Για την ανάδειξη νέων ταλέντων


Για την ανάδειξη νέων ταλέντων

 

 Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για την ένατη συνεχή διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού FameLab 2015, ο οποίος έχει στόχο την ανάδεξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Τον διαγωνισμό διοργανώνει το British Council και ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2ου Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας "Athens Science Festival". Καταληκτική ημερομηνία για υποβολή δηλώσεων συμμετοχής στον Διαγωνισμό FameLab είναι στις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 18 χρόνια, ενώ ιδιαιτέρως ενθαρρύνονται οι φοιτητές ή οι απόφοιτοι θετικών, τεχνολογικών ή οικονομικών σχολών καθώς και νέοι ερευνητές. Η ιδέα που κρύβεται πίσω από τον διαγωνισμό είναι να βγει η επιστήμη από την τάξη, να γίνει διασκεδαστική, να ενθαρρύνει τους νέους να έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό. Όσοι λάβουν μέρος θα έχουν στη διάθεσή τους τρία λεπτά για να εντυπωσιάσουν τους κριτές με ένα θέμα διασκεδαστικό, πρωτότυπο και επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και των ΜΜΕ. Η κριτική επιτροπή ψάχνει να βρει τρία στοιχεία: περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα, αναζητώντας παρουσιάσεις με συνοχή και μεταδοτικότητα, καθώς και με τεκμηριωμένες και συναρπαστικές επιστημονικές περιγραφές, οι οποίες θα είναι κατανοητές από το ευρύ κοινό. Στη φάση του τελικού, θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες μια τρίλεπτη παρουσίαση πάνω σε ένα σύγχρονο επιστημονικό θέμα, διαφορετικό από εκείνο που παρουσιάστηκε στον προκριματικό γύρο. Η κριτική επιτροπή θα υποβάλει ερωτήσεις πάνω στο θέμα και θα κάνει εποικοδομητική κριτική (feedback).

Οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν ένα διήμερο Masterclass με θέμα "Η επικοινωνία της επιστήμης", στο οποίο θα διδάσκουν ειδικοί από τη Βρετανία και την Ελλάδα, ενώ ο νικητής του ελληνικού τελικού διαγωνισμού FameLab 2015 θα κερδίσει ένα ταξίδι στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham, που θα πραγματοποιηθεί στις 2-7 Ioυνίου 2015, όπου και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο FameLab International 2015. Όσον αφορά στα βραβεία, το πρώτο θα είναι ένα tablet, ενώ το δεύτερο και το τρίτο θα είναι ένα κινητό. Επίσης, θα υπάρξει βραβείο προερχόμενο από το κοινό που θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει τον δικό του αγαπημένο φιναλίστ. Τέλος, θα υπάρχουν συνεργασίες και ευκαιρίες επικοινωνίας με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη, καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council.

Το FameLab ξεκίνησε το 2005 στη Βρετανία από το Φεστιβάλ Επιστήμης στο Τσέλτενχαμ (Cheltenham Science Festival) και γρήγορα καθιερώθηκε ως υποδειγματικό μοντέλο για τον επιτυχή εντοπισμό, την εκπαίδευση και καθοδήγηση επιστημόνων και μηχανικών για να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους για την επιστήμη.

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός FameLab International έχει αναδείξει πάνω από 5.000 νέους επιστήμονες που συμμετέχουν από περισσότερες από 23 διαφορετικές χώρες από το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Αφρική έως τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο. Μάλιστα στις ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ είναι ο βασικός συνεργάτης στο FameLab.