...σύμφωνα τουλάχιστον με τη διεθνή κατάταξη Times Higher Education World University Rankings


...σύμφωνα τουλάχιστον με τη διεθνή κατάταξη Times Higher Education World University Rankings

 

Την πρώτη θέση μεταξύ των εγχώριων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κατέλαβε το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μιας και βρέθηκε μεταξύ των θέσεων 351-400 της γενικής κατάταξης. Έτσι μπορεί να παρουσίασε πτώση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όταν και βρέθηκα μέχρι και τις θέσεις 301-350, ωστόσο διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του ανάμεσα στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, στην λίστα Times Higher Education World University Rankings.

Οι υπόλοιπες ελληνικές παρουσίες της λίστας είναι τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ιωαννίνων, που βρέθηκαν και τα δυο μεταξύ των θέσεων 401-500, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που "προσγειώθηκε" στην κλίμακα 501-600 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα οποία κατέλαβαν όλα θέσεις στην περιοχή θέσεων 601 με 800.

Η λίστα στις πρώτες θέσεις της παρουσίασε τους συνήθεις υπόπτους της παγκόσμιας εκπαιδευτικής κοινότητας, με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) να βρίσκεται στη κορυφή για πέμπτο συνεχές έτος, ακολουθούμενο από (κατά σειρά) τα πανεπιστήμια Οξφόρδης, Στάνφορντ, Κέμπριτζ, ΜΙΤ, Χάρβαρντ, Πρίνστον, Imperial College, ΕΤΗ και Σικάγο.

Η συγκεκριμένη κατάταξη έχει ως κριτήρια την ποιότητα σπουδών, τη διεξαγωγή έρευνας, τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου (το κατά πόσο προσελκύει δηλαδή φοιτητές και καθηγητές από το εξωτερικό) και τις αναφορές από τρίτους στις δημοσιεύσεις των καθηγητών του, μεταξύ άλλων. Στη φετινή λίστα μεταξύ των 800 θέσεων για ΑΕΙ βρέθηκαν ιδρύματα από 70 διαφορετικές χώρες, αριθμός αυξημένος κατά 29 σε σχέση με πέρυσι. Ένα σαφές σημάδι πως πλέον ο τομέας της μόρφωσης δεν είναι προνόμιο μερικών μονάχα χωρών, μιας και φέτος στη λίστα βρέθηκε πανεπιστήμιο ακόμη και από το Μπαγκλαντές.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη λίστα στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2016/world-ranking#!/page/0/length/25