Τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας δραστηριοποιούνται δυναμικά


 

Τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας δραστηριοποιούνται δυναμικά

 

Το Υπουργείο Παιδείας Και Θρησκευμάτων καλεί όλα τα σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης να υλοποιήσουν δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο». Ο συντονισμός των δράσεων θα γίνει από τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων.

 

Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων και ο Συντονιστής της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα διοργανώσουν ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, χωρίς δαπάνη για το

 

Δημόσιο, σχετικά με τα παρακάτω θέματα:

 

Διατροφή

Πρόληψη της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών (καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά)

Σεξουαλική Αγωγή

Πρόληψη Βίας-Ρατσισμού/Ανθρώπινα Δικαιώματα

Κυκλοφοριακή Αγωγή

Εθισμός στο Διαδίκτυο

 

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με φορείς όπως το Υπουργείο Υγείας με τους Επαγγελματίες Υγείας των Νοσοκομείων και των μονάδων ΠΕΔΥ, το ΙΕΠ, το ΙΙΒΕΑΑ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το ΔΚΟΕ, την ΕΣΔΥ, το ΙΨΣΥ, τον ΟΚΑΝΑ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΔΚΟΕ και οποιονδήποτε άλλο φορέα εκδηλώσει ενδιαφέρον,κατόπιν έγκρισης από τη Δ/νση ΣΕΠΕΔ.

 

Σε ό, τι αφορά τα θέματα Διατροφής οι Υπεύθυνοι Α.Υ. & Σ.Δ. θα συνεργάζονται,εκτός από το Χαροκόπειο πανεπιστήμιο, και με τους Εκπαιδευτικούς ΠΕ 15-Οικιακής Οικονομίας που υπηρετούν στα σχολεία της Δ/νσης τους, για την σχεδίαση σχετικών δράσεων (παρασκευή υγιεινών σνακ στο σχολείο, πρωινό στο σχολείο με τους συμμαθητές κ.α.).

 

Ειδικότερα, για όλα τα παραπάνω θέματα προτείνονται οι εξής δράσεις, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς του «Κοινωνικού Σχολείου»:

 

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών

 

Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας & Σχολικών Δραστηριοτήτων κάθε Δ/νσης θα διοργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίες θα υλοποιούνται ανά ομάδες σχολείων, ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται παρουσιάσεις καλών πρακτικών εφαρμογής της Αγωγής Υγείας μέσα από την προβολή προγραμμάτων και δράσεων με την παραπάνω θεματολογία που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία το προηγούμενο Σχολικό Έτος.

 

Ευαισθητοποίηση μαθητών/γονέων- κηδεμόνων

 

Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας & Σχολικών Δραστηριοτήτων θα διοργανώνουν ενημερωτικές δράσεις για το «Κοινωνικό Σχολείο» στα σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης, σε συνεργασία με τους Δ/ντες Εκπ/σης των Δ/νσεων που υπάγονται, με τους Δ/ντες των σχολικών μονάδων και με τους Συλλόγους Διδασκόντων. Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν και οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων.

 

Προτεινόμενες Δραστηριότητες Μαθητών:

 

Διαλέξεις από Ειδικούς Επιστήμονες και Εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων

Συζητήσεις ανάμεσα στους μαθητές στις τάξεις

Βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις μεταξύ μαθητών, με αφορμή βιβλία που αναφέρονται στα

σχετικά θέματα

Προβολές ταινιών συναφούς θεματολογίας, που ανταποκρίνονται στο ηλικιακό και γνωστικό

επίπεδο των μαθητών, ακολουθούμενες από σχετικές συζητήσεις και περαιτέρω δράσεις

Δημιουργία φυλλαδίων με μηνύματα και πληροφορίες για την υγεία, χρησιμοποιώντας κολλάζ, ζωγραφική και άλλα εργαλεία των νέων τεχνολογιών

Δημιουργία ταινίας ή κόμικς

Εικαστικά εργαστήρια με δημιουργίες των μαθητών, ακολουθούμενα από συζήτηση και έκθεση των έργων σε χώρους του σχολείου

Παρουσιάσεις από ομάδες μαθητών σχολείων,βασισμένες σε έρευνες υλικού από το διαδίκτυο, συζητήσεις, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, καταγραφή απόψεων και αξιοποίηση σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών

Θεατρικά, μουσικά ή/και χορευτικά δρώμενα, σε σχολικές μονάδες όπου υπάρχουν εκπαιδευτικοί με εξειδικευμένη επιμόρφωση, ώστε να αναδειχθούν σχετικά θέματα

Αναρτήσεις στο διαδίκτυο, σε σχολικά sites / blogs, αναφορικά με δράσεις και έρευνες σχετικά

με τα θέματα του «Κοινωνικού Σχολείου»

Διαγωνισμός (Αφίσας, Σύντομου βίντεο/Ψηφιακής εφαρμογής,Μουσικής Σύνθεσης/Τραγουδιού):

Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας & Σχολικών Δραστηριοτήτων θα προκηρύσσουν,σε συνεργασία με τους φορείς, Διαγωνισμό μαθητικών έργων με σχετικά θέματα.

 

Θα πραγματοποιείται Εκδήλωση ανά Περιφέρεια στην οποία θα βραβεύεται το καλύτερο έργο. Η Επιτροπή η οποία θα κρίνει τα έργα θα συγκροτείται από τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπ/σης, τους Δ/ντες Εκπ/σης κάθε Περιφέρειας, τους Υπευθύνους Α.Υ.& Σ.Δ., εκπρόσωπο εκάστοτε συνεργαζόμενου φορέα και ειδικούς από το χώρο των τεχνών.

 

Τα 13 καλύτερα έργα των Περιφερειών θα βραβεύονται σε Εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας από την Ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.