Ώρα να βάλεις ένα τέλος στη φοβία σου για τα αεροπλάνα.


Τρέμεις το ταξίδι με αεροπλάνο; Δεν είσαι ο μόνος. Λίγο οι αναταράξεις, λίγο τα δυστυχήματα που ακούμε μια στο τόσο, λογικό είναι να σου μπαίνουν ιδέες ότι άμα ανεβείς στο αεροπλάνο οι πιθανότητες να αποβιβαστείς είναι λίγες... 

Βέβαια, τα πράγματα δεν έχουν έτσι ακριβώς. Τα στοιχεία άλλα λένε, και εσύ είσαι νέος, ο κόσμος είναι στα πόδια σου, τα εισιτήρια σε πολλές περιπτώσεις πάμφθηνα, οπότε το να πατάς στη γη επ' αόριστον δεν είναι λύση.
 

aeroplane11.jpg


Μια καλή αρχή να αντιμετωπίσεις τη φοβία σου, είναι να μάθεις τα πάντα για τα αεροπλάνα. Διάβασε για το πώς λειτουργούν, κάθε πότε ελέγχονται κλπ, για να καταλάβεις ότι μιλάμε για ένα μεταφορικό μέσο που αν μη τι άλλο είναι ασφαλές. Kαι μετά μάθε ότι...

 

Υπάρχουν apps που μαντεύουν τις αναταράξεις

Η αλήθεια είναι πως ούτε εμείς το γνωρίζαμε, μέχρι που διαβάσαμε όσα αποκάλυψε η Σμαράγδα Καρύδη για τον Θοδωρή Αθερίδη, σε συνέντευξή της στο People. Ο γνωστός ηθοποιός φοβάται γενικά τα αεροπλάνα και σύμφωνα με τη σύντροφό του, κατάφερε να ξεπεράσει αυτή τη φοβία του, με apps!  «Kατέβασε κάτι apps στο κινητό. Βρήκε ένα που λεγόταν ‘νευρογλωσσικός προσδιορισμός’ ή κάτι τέτοιο. Μη με ρωτήσεις, σε παρακαλώ, να σου εξηγήσω παραπάνω. Βρήκε ένα άλλο για τις αναταράξεις, που ήταν όντως αξιόπιστο. Όποτε έλεγε πως θα υπάρχουν αναταράξεις, γινόταν. Βλέπεις πριν μπεις πότε θα έχει αναταράξεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πόσο θα διαρκέσουν… Νομίζω πως βρήκε κι ένα που οδηγούσε αεροπλάνο» ανέφερε συγκεκριμένα. 

Ψάξαμε και βρήκαμε ότι το Turbulence Meter, κάνει καλή δουλειά. Δοκίμασε το, για να ξέρεις πότε θα γίνει το "γκαπ", ώστε να μην έρθεις προ εκπλήξεως και να περάσεις περισσότερο σαν παιχνίδι το ταξίδι πάνω από τα σύννεφα, παρά ως εφιάλτη.

 

Το ποτό δεν είναι η καλύτερη λύση

Λες δε βαριέσαι, θα πάρω το αεροπλάνο και θα προσπαθήσω να πνίξω τις άσχημες σκέψεις μου στο (free) ποτό. Πιάνουμε το σκεπτικό σου αλλά... εσύ θα πιάσεις πανεύκολα το σημείο "μεθυσμένος" και δεν είναι πολύ καλό αυτό. Λόγω των χαμηλότερων επιπέδων οξυγόνου στο αίμα σου, μπορεί να πιείς 2 ποτηράκια και να νιώθεις απόλυτα μεθυσμένος. Δε θες να σε γράψουν οι εφημερίδες, σωστά;
 

travelmans.jpg

 

Η τσίχλα κάνει δουλειά 

Θυμάσαι εκείνο το ταξίδι στην πενταήμερη και σε πιάνει η καρδιά σου! Το αεροπλάνο είχε έλικες (wtf κι όμως) και τα αυτιά σου πήγαιναν να σπάσουν από την πίεση. Αγνοείς αν αυτά τα δύο, ο έλικας και ο πόνος, είχαν σχέση, αλλά ήταν τραυματική η εμπειρία και τρέμεις στην ιδέα. Σε νιώθουμε και σε αυτή την περίπτωση, αλλά να ξέρεις ότι το... φάρμακο είναι απλό. Στο δίνουν οι αεροσυνοδοί αλλά μπορείς και εσύ να έχεις προμήθειες πάνω σου. Τσίχλες και καραμέλες θα σε βοηθήσουν! Η γεύση δεν παίζει ρόλο. Αυτό που κάνει δουλειά είναι η κίνηση του στόματός σου.


Το ρίσκο να πεθάνεις είναι μικρό

Ξέρουμε... έχεις τρομοκρατηθεί από αυτά που ακούς, αλλά τα στοιχεία κάθε άλλο παρά αποθαρρυντικά είναι. Ναι, φυσικά έχεις πιθανότητες να πεθάνεις σε αεροπορικό, αλλά είναι λίγες. Συγκεκριμένα, το ρίσκο να πεθάνεις σε αμάξι είναι 1/5.000 ενώ στον αέρα 1/11 εκατομμύρια. Έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να φύγεις από το μάταιο τούτο κόσμο λόγω τροφικής δηλητηρίασης, τσιμπήματος φιδιού, πτώσης από το κρεβάτι... παρά από αεροπορικό δυστύχημα.

 

Μετά από όλα αυτά, λογικά θα νιώθεις πανέτοιμος άντε έστω έτοιμος απλά, για να ανέβεις σε αεροπλάνο. Αν δεν, φρόντισε να αντιμετωπίσεις τη φοβία σου με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, γιατί πολύ απλά το άγχος και η φοβία σου, σου στερούν τις εμπειρίες!