Και όμως, είναι σαν να γυμναζόμαστε όλη την εβδομάδα!


Τόσα χρόνια ακούμε ότι η καθημερινή γυμναστική έχει ευεργετικές συνέπειες για την υγεία μας. Βεβαίως και ισχύει, όμως τα δεδομένα ελαφρώς ανατρέπονται! Όποιος δεν ασκηθεί καθόλου τις καθημερινές και γυμναστεί αποκλειστικά το Σαββατοκύριακο, θα έχει τα ίδια οφέλη στην υγεία του, μειώνοντας εξίσου σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας ή καρκίνου. Εάν, λοιπόν κάποιος έχει ιδιαίτερα βεβαρημένο εργασιακό πρόγραμμα τις καθημερινές, μπορεί να εκμεταλλευτεί το Σαββατοκύριακο για να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Με την προϋπόθεση, όπως επισημαίνει η συγκεκριμένη έρευνα, να συμπυκνώσετε τη γυμναστική που θα κάνατε τις καθημερινές σε αυτές τις δύο ημέρες. Μην φαντάζεστε ότι αυτό απαιτεί ένα ολόκληρο 10ωρο κάνοντας ποδήλατο για να ισοφαρίσετε σε χρόνο! Με επίσημα στοιχεία, συνίστανται τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης εβδομαδιαίως για τη διατήρηση της καλής υγείας.

workoutwknd750.jpg

 

Στη διεθνή αυτή επιστημονική έρευνα, επικεφαλής είναι ο ελληνικής καταγωγής Δρ. Εμμανουήλ Σταματάκης, αναπληρωτής καθηγητής, των Σχολών Δημόσιας Υγείας και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. Για την έρευνα μελετήθηκαν  στοιχεία για περίπου 63.600 άτομα και τα πορίσματα δημοσιοποιήθηκαν στο έγκυρο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, είναι περίπου 35% μικρότερος για όσους ασκούνται. Ειδικότερα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο είναι 41% μικρότερος για εκείνους που γυμνάζονται έστω και με ελαφρά ένταση, ενώ το ποσοστό από καρκίνο μειώνεται στο 18%. Ο κίνδυνος μειώνεται το ίδιο για όσους ασκούνται τις καθημερινές είτε μόνο το σαββατοκύριακο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όσοι ασκούνται το σαββατοκύριακο τείνουν να γυμνάζονται περισσότερο (κατά μέσο όρο 300 λεπτά), προφανώς επειδή είναι πιο ξεκούραστοι από τις υπόλοιπες ημέρες, όπου εργάζονται κανονικά. Τέλος, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, εκτός από τα ατομικά ή ομαδικά αθλήματα, άσκηση θεωρείται και το γρήγορο περπάτημα, και ενθαρρύνουν τον κόσμο να κινείται με κάθε ευκαιρία, πχ επιλέγοντας να ανέβει με τα πόδια τις σκάλες αντί με τις κυλιόμενες ή το ασανσέρ.

Πηγή: Telegraph