Πώς να απαντήσεις και τι να αποφύγεις!


Έχεις στείλει το βιογραφικό σου και σε κάλεσαν από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας για συνέντευξη. Πηγαίνεις στο ραντεβού γνωρίζοντας ότι πιθανόν, με τέτοια ζήτηση για δουλειά, δεν είσαι ο μόνος που έχουν υπόψη για τη θέση που αιτείσαι. Πώς μπορείς, τουλάχιστον στον βαθμό που περνά από το χέρι σου, να αυξήσεις τις πιθανότητες να σε επιλέξουν; Ξέρεις το βιογραφικό σου απ’ έξω και ανακατωτά, έχεις αυτοπεποίθηση για τη συνέντευξη και για ότι σε ρωτήσουν για σπουδές και επαγγελματική κατάρτιση. Όμως, είναι και κάποιες ερωτήσεις που δεν απαιτούν γνώσεις για να απαντηθούν, αλλά χειρισμό. Συχνά, μάλιστα, δεν είναι καν ερωτήσεις. Είναι μία φαινομενικά ανώδυνη συζήτηση, από την οποία ο εν δυνάμει εργοδότης μας θα βγάλει πολλά συμπεράσματα για σένα. Αν είσαι αγχωμένος και ανυποψίαστος, το αποτέλεσμα δεν θα είναι για το συμφέρον σου. Άρα, τι πρέπει να κάνεις;

Ακολουθούν μερικές από τις συνηθέστερες ερωτήσεις και ατάκες-παγίδες- που ακούς κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης για δουλειά, προκειμένου η επιχείρηση να σιγουρευτεί ότι είσαι ο πλέον κατάλληλος για τη θέση, πέρα από το βιογραφικό σου που, μην ξεχνάς, έχουν ήδη δει προτού σε καλέσουν για συνέντευξη. 

 

«Γιατί ενδιαφέρεσαι γι' αυτή τη θέση;»

Η παγίδα: Η χειρότερη απάντηση είναι επειδή σχετίζεται με τις σπουδές σου ή, ακόμα χειρότερα ότι δεν το έχεις σκεφτεί (επίσης, καλό θα είναι να αποφύγεις να παραδεχτείς-ανοιχτά έστω- την πιο πιθανή αλήθεια, δηλαδή ότι έχεις ανάγκη για δουλειά, δεν σε ενδιαφέρει η θέση παρά μόνο να πληρώνεσαι και μάλιστα στην ώρα σου).

Ο ελιγμός: Η ιδανική απάντηση είναι εκείνη που εξυψώνει την ίδια την εταιρεία και την ύπαρξή της στην αγορά, δείχνοντας παράλληλα ότι απολαμβάνεις τις προκλήσεις της θέσης για την οποία ενδιαφέρεσαι. Π.χ. «Στην προηγούμενη εργασία μου έμαθα πολλά που μπορώ να εξελίξω ακόμη περισσότερο στην δική σας εταιρεία»

«Μίλησε μου για σένα»

Η παγίδα: Δε νομίζω να υπάρχει υποψήφιος για δουλειά που να μην υποφέρει στη σκέψη και μόνο αυτής της ερώτησης, κυρίως επειδή είναι πολύ γενική και αόριστη.  Το χειρότερο είναι να μιλήσεις για σένα αποκλειστικά ως επαγγελματίας. Έχε υπόψη, όμως, ότι αυτός που σε ρωτά θέλει να μάθει για σένα, ως άνθρωπο.

Ο ελιγμός: Προετοίμασε μια ωραία, σύντομη και περιεκτική ιστορία για μια επιτυχία σου, μίλα με ενθουσιασμό και σύνδεσέ την με την ευκαιρία να εργαστείς εκεί.

«Γιατί να προσλάβω εσένα και όχι κάποιον άλλον;»

Η παγίδα: Αντικειμενικά, δεν γνωρίζεις τα προσόντα των άλλων, συνεπώς δεν μπορείς να πεις ότι είσαι ο καλύτερος διότι θα φανείς αλαζονικός και προσβλητικός, ίσως και απελπισμένος. 

Ο ελιγμός: Είναι η ευκαιρία σου να αναφερθείς σε όσα δεν γράφει το βιογραφικό σου: για τα επικοινωνιακά σου χαρίσματα, τη συνέπεια και την ακρίβειά σου. Π.χ. «Δεν μπορώ να γνωρίζω τα προσόντα των άλλων υποψηφίων, είμαι όμως βέβαιος ότι είναι πολύ ικανοί. Καθώς μόνο για εμένα μπορώ να σας πω, θα προσθέσω ότι είμαι εξαιρετικός στη διαχείριση κρίσεων και στις διαπραγματεύσεις, όσο κρίσιμες και αν είναι».

«Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;»

Η παγίδα: Κλασική ερώτηση-S.O.S. για τις συνεντεύξεις. Άλλοι δείχνουν υπερβολικό ζήλο και απαντούν «να γίνω διευθυντής» (λάθος), άλλοι-για να το αποφύγουν-απαντούν χλιαρά «να είμαι σε αυτή τη θέση» (επίσης λάθος) δείχνοντας ότι οι φιλοδοξίες τους είναι πολύ περιορισμένες.   

Ο ελιγμός: Η ιδανική απάντηση είναι να λειτουργήσεις… με αντιστροφή. Αντί να μιλήσεις για σένα, πες για την εταιρεία. Π.χ. «Να είμαι ενεργό μέλος μιας ομάδας συνεργατών, λειτουργώντας με δυναμισμό και όραμα στην εξέλιξη της εταιρείας».

«Έχεις κάποια απορία;»

Η παγίδα: Δύσκολη ερώτηση που πέφτει στο τελείωμα της συνέντευξης. Δες το σαν άλλη μια ευκαιρία για να σε θεωρήσουν κατάλληλο για τη θέση. Εάν δεν ερωτήσεις τίποτα θα θεωρήσουν ότι δεν κατάλαβες τι απαιτείται ή δεν ενδιαφέρεσαι αρκετά.   

Ο ελιγμός: Ιδανικό θα είναι να κάνεις μια ερώτηση που να δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη θέση. Π.χ. «Θα ήθελα να μάθω, όσοι προηγήθηκαν στη θέση αυτή πού δεν τα κατάφεραν; Τι λάθη  έκαναν;». Αυτομάτως, η ερώτησή σου μαρτυρά ότι είσαι σωστός επαγγελματίας και θέλεις να αποφύγεις λάθη των προηγούμενων. Επίσης, είναι μια ωραιότατη ευκαιρία να μάθεις κάτι περισσότερο για τον επόμενο εργοδότη σου!