Ποιοί γίνονται δεκτοί


Ποιοί γίνονται δεκτοί

Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει στόχο την προαγωγή της έρευνας στους τομείς επιστημονικών δραστηριοτήτων του Τμήματος, την αναπαραγωγή της πανεπιστημιακής κοινότητας των οικονομολόγων και την παραγωγή νέας γνώσης, μέσω της εκπαίδευσης νέων ερευνητών ικανών να παράγουν και να επεξεργάζονται αυτή τη γνώση.

Στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών γίνονται δεκτοί για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής:

Α) Οι κάτοχοι του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ στις Οικονομικές Επιστήμες και των τριών κατευθύνσεων.
Β) Απόφοιτοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής –συμπεριλαμβανομένου και του Τ.Ο.Ε. του Ε.Κ.Π.Α.– και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, εφόσον είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, ισοδύναμου με το παραπάνω και έχουν εξετασθεί επιτυχώς σε πέντε μαθήματα ισοδύναμα με τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου, του πρώτου έτους, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Οικονομικές Επιστήμες (Μικροοικονομία Ι, Μακροοικονομία Ι, Μαθηματικά Ι, Οικονομετρία Ι και Ιστορία Οικονομικής Σκέψης). Η Διοικούσα Επιτροπή αποφασίζει για τη σχετική ισοδυναμία. Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να αποκτήσουν αυτές τις προϋποθέσεις, μετά από παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση στα μαθήματα αυτά του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Οικονομικές Επιστήμες.

Η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148Α/16.7.2008) και τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών του ΤΟΕ, όπως αυτός έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, οι υποψήφιοι διδάκτορες υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους εγγραφής από το οποίο απαλλάσσονται πλήρως αν παρέχουν βοηθητικό εκπαιδευτικό έργο στο Τμήμα.