Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και η κινηματογραφική του μούσα ταξίδεψαν στην Αθήνα για να «συνθέσουν» ένα σουρεαλιστικό οπτικό παραμύθι, για τις ανάγκες του Art Issue του περιοδικού W.


Πριν από τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας Poor Things, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, Γιώργος Λάνθιμος, και η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός και κινηματογραφική του μούσα, Emma Stone, ταξίδεψαν στην Τήνο για τα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο Βληχή. Αυτή έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα το 2022, ενώ φέτος προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Για να γιορτάσει το εν λόγω έργο, ο σκηνοθέτης οραματίστηκε την περίοδο των γυρισμάτων του και μια ασπρόμαυρη φωτογράφηση στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, παρέα φυσικά με την Stone. Έτσι λοιπόν σήμερα, οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται επιτέλους στο Art Issue του περιοδικού W.

«Λατρεύω τις αντιφάσεις που συναντάς στην πόλη: το μείγμα του πολύ μοντέρνου και μάλλον άσχημου δίπλα στο πολύ όμορφο. Θέλαμε να κάνουμε έναν συνδυασμό από μεγάλα τοπία και οικεία πορτρέτα. Και θέλαμε να πούμε μια μικρή ιστορία», δήλωσε ο Λάνθιμος στο περιοδικό.

Η ταινία μικρού μήκους γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο φιλμ χωρίς ήχο στην Τήνο. «Ήταν χειμώνας και δεν υπήρχε κανείς εκεί – ούτε τουρίστες», συνέχισε ο Λάνθιμος. Η Stone υποδύεται στην ταινία μία νεαρή που βρίσκεται ανάμεσα στην συντριβή της απώλειας του συζύγου της και στο ζωώδες ένστικτό της για επιβίωση. «Μου αρέσει η σιωπή. Είναι ωραίο πράγμα να μην έχεις καμία πίεση να χρησιμοποιείς λέξεις για να επικοινωνήσεις. Υπάρχει κάτι υπέροχο στο να μπορείς να μιλήσεις μόνο με τα μάτια και το σώμα σου», δηλώνει η ηθοποιός στο περιοδικό.

Το καλλιτεχνικό δίδυμο τράβηξε οκτώ εξωτερικές φωτογραφίες μέσα σε μια μέρα, χρησιμοποιώντας το φυσικό φως, ενώ η μετάβασή του από μέρος σε μέρος γινόταν σε σύντομο χρόνο, με αυτοκίνητο. Οι τοποθεσίες των κλικς επιλέχθηκαν από τον ίδιο τον Λάνθιμο και βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στο Μικρολίμανο και στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά.

Η ταινία Poor Things με τους Emma Stone, Mark Ruffalo και Willem Dafoe αναμένεται στις αμερικανικές αίθουσες στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ στην Ελλάδα θα κάνει πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά του 2024.