Δείτε την ανακοίνωση της ΟΛΤΕΕ


Δείτε την ανακοίνωση της ΟΛΤΕΕ


Η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στο θέμα αποκλεισμού αποφοίτων ΕΠΑΛ από σχολές ΤΕΙ κατηργημένων τομέων. Συγκεκριμένα:

"με την αιφνιδιαστική και καταστροφικά απαράδεκτη κατάργηση των πολυπληθέστερων και δημοφιλέστερων Τομέων Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών το Σεπτέμβριο του 2013, και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η φοίτηση των μαθητών στη Β΄ τάξη των Τομέων αυτών, οι μαθητές αυτοί εξαναγκάστηκαν είτε να αλλάξουν Τομέα (παντελώς διάφορο με αυτόν της προτίμησής τους), είτε να αλλάξουν τύπο σχολείου και να μετεγγραφούν σε ΓΕ.Λ.

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2014-15, οι μαθητές αυτοί (του παλαιού τύπου ΕΠΑ.Λ.) είναι τελειόφοιτοι και προετοιμάζονται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα της «Ομάδας Α’», με τις Ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. διεκδικούν την εισαγωγή τους στις αντίστοιχες των ειδικοτήτων τους σχολές των Τ.Ε.Ι.

Πλην όμως, με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο,
ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ
φετινός απόφοιτος των ΕΠΑ.Λ. δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις σχολές των Τ.Ε.Ι. που αντιστοιχούν στους ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟΥΣ Τομείς
Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Οι θέσεις αυτές θα καταληφθούν ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από τους αποφοίτους των ΓΕ.Λ.

Με όλα αυτά, οι συγκεκριμένοι μαθητές:

α)      υφίστανται για δεύτερη φορά βιασμό της βούλησής τους σχετικά με το επάγγελμα που επιθυμούν να σπουδάσουν,
β)      υφίστανται διακριτή σε βάρος τους μεταχείριση σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους μαθητές των ΓΕ.Λ., και
γ)      καταστρατηγείται πλήρως το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου ως προς την ποσόστωση εισαγωγής των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. στα Τ.Ε.Ι. διότι, ασχέτως του γενικού ποσοστού εισαγωγής, οι διατιθέμενες θέσεις των Τ.Ε.Ι. για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ σε απόλυτους αριθμούς αφού ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ οι σχολές και τα τμήματα που αντιστοιχούν στους καταργημένους Τομείς!"

"Επίσης, δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για το τι θα απογίνουν οι παλαιοί απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., Τ.Ε.Ε., ΤΕ.Λ. και Ε.Π.Λ. των καταργημένων Τομέων Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σχετικά με την εισαγωγή τους στα αντίστοιχα τμήματα των Τ.Ε.Ι. Ενώ οι απόφοιτοι των άλλων ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ξανά στο μέλλον στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ., εξεταζόμενοι στα μαθήματα της ειδικότητάς τους, η δυνατότητα αυτή δεν παρέχεται στους απόφοιτους των συγκεκριμένων Τομέων."

Η ΟΛΤΕΕ ζητά στη συνέχεια οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολικού έτους 2014-15 των Ημερησίων ΕΠΑΛ, κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, εκτός των αντιστοίχων ή συναφών του πτυχίου τους Σχολών, Τμημάτων και Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., να μπορούν να δηλώσουν και δεύτερη ομάδα, τις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων Υγείας – Πρόνοιας ή Εφαρμοσμένων Τεχνών. Διευκρινίζοντας πως το συγκεκριμένο αίτημά περιορίζεται ΜΟΝΟ για τους αποφοίτους της φετινής χρονιάς, με την ελπίδα να έχει προβλεφθεί καλύτερα η όλη κατάσταση.