Μπορεί κάποιος να ζήσει αποκομμένος από την πραγματικότητα και τους κανόνες που μας υπαγορεύουν; Έξι σειρές απαντάνε στο ερώτημα.


Τις τελευταίες μέρες, η χώρα ασχολείται με το θέμα ενός 45χρονου που δηλώνει «Παλαιοχριστιανός» και ζούσε απομονωμένος, μαζί με την οικογένειά του, σε ένα λαγούμι και σε μία σειρά παραπηγμάτων στην Κορινθία.

Μπορεί σήμερα κάποιος να ζήσει αποκομμένος από την πραγματικότητα και τους κανόνες που μας υπαγορεύουν; Επιλέξαμε έξι τηλεοπτικές σειρές ντοκιμαντέρ και reality shows που ασχολούνται με αυτό το θέμα, κάποιες γύρω από αληθινά τραγικά γεγονότα και άλλες πιο fun στο πλαίσιο ενός reality show επιβίωσης.  

Γιουναμπόμπερ: Με τα δικά του λόγια

Ο Τεντ Καζίνσκι είναι θρύλος ανάμεσα στους θιασώτες της fringe κουλτούρας και όχι μόνο. Πώς ένας νεαρός διανοούμενος, με λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα στα μαθηματικά μπροστά του, τα παρατάει όλα και στα 27 του να μένει μόνος του σε μία καλύβα στο δάσος, μακριά από τον πολιτισμό; Κάπου εκεί, έγραψε το δικό του μανιφέστο και άρχισε να στέλνει επιστολές – βόμβα σε κρατικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις αθώοι άνθρωποι. Για πολλά χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να εντοπίσει ποιος έστελνε αυτές τις επιστολές και πού κρυβόταν τόσο καιρό. Το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων του Netflix μας βάζει μέσα στο μυαλό του Γιουναμπόμπερ.

 

Φόνος μεταξύ Μορμόνων

Οι Μορμόνοι ή αλλιώς η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών δεν είναι μία απομονωμένη θρησκευτική ομάδα στις ΗΠΑ αλλά υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες και τρόπο ζωής, σε αντίθεση με τους πιο «κλειστούς» Amish. Με έδρα τo Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, μετράνε εκατομμύρια πιστούς σε όλο τον κόσμο. Σαν κάθε θρησκευτικό γκρουπ, δεν μπορεί να αποφύγει τα μπλεξίματα. To 1985, τρεις θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνισαν την κοινότητα των Μορμόνων στο Σολτ Λέικ Σίτι, με τα πράγματα να περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν εμφανίζεται η επιστολή της Λευκής Σαλαμάνδρας, ικανή να απειλήσει τα ίδια τα ιστορικά θεμέλια της εκκλησίας τους. Η μίνι σειρά τριών επεισοδίων προβάλλεται στο Netflix.



Η Σφαγή του Γουάκο: Αμερικανική Αποκάλυψη

Από το 1993 μέχρι σήμερα, έχουν ειπωθεί πολλά για τα αιματηρά γεγονότα του Γουάκο στο Τέξας, όταν ο αρχηγός και «τελευταίος προφήτης» των Δαβινιανών, ο 33χρονος Ντέβιντ Κορές, ταμπουρώθηκε βαριά οπλισμένος μαζί με τα μέλη της αίρεσης – πολλά γυναικόπαιδα ανάμεσά τους – σε ένα απομονωμένο ράντσο, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να το πολιορκεί ακόμα και με τεθωρακισμένα για 51 ολόκληρες ημέρες. Τραγικός επίλογος, 82 νεκρά μέλη της αίρεσης, μαζί τους ο Κορές και πολλά παιδιά, και 4 ομοσπονδιακοί πράκτορες. Μέσα από ντοκουμέντα που έρχονται στο φως για πρώτη φορά, βλέπουμε τα τεράστια λάθη των αμερικανικών αρχών – κανείς δεν λογοδότησε για αυτά - και την επιρροή του Ντέιβιντ Κορές στα μέλη της αίρεσης. Η σειρά προβάλλεται στο Netflix.

Doomsday Preppers

Το reality show του National Geographic εμφανίστηκε στους δέκτες μας πριν από 13 χρόνια και ρίχνει φως στις ζωές διαφόρων preppers στις ΗΠΑ. Prepper είναι ο άνθρωπος που προετοιμάζεται για χρόνια για το ενδεχόμενο μίας φυσικής καταστροφής (πτώση μετεωρίτη, σεισμοί), οικονομικής κρίσης, πυρηνικού πολέμου ή ακόμα και μίας θανατηφόρας πανδημίας (μέσα έπεσαν εδώ), συνήθως εμμονικός και πολλές φορές απομονωμένος από την τοπική κοινότητα. Μαζεύει τρόφιμα, νερό, καύσιμα, ακόμα και όπλα, για να επιβιώσει για ένα χρονικό διάστημα κρυμμένος κάπου (υπόγειο καταφύγιο, καλύβες στο δάσος) μέχρι να φύγει το «κακό». Παραδόξως, το «Doomsday Preppers» ήταν ένα από τα shows του National Geographic με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση.



Alone

Αποφεύγουμε τα reality shows αλλά το “Alone” του History Channel είναι ξεχωριστή περίπτωση. Κάθε διαγωνιζόμενος σε αυτό το show αφήνεται στην τύχη του και στη μέση του πουθενά (συνήθως στη Βρετανική Κολομβία του Κανάδα, στην Αλάσκα ή την Παταγονία), με ελάχιστα εφόδια, με σκοπό να επιβιώσει όσες περισσότερες μέρες μπορεί, κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες. Ο τελευταίος που θα αντέξει και δεν τα βροντήξει, είναι και ο μεγάλος νικητής. Απαγορεύεται η τηλεργασία.



Snowflake Mountain: Είναι σκληρό να μεγαλώνεις

Φέρνει λίγο σε “Survivor” αλλά το “Snowflake Mountain» που προβάλλεται στο Netflix έχει έξτρα ενδιαφέρον. Μάλλον δε θες άλλους personal trainers και influencers στους τηλεοπτικούς σου δέκτες και αναζητάς την αμερικανική version τους. Σαν κάθε reality επιβίωσης που σέβεται τον εαυτό του ή για να μην το κάνουμε τόσο δραματικό reality που υπερπηδάς αντιξοότητες, οι συμμετέχοντες πρέπει να ζήσουν στην άγρια φύση με ελάχιστα μέσα. Οι περισσότεροι δεν το έχουν κάνει ποτέ στο παρελθόν, δεν έχουν ζήσει στη φύση χωρίς πόσιμο νερό και τουαλέτα, κάποιοι μοσχοαναθρεμμένοι και άκρως ευαίσθητοι, όπως καταλαβαίνετε γρήγορα θα αρχίσει η κλάψα και η γκρίνια για το παραμικρό (snowflake).