Η επιστροφή του θρυλικού Aztrek by Reebok Classic μπορεί να κρύβει την απάντηση...


Για πολλούς λόγους, η δεκαετία του '90 ίσως είναι εκείνη που δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο, όπως οι προηγούμενες. Τι ήταν αυτό που την έκανε πάντα επίκαιρη;  Σίγουρα όχι η οικονομική ευφορία, οι παχιές αγελάδες στη μουσική και την τέχνη γενικότερα, ίσως όχι και η απογοήτευση στο τέλος της, όταν και ο τελευταίος φουτουριστής συνειδητοποίησε ότι όλα όσα οραματίστηκαν οι άνθρωποι στο τέλος των '80s και στις αρχές των '90s, θα αργούσαν να γίνουν. Με τα '00s, τα ρομπότ δεν έκαναν τις δουλειές μας, τα αυτοκίνητα χρειάζονταν οδηγό και θα αργούσαν να πετάξουν, τα ψυγεία δεν παράγγελναν μόνα τους... 

90sbacktthefuture.jpg


Άλλα ήταν αυτά που κρατήσαμε κι αυτά που κρατάνε διαφορετικές γενιές τόσο κοντά. Η κληρονομιά των '90s ήταν η συνύπαρξη πολλών καλλιτεχνικών και στυλιστικών τάσεων - όλα στο μπλέντερ, με όση τόλμη δεν είχε κανείς φανταστεί μέχρι τότε, με επιτυχίες και αποτυχίες. Η αγάπη για τα '90s δεν βασίζεται σε κάποιο νοσταλγικό κουμπί που πατάμε παίζοντας ξανά τα games της εποχής, παίζοντας βιντεοκασέτες, συλλέγοντας βινύλια ή φορώντας τα ξεχασμένα ρούχα της - αν και όλα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού.

reebazt_3.jpg

 

Κι εδώ βρίσκεται η μοναδικότητα και η πραγματική ύπαρξη της κληρονομιάς της δεκαετίας στο σήμερα. Τα '90s, μέσα από αυτή την πολυσυλλεκτικότητα, τους τρόπους (παγκόσμιας πλέον) επικοινωνίας, αλλά και μέσα από την εμπορική καταξίωση μουσικών ειδών και στυλ που ξεκίνησαν από περιβάλλοντα περιθωριακά και έσπασαν τα στεγανά, άφησαν το πολιτιστικό στίγμα τους τόσο στα '00s, όσο και στη δεκαετία που διανύουμε. 

reebazt_1.jpgΔεν ξέρω αν τα '90s επέστρεψαν θριαμβευτικά, ξέρω σίγουρα ότι έβαλαν πολιτισμικές και στυλιστικές βάσεις που δεν έφυγαν ποτέ. Για παράδειγμα, η Reebok, το brand που λατρεύτηκε όσο λίγα εκείνη τη δεκαετία από τους νέους, σήμερα εξακολουθεί να διαμορφώνει τάσεις και να μας χαρίζει iconic sneakers.

Όπως στα '90s, που τα running παπούτσια της ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας, έτσι και σήμερα οι περισσότεροι νιώθουμε ότι έχουν προ πολλού σπάσει το φράγμα του training και αποτελούν μέρος της street κουλτούρας. Αυτό δεν είναι κάτι που επιβλήθηκε ως τάση που έρχεται και φεύγει, αλλά χτίστηκε σταδιακά και έγινε μέρος της τελευταίας. Γι' αυτό και η επιστροφή θρυλικών sneakers των '90s, όπως αυτό του Aztrek by Reebok Classic, μόνο νοσταλγία δεν φέρνει. Όπως και στην πρώτη του εμφάνιση, δεν κέρδισε μόνο τις εντυπώσεις στην κοινότητα των runners, αλλά και αυτές των απανταχού fashionistas, για τους οποίους τα ετερόκλητα στοιχεία του Aztrek είναι η επιτομή του άνετου coolness. 

imgreebokaztrek_6.jpg

 

Οι λέξεις-κλειδιά είναι πρωτοπορία και fusion...

Είναι εκείνη η εποχή που η Reebok έφερε καινοτομίες και τεχνολογία στο design, χτίζοντας έτσι την ταυτότητα και τη σχεδιαστική κληρονομιά της και ακολουθώντας το γενικότερο ρεύμα για απελευθέρωση από τα στεγανά, για νέες ιδέες, για συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων. Αυτά τα στοιχεία έψαξε και βρήκε ο σχεδιαστής του τότε (1993), ο Christian Tresser, ένας επαγγελματίας παίκτης του αμερικάνικου football, που έκανε στροφή 180 μοιρών, βρέθηκε στη Reebok και κλήθηκε να σχεδιάσει το επόμενο παπούτσι της εταιρείας.

reebazt_2.jpg

Reebok_Aztrek_ΝΕWWW.jpgΗ ανομοιομορφία και η αντισυμβατικότητά του το έκαναν διάσημο, παρότι ήταν το πρώτο sneaker που σχεδίασε ο Tresser στη ζωή του. Μάλιστα, τα πρώτα του σχέδια ήταν αόριστα μοτίβα που ένωναν τα διαφορετικά layers του παπουτσιού. Λευκό πάνω μέρος με μαύρο logo και ανακλαστικές λεπτομέρειες συνδυάζονταν αρμονικά με πινελιές χρώματος, σχηματίζοντας ένα παπούτσι που όμοιό του δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τότε και κατέληξε να γίνει θρύλος. 

25 χρόνια μετά, το θρυλικό Aztrek by Reebok Classic επέστρεψε στις επάλξεις του fashion street style και κλείνει το μάτι στο design του σήμερα. Είναι ταυτόχρονα '90s και σημερινό, κι αυτό είναι από μόνο του επιτυχία. Εμείς λατρεύουμε να συνδυάζουμε old-school sneakers με πολλά και διαφορετικά looks. Να παντρεύουμε sneakers με αθλητικά outfits, floral φορέματα έως και formal ντυσίματα για το γραφείο. Αυτό κι αν δεν δείχνει ότι τα '90s δεν έφυγαν ποτέ στ’ αλήθεια! 

C21480_FW18_AZTREK_Imagery_Product_3201_low.jpg

Αν θέλεις περισσότερα '90s, σου έχουμε προσεχώς ένα μεγάλο αφιέρωμα. Αν τώρα θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Aztrek, μπορείς να μπεις στο http://fitness.reebok.gr/aztrek/. Μπορείς, βέβαια, να το αναζητήσεις στο www.reebok.com/gr και σε επιλεγμένα sneaker stores.