Τέσσερις νέοι αποφάσισαν να αλλάξουν τη μοίρα τους και τα κατάφεραν!


Τέσσερις ήταν οι υποψήφιοι από το Λύκειο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και όλοι κατάφεραν να μπουν σε σχολές. Οι δύο απόφοιτοι και οι δύο τελειόφοιτοι επέλεξαν να εξεταστούν με το νέο σύστημα και -κόντρα σε όλες τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα εκεί που βρίσκονται και με την πολύ σημαντική βοήθεια των εκπαιδευτικών τους- τα κατάφεραν. Από το 2003, μάλιστα, έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ 20 μαθητές από το συγκεκριμένο Λύκειο.

Ο κ. Νίκος Φίλης προανήγγειλε τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε όλους τους νεαρούς φυλακισμένους και δεν θα περιορίζεται στη στοιχειώδη ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πράγμα που είναι αναγκαίο, αλλά θα αφορά και στις υπηρεσίες που αφορούν τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για ενήλικες.

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των νεαρών φυλακισμένων εντάσσεται και η ρύθμιση για την υλοποίηση προγραμμάτων σε Σχολικά Κέντρα Ανισταθμιστικής Εκπαίδευσης, τα οποία είναι δυνατόν να λειτουργούν στα Καταστήµατα Κράτησης όπου λειτουργούν Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ή/και γυµνάσια και λύκεια, και στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν διδασκαλίας των κρατουµένων.