Τρισδιάστατη προσομοίωση του σεξ. Ακούγεται καλό αλλά έχει και κινδύνους. 


Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα πολύ διαδεδομένη η πορνογραφία με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, όμως φαίνεται ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει και προς τα εδώ. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι αριθμοί... Περίπου 900.000 άτομα ήταν σε πορνογραφικό site που χρησιμοποιεί εικονική πραγματικότητα, ανήμερα των περασμένων Χριστουγέννων, στην Αμερική. Ο αριθμός ήταν τριπλάσιος από αυτόν που είχε καταγραφεί ένα μήνα πριν. Σήμερα, οι καθημερινές θεάσεις είναι περίπου 250% περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι.

Με λίγα λόγια, η VR πορνογραφία, καταφθάνει. Αργά και σταθερά, θα μπει στη ζωή μας. Προς το παρόν μιλάμε κυρίως για τη συσκευή κεφαλής, όμως περισσότερα αναμένονται... Όχι μόνο θα μπορεί κανείς να έχει μια 360 μοιρών εικονική σεξουαλική εμπειρία αλλά με νέες τεχνολογίες, θα μπορεί αυτή να συμπεριλαμβάνει και γεύση, αφή και όσφρηση. 

Το γιατί μπορεί να είναι καλό κάτι τέτοιο, λογικά μπορείς να το φανταστείς. Οι σεξουαλικές εμπειρίες εμπλουτίζονται, οι χρήστες μπορούν να απελευθερώνονται και να ανακαλύπτουν τι πραγματικά τους αρέσει, για παράδειγμα. Επίσης, τέτοιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί νέοι βασίζονται σε εικόνες πορνογραφίας για να μάθουν πράγματα γύρω από το σεξ. 

Ωστόσο, προφανώς υπάρχουν και κίνδυνοι. Και όπως πάντα, μπροστά σε κάτι νέο, αυτοί είναι που βγάζουν δυνατούς τίτλους στα Μέσα και τραβούν το βλέμμα. Κάτι τέτοιο συνέβη, τις τελευταίες ημέρες, λοιπόν, όταν ειδικοί από το Newcastle University ασχολήθηκαν με το θέμα και εξέφρασαν και τους φόβους του για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει η VR πορνογραφία.
 

vr1.jpg

 

Όπως είπαν, οι συμμετέχοντες συχνά παραδεχόντουσαν ότι στη VR πορνογραφία θα έκαναν πράγματα που δε θα ήταν αποδεκτά στην πραγματική ζωή, μερικές φορές βίαια, με άντρες να κάνουν εξευτελιστικές πράξεις σε γυναίκες ή να τις εξαναγκάζουν. 

Υπήρχαν περιπτώσεις, στην έρευνα που έκαναν, οι οποίες περιέγραφαν τη VR σεξουαλική εμπειρία, ως κάτι τόσο ωραίο που σιγά σιγά θα γινόταν εθιστικό στο χρήση και θα αντικαθιστούσε τις αληθινές του σχέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η VR θα μπορούσε όχι μόνο να επηρεάσει την πορνογραφία αλλά και να αλλάξει τελείως τους τρόπους που σκεφτόμαστε για το σεξ στην πραγματική ζωή. 

Επίσης, επισημάνθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος, αυτή η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για σεξ... εκδίκησης. Ένας πρώην σύντροφος, θα μπορεί να δημιουργήσει ένα αβατάρ πανομοιότυπο του παλιού του δεσμού, και να εκτονώσει κάθε του φαντασίωση, θυμό και οτιδήποτε άλλο, πάνω σε αυτό. 

Yπήρχε, εξάλλου, και κάποιος στην έρευνα, ο οποίος έκανε λόγω για απιστία. Θεώρησε δηλαδή ότι μια τέτοια εμπειρία είναι αντίστοιχο της απιστίας, ακριβώς γιατί έχει μεγάλη δόση ρεαλισμού. 

Όπως με κάθε τι που αφορά την τεχνολογία, έτσι και με αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι ο τρόπος χρήσης μετράει. Και όπως λέει και ένα από τα μέλη της ομάδας που έκαναν την έρευνα «αντί να προβλέπουμε τη μοίρα, μάλλον πρέπει να επιμείνουμε σε ένα πιο θετικό μέλλον από την πορνογραφία εικονικής πραγματικότητας».