Το μέλλον της κοινωνίας μας μπορεί να είναι άγνωστο, αυτές οι τάσεις όμως το κάνουν πιο safe.


Όταν παγκοσμίως συμβαίνουν τόσα ανορθόδοξα συμβάντα, είναι δύσκολο για τον υπόλοιπο κόσμο να προχωρήσει χωρίς να δίνει σημασία σε αυτά. Η Μόδα ήταν πάντα ένας τομέας που επηρεαζόταν άμεσα από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν ανά τον κόσμο και που σε πολλές περιπτώσεις «μεταφέρονταν» και στα ίδια τα ρούχα --με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Όταν για π.χ. υπάρχει μια γενικότερη και παγκόσμια οικονομική αστάθεια, δεν γίνεται παρά οι τάσεις που θα προκύψουν να έχουν μια πιο λιτή αισθητική. Το θέμα είναι ότι αυτή την περίοδο –και ήδη από την προηγούμενη χρονιά- η κοινωνία έχει «πληγεί» από πάρα πολλές απόψεις. Πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, ανθρωπιστικές. Υπάρχει μια ευρεία αναταραχή και επειδή ο κόσμος αντιδράει πλέον «φανερά» σε αυτές τις καταστάσεις, το ίδιο κάνει και η βιομηχανία της Μόδας. Τα παίζουν πλέον όλα-για-όλα. Designers και brands εκφράζουν πια δημόσια την γνώμη τους, αντιδρούν, διαμαρτύρονται και προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο όσο καλύτερα μπορούν. Μπορεί αυτό να είναι μέσα από δημόσια δήλωσή τους. Μπορεί μέσα από μια φωτογράφηση, editorial μόδας ή μια καμπάνια. Η ακόμα πιο σημαντικό, από μια τους συλλογή.

Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση τoυ Menswear Fashion Week, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις παρουσίασεις των ανδρικών συλλογών για το Φθινόπωρο / Χειμώνα ’17-18, η γενικότερη αίσθηση που μας δώθηκε αφορούσε δύο διαφορετικές πλευρές. Από την μία, υπήρχε μια σαφής αισθητική και ανάγκη του να επιστρέψουμε στα… βασικά. «Έφυγαν» για πάντα λοιπόν, τα πολυτελή και flashy ρούχα που ενίσχυαν την ανδρική αυτοπεποίθηση και «κάλυπταν» το πραγματικό τους πρόσωπο. Τώρα, ήρθε η ώρα μέσα από τις βασικές αρχές της ενδυματολογίας, να βρει κανείς το… θάρρος αλλά και την επιδεξιότητα να αποκαλύψει πτυχές του εαυτού του, μέσα από απλές γραμμές, σχέδια και ρούχα. Το normcore επιστρέφει λοιπόν, αλλά όχι όπως πριν. Επαναπροσδιορίζεται μέσα από μια μπανάλ αισθητική που ίσως να θυμίζει αυτή της δεκαετίας του ’80 και θέλοντας να εκφράσει την… δυσφορία των ανθρώπινων συμπεριφορών. Όλα αυτά όμως, έχουν και την θετική τους εξέλιξη καθώς μέσα απ’ όλη αυτή την χαοτική στάση προκύπτουν και τα… καλά. Η Μόδα με την Τεχνολογία πλέον, έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση και προοδεύει φανερά μέσα από high-end fashion σχέδια.

Υπάρχει λοιπόν ελπίδα και αυτή εκφράζεται τελικά με τον πιο κουλ και δημιουργικό τρόπο: μέσα από την Μόδα και τις τάσεις και τα ρούχα που τελικά μπορούμε και εμείς να φορέσουμε και να υποστηρίξουμε και ίσως ακόμη καλύτερα μέσα από αυτά, να δηλώσουμε την δική μας ματιά των πραγμάτων. Ναι, όλα αυτά από ένα look. Τέλειο;

Αυτές είναι οι πιο αξιοπρόσεκτες τάσεις από τις παρουσίασεις των Menswear Collections για το Φθινόπωρο / Χειμώνα 2017-2018.

#1. Padded Jackets

2017-2018-mens-trends-collection-01.jpg

#2. Red

2017-2018-mens-trends-collection-02.jpg

#3. Normcore

2017-2018-mens-trends-collection-03.jpg

#4. Seventies

2017-2018-mens-trends-collection-04.jpg

#5. Rocker Style

2017-2018-mens-trends-collection-05.jpg

#6. Tech Athleisure

 2017-2018-mens-trends-collection-06.jpg

#7. Art-y prints

2017-2018-mens-trends-collection-07.jpg