Αν κι εσύ μόλις ξεκίνησες να ασχολείσαι με το πλέον εναλλακτικό και περιπετειώδες σπορ, μάθε πώς θα το κάνεις σωστά, αποφεύγοντας τους κινδύνους


Η ενασχόληση με την ποδηλασία είναι μια από τις πιο fun, οικολογικές, περιπετειώδεις και ωφέλιμες για την υγεία δραστηριότητες, μιας που μπορείς να συνδυάσεις το να βλέπεις νέα μέρη με την παρέα σου, με το να αθλείσαι από την κορυφή ως τα νύχια, διατηρώντας μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα για τον πλανήτη. Πόσο μάλλον όταν αυτή μεταφέρεται στα βουνά, όπου οι συγκινήσεις από τα τοπία που θα έχεις την ευκαιρία να δεις δεν θα σταματήσουν να σε εντυπωσιάζουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το mountain bike διαθέτει όμως και αναβαθμισμένη δυσκολία και σε θέλει έτοιμο να αντιμετωπίσεις διάφορες καταστάσεις, που ενδεχομένως να σε τρομάζουν εκ πρώτης όψεως. Για να πάνε όμως όλα καλά, το Platform σου έχει τις καλύτερες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξεις στην ποδηλασία βουνού για την αποφυγή ατυχημάτων και την ασφάλειά σου.

Πηχτή λάσπη στον ορίζοντα

Στην περίπτωση που όσο ποδηλατείς διακρίνεις πηχτή λάσπη στον ορίζοντα, κράτα την ισορροπία σου κοιτάζοντας μπροστά και επιλέγοντας μια ευθεία γραμμή μέσα από τη λάσπη. Προσπάθησε να μένεις στο ψηλό τμήμα του εδάφους σε καμπύλο μονοπάτι, ώστε να μη βγεις από τα όριά του αν γλιστρήσεις. Η καλή και σταθερή ταχύτητα είναι πολύ σημαντική στην πηχτή και θα βοηθήσει να κρατήσεις το ποδήλατό σου ίσιο.

Λακκούβες στην πορεία

Πέρνα μέσα από τη λακκούβα με μεγάλη προσοχή, φροντίζοντας να μεταφέρεις πάντα προς τα πίσω το βάρος σου και να ανασηκώνεις λίγο τον μπροστινό τροχό αν αυτό είναι εφικτό.

Ρίζες δέντρων

Ενδέχεται να μοιάζουν αρκετά ακίνδυνες, όμως το να περάσεις πάνω από βρεγμένες ρίζες δέντρων είναι αρκετά περίπλοκο, γι’ αυτό πρέπει πάντα να τις προσεγγίζεις από μπροστά και όχι σε γωνία. Σήκω όρθιος επάνω στα πετάλια του ποδηλάτου και σκύψε πάνω από τη σέλα του ποδηλάτου για να ελαχιστοποιηθεί η τριβή με το έδαφος.

Προσοχή στις ολισθηρές στροφές

Το να πάρεις μια στροφή είναι πάνω κάτω το ίδιο, είτε σε βρεγμένο είτε σε στεγνό έδαφος και για να γίνει με ασφάλεια, διάλεξε μια καλή πορεία και μετάφερε ελαφρώς το βάρος σου προς το εξωτερικό πόδι καθώς στρίβεις. Όταν ο καιρός είναι βροχερός, δώσε προσοχή και έλεγξε την ταχύτητά σου, χρησιμοποιώντας τα φρένα απαλά και κοιτώντας μπροστά για να διατηρήσεις την ισορροπία σου. Προσπάθησε ακόμα να διατηρείς την αυτοπεποίθησή σου όταν επιταχύνεις επάνω σε μια στροφή.

Θυμήσου ακόμη

Το μαλακό και ολισθηρό έδαφος αναγκάζει τους off road ποδηλάτες να επιλέγουν χαμηλές ταχύτητες και δυνατό ρυθμό και αυτή η τεχνική σημαίνει ότι θα πηγαίνεις καλύτερα στις ανηφόρες στην άσφαλτο. Επιπλέον, μην πατάς πολύ απότομα το φρένο στις στροφές, μιας που σηκώνεται μεγάλη ποσότητα λάσπης. Τέλος, φρόντιζε πάντα να έχει ενημερώσει ένα κοντινό πρόσωπο για την πορεία που σκοπεύεις να κάνεις, όπως και τον χρόνο που προβλέπεις αυτό να πάρει.