αυτή υποχρέωση θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί μέχρι την 31/8/2013. Στο διάστημα αυτό μέχρι σήμερα, τα Ιδιωτικά Σχολεία δεν είχαν ελεγχθεί για την τήρηση των διατάξεων του Νόμου αυτού, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να είναι ο μοναδικός έλεγχος που έχει διενεργηθεί μετά την ψήφιση του νόμου.