Τα πιο ξεκαρδιστικά διαστημικά ταξίδια!


Τι κι αν δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν; Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό είναι πολλές, και οι απανταχού καλλιτέχνες έχουν πέσει με τα μούτρα στην «εξερεύνηση» του διαστήματος εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια! Με την παγκόσμια «διαστημο-μανία» να ξεκινάει και επισήμως τη δεκαετία του 1950, έχουμε δεί αναρίθμητα φανταστικά ταξίδια στα αστέρια, από τα λογοτεχνικά έπη του Asimov και τα πολύχρωμα καρέ του Moebius, μέχρι τις ψυχεδελικές οδύσσειες των George Lucas, Stanley Kubrick και Gene Roddenberry!

Τι γινεται όμως όταν το ταξίδι στο διάστημα δεν είναι και τόσο σοβαροφανές; Οι απανταχού κωμικοί δημιουργοί λατρεύουν να ειρωνεύονται τις πιο παρατραβηγμένες ιδέες της επιστημονικής φαντασίας, κατασκευάζοντας εξωφρενικές τοποθεσίες, κακομούτσουνους εξωγήινους και γελοιωδέστατες καταστάσεις. Συγκεκριμένα, το animation προσφέρεται ιδανικά για το εν λόγω κόνσεπτ, με το υποείδος του κωμικού sci-fi να περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εμβληματικά καρτούν όλων των εποχών -καθώς και μερικά κρυφά, αλλά αξέχαστα διαμαντάκια. Ετοιμαστείτε για απογέιωση!

Space Dandy (2014)

Ο Shinichirο Watanabe δεν είναι πρωτάρης όσον αφορά τις στυλιζαρισμένες διαστημο-βόλτες, έχοντας βάλει την υπογραφή του στο εμβληματικό «Cowboy Bebop» του 1998. Εδώ ωστόσο, ο Ιάπωνας ωτέρ προσεγγίζει το θέμα με έναν πολύ πιο κωμικό τρόπο, ακολουθώντας έναν παρακμιακό «δάνδη» και την τρισάθλια κομπανία του στην προσπάθειά τους να συλλέξουν χρήματα, εξωγήινους και... ζουμερές διαστημο-γυναίκες! Η σειρά μας ταξιδεύει στις πιο πολύχρωμες γωνιές του anime διαστήματος, με φαντασμαγορικά visuals, θεότρελες φάτσες και φυσικά, αναρίθμητες αναφορές σε κλασικά sci-fi αριστουργήματα.

Bravest Warriors (2012)

Ο Pendleton Ward λατρεύει να εξερευνά φανταστικούς κόσμους και παράλληλα σύμπαντα, με την καριέρα του να αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από διαστρικά, πολυσυμπαντικά, και πολυδιαστατικά ταξίδια! Συγκεκριμένα, ο ταλαντούχος δημιουργός μας έχει προσφέρει πολυάριθμα love letters στο παλιό καλό sci-fi, από το «Midnight Gospel» του 2020 μέχρι και την πλούσια φιλμογραφία του «Adventure Time» -αλλά εμείς εδώ ξεχωρίζουμε το ξεχασμένο «Bravest Warriors» του 2012 (που έκανε ντεμπούτo στο YouTube πριν από 12 ολόκληρα χρόνια), στο οποίο 4 νεαροί πρωταγωνιστές μπλέκονται σε ερωτικά τρίγωνα, συναντούν εξωγήινες φυλές, λύνουν διαστημικούς γρίφους και τελικά, έρχονται αντιμέτωποι με μία απρόσμενα συναρπαστική, διαστρική περιπέτεια.

Star Trek: Lower Decks (2020)

Μπορεί να μην είναι μία από τις πιο γνωστές σελίδες της «Star Trek» βιβλιοθήκης, το «Lower Decks» ωστόσο έχει αποκτήσει τον τίτλο του cult favorite από τους trekkies και τους λάτρεις του animation γενικότερα. To πιο ασήμαντο διαστημόπλοιο του Αστρο-στόλου μπλέκεται σε μία σειρά από πολύχρωμες περιπέτειες, και έρχεται αντιμέτωπο με ψυχεδελικές αστρο-καταστάσεις.

Rick and Morty (2013)

Θα έλεγε κανείς πως η συζήτηση γύρω από το «Rick and Morty» (οι ανυπόφοροι fans, τα κουρασμένα memes, το ήθος του δημιουργού του) έχει πλέον επισκιάσει την ουσία της σειράς, αλλά ένα είναι σίγουρο: To έπος του Justin Roiland έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα (αποτελεί, ουσιαστικά, χρονοκάψουλα των 2010s) με το νιχιλιστικό χιούμορ, τις συναρπαστικές ιστορίες, τις αναρίθμητες αναφορές και τις edgy ευαισθησίες του.

Gintama (2006)

Μπορεί το Gintama να μην λαμβάνει χώρα αυστηρά στο διάστημα (αντιθέτως, λαμβάνει χώρα ως επι το πλείστον στην φεουδαρχική Ιαπωνία), θα ήταν αμαρτία ωστόσο να μην το συμπεριλάβουμε στη λίστα μας -μιας και ενστερνίζεται όλα ανεξαιρέτως τα tropes του είδους! Μία πολύχρωμη παρέα από αθεόφοβους τυχοδιώκτες, ένα ξεχειλωμένο sci-fi σύμπαν γεμάτο αξέχαστες μουτσούνες, και φυσικά, ποπ αναφορές μέχρι τα μπούνια!

Duck Dodgers (2003)

Βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό κινούμενο του 1953, το οποίο με τη σειρά του ήταν βασισμένο στα διαστημικά strips των αρχών του αιώνα, το «Duck Dodgers» της Warner Brothers τοποθετεί τον αθεόφοβο Daffy Duck σε ένα ψυχροπολεμικό, ρετροφουτουριστικό περιβάλλον, όπου έρχεται αντιμέτωπος με τσαντίλες αρειανούς, πολεμοχαρή τέρατα και άλλα πολλά...

Futurama (1999)

Και φυσικά, δε γίνεται να μην αναφέρουμε το «Futurama» του 1999! Μετά τη δυσθεώρητη επιτυχία των «Simpsons», ο Matt Groening προχώρησε στη δημιουργία του ακόμη πιο θεότρελου (και αν μας ρωτάτε, καλύτερου) «Futurama», όπου μία παρέα από διαστημο-ταχυδρόμους παλεύει να παραδώσει δέματα στις 4 γωνιές του γαλαξία. Ιδιοφυή σενάρια, αξέχαστοι χαρακτήρες, ξεκαρδιστικό χιούμορ, το Futurama έβαλε τις βάσεις πάνω στις όποίες «έχτισαν» οι υπόλοιπες σειρές της λίστας μας, και αποτελεί μέχρι και σήμερα, ένα από τα εμβληματικότερα τηλεοπτικά καρτούν.