Είναι μια μάχη που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Και να πώς εξελίσσεται…


Η τεχνολογία έχει σαρώσει τα πάντα. Το ίντερνετ έχει μηδενίσει τις αποστάσεις, το κινητό μας αποτελεί προέκταση του χεριού μας και η επικοινωνία μας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο μέσα από μια σειρά εφαρμογών. Με το διάβασμα, τι γίνεται;

Όπως είναι λογικό, η τεχνολογία δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο αυτό τον τομέα. Τα e-books έκαναν την εμφάνιση τους  και πριν μερικά χρόνια χαρακτηριζόντουσαν οι «εχθροι» του χαρτιού. Ακόμα και σήμερα, είναι πολύ πιθανό να ακούσεις κάπου μια άποψη ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο θα αντικαταστήσει το παραδοσιακό, όμως τι δείχνουν τα στοιχεία;

Προς το παρόν, τίποτα από τα παραπάνω. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι αν υπήρχε σκορ στη συγκεκριμένη μάχη, σε αυτή τη χρονική περίοδο το χαρτί θα είχε προβάδισμα. 

Αρχικά, από επιπεδο πωλήσεων να το δούμε, υπάρχει πτώση στα e-books. Σύμφωνα με τη Nielsen, μειώθηκαν κατά 16% οι το 2016. Και μάλλον δεν έχει να κάνει με γενιές… Τα άτομα κάτω των 30, ήταν το ίδιο πιθανό να ρίξουν χ στα ηλεκτρονικά βιβλία όσο ήταν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι. 35% λιγότερες πωλήσεις σε young adult fiction στο πρώτο μισό του 2016, και 7,4% αύξηση στα κανονικά βιβλία στο ίδιο είδος. 

Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεονός ότι οι millennials, όσο και αν περνάνε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη, θέλουν τελικά κάποιες στιγμές να την αποχωρίζονται.

Άλλη έρευνα, της Naomi Baron του American University σε 300 φοιτητές από διάφορα Πανεπιστήμια του πλανήτη, έδειξε ότι τα βιβλία είναι η πιο δημοφιλής επιλογή των φοιτητών όταν πρόκειται για σοβαρό διάβασμα. Το 92% των φοιτητών προτιμούν να μελετούν από «κανονικά» βιβλία και λένε όχι σε tablets, e-books, κινητά, laptops.