Ένα σημείο της σχολής, έχει πολλά περισσότερα θετικά από όσα φαντάζεσαι.


Το κείμενο που διαβάζεις έχει τίτλο και υπότιτλο…μυστήριο, απλά και μόνο γιατί αν γράφαμε «πρέπει να πηγαίνεις περισσότερο στη βιβλιοθήκη» δεν θα το πάταγε κανείς. Και ξέρεις πολύ καλά το λόγο. Εννοείται ότι είσαι φοιτητής και θες να περάσεις τα μαθήματα εύκολα, εννοείται ότι πρέπει να γράψεις τις εργασίες… αλλά η βιβλιοθήκη ακούγεται τόσο κλισέ και βαρετή. Όμως, ξέρεις κάτι; Δεν είναι. Δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου να διαβάσει παρακάτω το γιατί.

Αρχικά χαίρομαι που συνεχίζεις την ανάγνωση. Θα ξεκινήσω, λοιπόν, λέγοντας σου μια πανφοιτητική αλήθεια: στη βιβλιοθήκη γίνονται ωραίες γνωριμίες. Ξέρω, ξεκινάω από θέματα φαινομενικά άσχετα από τη σχολή, αλλά ξέρω επίσης ότι είναι σημαντικό για εσένα και για εμένα και για όλους τους φοιτητές, να γνωρίζουμε ενδιαφέροντα άτομα. Έτσι, λοιπόν, να είσαι σίγουρος ότι σε αυτό το μέρος της σχολής, θα γνωρίσεις στάνταρ κάποιον που θα έχει παρόμοια ενδιαφέροντα με σένα, ή έστω ενδιαφέρον. Και εννοείται ότι κάτι τέτοιο θα σε ανεβάσει ψυχολογικά και θα βελτιώσει τη διάθεσή σου, ώστε να πηγαίνεις στη σχολή με περισσότερο κέφι και στη βιβλιοθήκη επίσης.
 

biblio.jpg

 

Πέρα από αυτό, όμως, εννοείται ότι το να πηγαίνεις στη βιβλιοθήκη σε βοηθάει να τα πας καλύτερα στη σχολή. Έρευνα που έχει γίνει το 2005 από το Illinois School Library Media Association έχει διαπιστώσει ότι όταν οι μαθητές πάνε συχνά στη βιβλιοθήκη είναι καλύτεροι αναγνώστες και γράφουν καλύτερα, ενώ τα πάνε καλύτερα στα μαθήματά τους. Έχεις καμιά αμφιβολία ότι κάτι αντίστοιχο παίζει και με τους φοιτητές; Εμείς όχι.

Και αυτό γιατί εκεί θα βρεις:

Hσυχία

Μόνος ήχος που επιτρέπεται είναι το «ψου ψου». Άντε και το αψού. Δε μπορείς να πιάσεις κουβέντα ούτε να κάνεις χαβαλέ. Και φυσικά, αν βαρέσει το κινητό σου, θα ακούσεις σίγουρα παρατήρηση. Κακό για τους άλλους, καλό για εσένα γιατί μπορεί να φας κατσάδα αλλά θα ξεκινήσεις να μπαίνεις στο mood ησυχία και…

Συγκέντρωση

Θα συγκεντρώνεσαι πολύ πιο εύκολα. Εδώ δεν παίζει τηλεόραση, ραδιόφωνο, facebook, twitter, κλπ OΛΑ παράλληλα. Η ησυχία και το κλίμα σε βοηθούν να συγκεντρωθείς. Έχεις πάει εκεί για κάποιο λόγο, κοίτα γύρω σου και θα το θυμηθείς όταν πιάσεις 10 λεπτά κουβέντα στο messenger.

Βιβλία που δεν υπάρχουν αλλού

Όταν θες να κάνεις μια εργασία, το καλύτερο εργαλείο σου είναι οι σωστές πηγές. Στη βιβλιοθήκη θα τις βρεις. Εκεί υπάρχουν βιβλία για τον τομέα σου, που δε μπορείς να βρεις εύκολα αλλού. Αρκεί μια απλή αναζήτηση και έχεις έναν απίστευτο πλούτο γνώσης στα πόδια σου.

Κίνητρο

Όταν όλοι διαβάζουν γύρω σου, μπαίνεις και εσύ σε αυτή τη διάθεση. Αισθάνεσαι λίγο περίεργα να κάτσεις να χαζέψεις, να μιλήσεις στο κινητό ή να ζωγραφίσεις. Όλοι διαβάζουν, και εσύ πρέπει, θα το κάνεις. Κι αν θες να ξεσκάσεις, θα βγεις λίγο έξω και θα πιάσεις κουβέντα με κάποιον άλλον που πήζει και θα μοιραστείτε τον πόνο σας.
 

biblio2.jpg
 

 

Και να ήταν μόνο αυτά; Όσα θα κάνεις στη βιβλιοθήκη θα σε ανταμείψουν. Οι καθηγητές θα δουν την προσπάθεια – αρκεί μόνο η φράση διάβασα προχτές στο τάδε βιβλίο, για να ξεκινήσει η συζήτηση και να αποκαλυφτεί ότι διαβάζεις στη βιβλίοθήκη – ΑΞΙΟΣ!

Μα πέρα από όλα τα άλλα, τελικά, εσύ θα περνάς καλύτερα. Αφιερώνοντας 2 ώρες τη μέρα στη βιβλιοθήκη και δίνοντας ουσιαστικό χρόνο σε αυτό που λέμε διάβασμα, θα έχεις τις υπόλοιπες ώρες της μέρας χαλαρές. Θα τις απολαμβάνεις χωρίς να λες «πωωω κι αυτή η εργασία» και «πρέπει να ξενυχτήσω μπας και το περάσω».

Θα έχεις το σύστημα ;)