Ο Βρετανός Paul Bonhomme ήταν ο μεγάλος νικητής της πρεμιέρας του παγκοσμίου πρωταθλήματος Red Bull Air Race που διεξήχθη 28/2-1/3 στο Abu Dhabi. 


ABU DHABI (UAE) – Ο Βρετανός Paul Bonhomme ήταν ο μεγάλος νικητής της πρεμιέρας του παγκοσμίου πρωταθλήματος Red Bull Air Race που διεξήχθη 28/2-1/3 στο Abu Dhabi. Μία επιτυχία που ήρθε χάρη στην εντυπωσιακή του πτήση στο κρίσιμο φινάλε της αερομαχίας με τον «αιώνιο» αντίπαλο, Αυστριακό Hannes Arch και τον Καναδό Pete McLeod.

Χιλιάδες θεατές βρέθηκαν στην Corniche του μεγαλύτερου εκ των επτά Εμιράτων που παραδοσιακά αποτελεί εφαλτήριο του ταχύτερου μηχανοκίνητου σπορ στον πλανήτη. Οι δώδεκα παράτολμοι πιλότοι προσέφεραν άφθονο θέαμα με τις χαμηλές τους πτήσεις, λίγα μέτρα πάνω από τα τιρκουάζ νερά του Κόλπου, με τη νέα μορφή του Air Race να κρίνεται άκρως επιτυχημένη. Οι κανονισμοί που θέλουν και τους τρεις τύπους αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται, να έχουν τον ίδιο κινητήρα και τον ίδιο έλικα, ψαλίδισε τις συνήθεις διαφορές δυναμικότητας και η νέα τάξη πραγμάτων αποδείχθηκε με την αιφνιδιαστική επικράτηση του 30χρονου McLeod, του νεότερου πιλότου του Red Bull Air Race, στις κατατακτήριες δοκιμές.

Το σύστημα νοκ-άουτ στη φάση «Top 12» του κυρίως αγώνα, έφερε εκπλήξεις όπως τον αποκλεισμό του Ούγγρου Peter Besenyei και του Αμερικανού Kirby Chambliss, που απέδειξαν πως πλέον τα λάθη και οι χρονικές ποινές που αυτά συνεπάγονται, τιμωρούν! Περνώντας στη φάση «Super 8», οι Arch και McLeod έσπασαν διαδοχικά το ρεκόρ της εναέριας πίστας που ορίζεται από φουσκωτούς πυλώνες 25 μέτρων αλλά στην κρίσιμη στιγμή, στο «Final 4», ο Bonhomme έδειξε πως είχε άσσο κρυμμένο στο μανίκι. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 και του 2010 έκανε πτήση χειρουργικής ακρίβειας, βελτιώνοντας την επίδοσή του κατά δύο δευτερόλεπτα! Το 00:56.439 αποτέλεσε νέο ρεκόρ πίστας και χάρισε στον 49χρονο τη νίκη με διαφορά δύο δεκάτων του δευτερολέπτου!

«Υπήρξε μεγάλη πίεση σήμερα και οι αντίπαλοι μου απέδειξαν πως έχουν βελτιωθεί. Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί τόσα χρόνια είχα τον γρουσούζικο αριθμό των 13 νικών στο ενεργητικό μου. Επιτέλους τις έκανα 14», είπε χαριτολογώντας ο Bonhomme που είναι ο πιο επιτυχημένος πιλότος στην ιστορία του Red Bull Air Race Series. Γλυκόπικρη γεύση για τον Arch που ενώ νόμιζε πως με τον χρόνο του είχε εξασφαλίσει τη νίκη, αρκέστηκε στη δεύτερη θέση: «Είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση μου. Ήθελα να δω πόσο ανταγωνιστικός είμαι και αποδεικνύεται πως μάχομαι ξανά στην κορυφή με τον Paul. Η κόντρα άρχισε…»!

Για τον McLeod, ήταν η παρθενική του εμφάνιση στο βάθρο: «Είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ. Το σχέδιο μου είναι κάποια στιγμή να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής. Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί φέτος, του χρόνου ή κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον. Όμως σήμερα έκανα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Το επόμενο βήμα, φιλοδοξεί να το κάνει τον Απρίλιο, με τον δεύτερο γύρο του Red Bull Air Race Series να διεξάγεται στο Rovijn της Κροατίας, στις 12-13/4. Ποιός θα καταφέρει να κερδίσει τον Bonhomme; Η απάντηση στους αιθέρες!

Αποτελέσματα Abu Dhabi:

1. Paul Bonhomme (Μ. Βρετανία), 2. Hannes Arch (Αυστρία), 3. Pete McLeod (Καναδάς), 4. Matt Hall (Αυστραλία), 5. Nigel Lamb (Μ. Βρετανία), 6. Matthias Dolderer (Γερμανία), 7. Martin Sonka (Τσεχία), 8. Nicolas Ivanoff (Γαλλία), 9. Yoshihide Muroya (Ιαπωνία), 10. Peter Besenyei (Ουγγαρία), 11. Kirby Chambliss (Η.Π.Α.), 12. Michael Goulian (Η.Π.Α.)