Το πρόγραμμα "Θερινά Σχολεία" ξεκίνησε το 2012 με στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας.


 

Το πρόγραμμα "Θερινά Σχολεία" ξεκίνησε το 2012 με στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας.

 

Έφηβοι μαθητές από τέσσερις ηπείρους, με ενδιαφέρον να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό, βρέθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα και συμμετείχαν σε ένα... ταξίδι στην ελληνική κουλτούρα διαμέσου του προγράμματος «Θερινά σχολεία», που οργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

 

Το πρόγραμμα «Θερινά Σχολεία» ξεκίνησε το 2012 με στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, την ανάδειξη της Ελλάδας ως ένα ζωντανό κέντρο προαγωγής του ελληνικού πολιτισμού και τη δημιουργία πρεσβευτών που θα μεταφέρουν εικόνες της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό. «Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την ανάγκη του Ιδρύματος Ωνάση να νιώσει την ελληνικότητα ως μια οικουμενική κατάσταση, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολλοί Έλληνες σε όλο τον κόσμο, αλλά και γιατί υπάρχουν ψυχές που έχουν αγαπήσει τον πολιτισμό της χώρας μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο εξοβελισμός των ανθρωπιστικών σπουδών από τα προγράμματα των πανεπιστημίων του εξωτερικού έχει προκαλέσει πνευματική έκπτωση», εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου η διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, Έφη Τσιότσιου.

 

Από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και φέτος 190 μαθητές από ελληνικά σχολεία, αλλά και από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Κίνα βρέθηκαν μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η επιλογή των σχολείων που θα συμμετάσχουν έγινε με κριτήρια τη γεωγραφική διασπορά και τη διδασκαλία των αρχαίων ή νέων ελληνικών ελληνικών.

 

Τα «Θερινά Σχολεία» διαρκούν ένα μήνα το χρόνο και χωρίζονται σε δύο κύκλους φιλοξενίας, διάρκειας δεκαπέντε ημερών ο καθένας. Οι μαθητές διδάσκονται ελληνική Ιστορία, ελληνική Λογοτεχνία, Τέχνη και Πολιτισμό, Φιλοσοφία και Επιστήμες, ενώ μέσα από δραστηριότητες έρχονται σε επαφή και με την καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Ταξιδεύουν σε αρχαιολογικούς χώρους και ενδιαφέρουσες περιοχές της Ελλάδας, κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες, διασκεδάζουν, μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δίνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος και ξεναγούνται στα σύγχρονα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας.

 

Στο πρόγραμμα έχουν μέχρι σήμερα φιλοξενηθεί μαθητές από τη Γαλλία, την Κροατία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Αδελαϊδα της Αυστραλίας, την Κίνα, καθώς και από τα Γιάννενα, το Κιλκίς, τις Σέρρες και τις Φέρες Έβρου.

 

Το πρόγραμμα «Θερινά Σχολεία» εντάσσεται στο ευρύτερο κοινοτικό πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος- Ανάπτυξη της Γνώσης και των καινοτόμων ιδεών», που υλοποιείται από τους ίδιους φορείς και συνιστά μια πολυθεματική εκπαιδευτική παρέμβαση, η οποία αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες μεθοδολογίες δια βίου μάθησης και απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση». Τα «Θερινά Σχολεία» ολοκληρώνονται το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο στόχος των συμμετεχόντων είναι η συνέχιση του προγράμματος και πέραν του ΕΣΠΑ.