Το αξεσουάρ που πρέπει να συνοδεύει τις εμφανίσεις σου από εδώ και πέρα.


Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος σταμάτησε ξαφνικά να φοράει καπέλα. Άνδρες και γυναίκες. Από την δεκαετία του ’80 και έπειτα, αυτό το αξεσουάρ σαν να “εξαφανίστηκε” αποκλειστικά από τις ντουλάπες και τις ζωές μας. Αυτό το αξεσουάρ που έχει την ισχύ να δημιουργεί ένα τόσο εξαιρετικά ενδιαφέρον ύφος σε μια εμφάνιση, απλά σταμάτησε να φοριέται.

Και ενώ ειδικά τις από τις δεκαετίες του ’20 μέχρι και αυτή του ’70, το αξεσουάρ αυτό δεν σταμάτησε να συνοδεύει τις εμφανίσεις ανδρών και γυναικών, οποιασδήποτε τάξης και αν ήταν ή οποιαδήποτε θρησκεία, θεό, πολιτική ή… είδος ναρκωτικών και αν προτιμούσαν. Ήταν εκεί. Ένα καπέλο έπρεπε να ολοκληρώνει την κομψή εμφάνιση ενός επιτυχημένου… mad men στην Νέα Υόρκη (βλ. fedora) μέχρι και αυτή ενός λιμενεργάτη που δούλευε σε κάποιο μπαρκαρισμένο πλοίο στην Αγγλία και όπου η τραγιάσκα του, διακριτικά τον προστάτευε από το κρύο και την αλμύρα της θάλασσας.

menshats-01.jpgmenshats-02.jpg

Βλέπεις λοιπόν, ότι ένα καπέλο δεν είναι μόνο ένα αξεσουάρ, ούτε απλά ένα είδος πολυτέλειας στην εμφάνιση ενός άνδρα, αλλά ένα αξεσουάρ απαραίτητο πολλές φορές για την επιβίωσή του.

Ζούμε όμως σε μια τελείως διαφορετική κοινωνία και εποχή από αυτές, κάτι που σημαίνει ότι πλέον έχουμε την ελευθερία να φορέσουμε ένα ρούχο ή ένα αξεσουάρ όπως θέλουμε και όπως μας εκφράζει εμάς προσωπικά και όχι γιατί το επιβάλλουν οι καιροί. Το μόνο που χρειάζεται να σκεφτείς είναι αν θέλεις να ακολουθήσεις κάποιους κανόνες της Μόδας, ή τις τάσεις και από εκεί πέρα είσαι /είμαι/ είμαστε ελευθέροι να κρίνουμε από μόνοι μας, τι θέλουμε να κάνουμε και τι όχι. Προσωπικά όμως, θέλω να σου πω ότι ένα καπέλο πρέπει να αρχίσεις να το φοράς. Όχι απαραίτητα γιατί φέτος αποτελούν και αυτά τάση της Μόδας, αλλά γιατί ένα καπέλο δεν είναι ουσιαστικά «τάση». Είναι ένα κλασικό αξεσουάρ. Πρέπει να υπάρχει στην ντουλάπα σου. Δεν είναι φυσικά απαραίτητο να το φοράς καθημερινά, αλλά να το φοράς. Για τις στιγμές εκείνες που θέλεις να ξεχωρίσεις, για τις στιγμές εκείνες που κάνει κρύο και θέλεις να «επιβιώσεις» τις καιρικές συνθήκες, για τις φορές εκείνες που απλά θέλεις να φορέσεις ένα όμορφο καπέλο που μόλις αγόρασες.

Και φυσικά, πλέον δεν υπάρχουν περιορισμοί. Είτε είναι ένα καπέλο fedora, είτε ένα σκουφάκι, τραγιάσκα, καπέλο του baseball ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου, είναι οκέι. Αρκεί να σου αρέσει.

Οι παρακάτω street style εμφανίσεις από τις πρόσφατες παρουσιάσεις των Men's Fall/Winter 2017-2018 συλλογών, επιβεβαιώνουν την ισχύ ενός καπέλου και για την ακρίβεια την επικροτούν.

menshats-03.jpg

menshats-04.jpgmenshats-05.jpgmenshats-06.jpgmenshats-07.jpgmenshats-08.jpgmenshats-09.jpgmenshats-10.jpgmenshats-11.jpgmenshats-12.jpg