Με θεματικό άξονα την προσφυγιά


 

 

Με θεματικό άξονα την προσφυγιά

 

O Δήμος Βύρωνα προκηρύσσει το 2ο κατά σειρά διαγωνισμό με θέμα την προσφυγιά, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τίτλο “στο βλέμμα του Μπάιρον”.

Ο διαγωνισμός αφορά δυο κατηγορίες κειμένων ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων, δηλαδή μαθητές και μαθήτριες των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς και νέους και νέες από 18 μέχρι 30 ετών και δύο κατηγορίες κειμένων ανάλογα με το λογοτεχνικό είδος, δηλαδή ποιητικό έργο αδημοσίευτο και διήγημα αδημοσίευτο.

 

Σκοποί του διαγωνισμού είναι:

Α) να καλλιεργήσει στη νεολαία το ενδιαφέρον για ζητήματα που έχουν σχέση με τα οράματα του Μπάιρον για την ανθρωπότητα και

Β) να ενθαρρύνει τους νέους να εκφράσουν τη συγγραφική τους ικανότητα, καθώς και την

καλλιτεχνική τους ευαισθησία μέσα από τη λογοτεχνική έκφραση.

 

 

Το θέμα του διαγωνισμού

Ο λόρδος Μπάιρον ήταν μια πνευματική προσωπικότητα της εποχής του που ταυτίστηκε με υπόδουλους και τους κατατρεγμένους λαούς. Ο Δήμος του Βύρωνα, που φέρει το όνομα του μεγάλου ρομαντικού ποιητή, είναι η πόλη που πρωτοκατοικήθηκε από πρόσφυγες οι οποίοι, διασχίζοντας το Αιγαίο, ακολούθησαν την πορεία καταφυγής σε ένα τόπο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βυρωνικής αναφοράς, της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της τρέχουσας ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας, τα κείμενα που θα υποβληθούν στο διαγωνισμό προτείνεται να ακολουθήσουν έναν τουλάχιστον από τους εξής θεματικούς άξονες:

 

1. Πόλεμος και προσφυγιά

2. Πρόσφυγες: η επιβίωση ή ο θάνατός τους

3. Βύρωνας, ο τόπος καταφύγιο των προσφύγων

 

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να γράψουν ποιητικά ή πεζά λογοτεχνικά κείμενα διαπραγματευόμενοι ένα τουλάχιστον από τα τρία προηγούμενα θέματα.

 

Ο διαγωνισμός αφορά δύο κατηγορίες κειμένων ανάλογα με το λογοτεχνικό είδος:

Α) ποιητικό έργο, αδημοσίευτο, έκτασης μέχρι 40 στίχους, σε ομοιοκατάληκτο ή ελεύθερο

στίχο.

Β) διήγημα αδημοσίευτο, έκτασης μέχρι 1.500 λέξεις.

 

Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο έργο και για ένα μόνο

λογοτεχνικό είδος (ποίηση ή διήγημα) που αντιστοιχεί στην ηλικιακή του/της κατηγορία.

 

Από τη συμμετοχή στον παρόντα διαγωνισμό, εφόσον πληρούν τις ηλικιακές προϋποθέσεις, αποκλείονται:

Α) όλοι οι έφηβοι και οι νέοι που βραβεύτηκαν με 1ο βραβείο σε οποιαδήποτε κατηγορία του αντίστοιχου διαγωνισμού του έτους 2015. Ανάλογος αποκλεισμός δεν ισχύει για τους διακριθέντες με 2ο ή 3ο βραβείο, τιμητικό έπαινο και, φυσικά, έπαινο συμμετοχής

Β) όλοι οι έφηβοι και οι νέοι που τυχόν συμμετέχουν παράλληλα σε άλλη ενέργεια της

Βιβλιοθήκης του Δήμου Βύρωνα, η οποία περιλαμβάνει έκδοση και δημοσίευση κειμένου,

για το έτος 2016 και στο πλαίσιο της δράσης «στο βλέμμα του Μπάιρον».

 

Τα έργα θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν είτε μέσω των γυμνασίων – λυκείων, αν εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από μαθητές και μαθήτριες, είτε με ατομική πρωτοβουλία των ενδιαφερόμενων. Στην περίπτωση που τα έργα θα αποσταλούν μέσω σχολείων απαραίτητο είναι να συμπεριληφθούν εντός του μεγάλου φακέλου τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου και του υπεύθυνου επικοινωνίας για το σχετικό διαγωνισμό εκπαιδευτικού.

 

Ο κλειστός φάκελος συμμετοχής για κάθε διαγωνιζόμενο θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει την ένδειξη: Για το 2ο διαγωνισμό λογοτεχνικής έκφρασης για εφήβους και νέους στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο «στο βλέμμα του Μπάιρον». Επίσης, πρέπει να περιλαμβάνει:

Α) το έργο (όχι με το πραγματικό ονοματεπώνυμο αλλά) με το ψευδώνυμο του/της διαγωνιζόμενου/ης) εκτυπωμένο σε τρία αντίτυπα, σε σελίδες μεγέθους Α4, μέγεθος γραμμάτων 12 και γραμματοσειρά TimesNewRoman.

Β) το έργο σε μορφή ψηφιακού δίσκου (CD)και σε αρχείο με δυνατότητα επεξεργασίας του

κειμένου.

Γ) μικρότερο κλειστό φάκελο όπου θα περιλαμβάνεται μια σελίδα με:

α) το πραγματικό ονοματεπώνυμο του/της διαγωνιζόμενου/ης, και απλό αντίγραφο της

αστυνομικής του ταυτότητας

β) το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί για να γίνει η αντιστοίχιση,

γ) τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, δηλ. ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail), αριθ. τηλεφώνου του ιδίου καθώς και αριθμός τηλεφώνου του γονέα ή κηδεμόνα στην

περίπτωση που ο/η συμμετέχων/ουσα στον διαγωνισμό είναι κάτω των 18 ετών.

δ) έγγραφη υπεύθυνη δήλωση από τους νέους ενήλικες συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ότι το

έργο τους είναι πρωτότυπο και δεν θίγει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.

 

Για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες έως 18 ετών είναι επίσης απαραίτητο να συμπεριληφθούν στο μικρότερο κλειστό φάκελο:

1) υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 από τους γονείς ή κηδεμόνες τους ότι συναινούν στη

συμμετοχή των παιδιών τους στη διαγωνιστική διαδικασία καθώς επίσης και ότι συναινούν στη δημοσιοποίηση του ονόματος του ανήλικου παιδιού τους που θα ακολουθήσει στο στάδιο της βράβευσης με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και την έκδοση των διακριθέντων έργων.

2) έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 από τους γονείς ή κηδεμόνες των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό ότι το έργο τους είναι πρωτότυπο και δεν θίγει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν ή να αποστείλουν σε κλειστούς φακέλους τα έργα τους, στο Δημαρχείο του Βύρωνα, στο τμήμα διοίκησης(πρωτόκολλο) μέχρι την 1η Ιουλίου 2016, στην διεύθυνση:

Δημαρχείο Βύρωνα

Τμήμα Διοίκησης-Πρωτόκολλο

Καραολή & Δημητρίου 36-44

Βύρωνας, ΤΚ 16233

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δήμο Βύρωνα στο τηλέφωνο 213-2008600 ή/και ναεπισκεφθείτε τον σύνδεσμο:

 

http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=6500