42.000-48.000 άτομα παρακολούθησαν το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ της Ευρώπης από την αρχή της πανδημίας και μια επιστημονική μελέτη στα πλαίσιά του έβγαλε συμπεράσματα που δίνουν αισιοδοξία.


42.000-48.000 άτομα παρακολούθησαν το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ της Ευρώπης από την αρχή της πανδημίας και μια επιστημονική μελέτη στα πλαίσιά του έβγαλε συμπεράσματα που δίνουν αισιοδοξία.

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής μελέτης που έγινε για το πρόσφατο Exit Festival στη Σερβία. Το event έλαβε χώρα μεταξύ 8 και 11 Ιουλίου στο Petrovaradin Fortress του Novi Sad, με 42.000-48.000 άτομα ανά ημέρα. Με ένα line-up που περιλάμβανε ονόματα όπως οι David Guetta και DJ Snake, αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας και -όπως αναμενόταν- συγκέντρωσε αρκετό ενδιαφέρον και ως προς τα στοιχεία για τις επιπτώσεις ενός μαζικού event αναφορικά με τον κορονοϊό.

Το Κέντρο Υγείας του Νόβι Σαντ και ο οργανισμός Project Lab, υπό την καθοδήγηση της επιδημιολόγου Marija Milić MD, πραγματοποίησαν μια μελέτη COVID στο φεστιβάλ, στα πλαίσια της οποίας χώρισαν συνολικά 345 επισκέπτες σε δύο ομάδες: τους εμβολιασμένους και εκείνους που μπήκαν στο φεστιβάλ με επίδειξη αρνητικού τεστ.

Σύμφωνα με το CULTR, τα άτομα του δείγματος αυτού έκαναν όλα και νέο τεστ λίγο πριν από την είσοδό τους στο φεστιβάλ. Μόνο ένα άτομο ήταν θετικό και, όπως αναμενόταν, δεν του επιτράπηκε η είσοδος στον χώρο. Τα τεστ επαναλήφθηκαν μετά από επτά ημέρες, μεταξύ 15-17 Ιουλίου, και τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι δεν υπήρχαν θετικά κρούσματα κορονοϊού σε κάποια από τις δύο ομάδες.

«Προκειμένου να εξεταστεί ο κίνδυνος έκθεσης στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε μαζική εκδήλωση, στην περίπτωση βέβαια που έχουν εφαρμοστεί όλα τα προληπτικά μέτρα και όταν όλοι οι επισκέπτες έπρεπε να εμβολιαστούν πλήρως ή να έχουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό, αποφασίστηκε ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ EXIT θα διεξαχθεί μια επιστημονική μελέτη ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσουμε νέες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τον ιό», δήλωσε για τη μελέτη η καθηγήτρια Milić MD.

Στις αναφορές σημειώνεται ότι ακόμα και 10 ημέρες μετά το φεστιβάλ δεν υπήρξε σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στο Νόβι Σαντ. Επιπλέον, τα καθημερινά στατιστικά στοιχεία του ιού την περίοδο από 8-19 Ιουλίου στην πόλη δεν διέφεραν από τους μέσους όρους στην υπόλοιπη χώρα.

Ένας άλλος δείκτης ότι δεν υπήρξε μαζική εξάπλωση του ιού στο φεστιβάλ είναι ότι από σχεδόν 20.000 ξένους επισκέπτες στο Exit Festival -οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονταν PCR για να επιστρέψουν στη χώρα τους- μόνο ένας επισκέπτης βρέθηκε θετικός.

Πηγή