Τσακ Νόρις, Τζάκι Τσαν, Μάικλ Ντάγκλας, Μάθιου Μακόναχι και… Νίκος Μαστοράκης στο κυνήγι της μεγάλης περιπέτειας και του χαμένου θησαυρού.


«Ο Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου» είναι η πέμπτη και τελευταία ταινία με πρωταγωνιστή τον καθηγητή αρχαιολογίας και λάτρη της περιπέτειας, Ιντιάνα Τζόουνς, με έναν από τους πιο αγαπημένους πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ, τον Χάρισον Φορντ. Αν το κεφάλαιο αυτό έκλεισε καλά ή όχι, θα το διαπιστώσετε μόνοι σας. Η ταινία προβάλλεται με επιτυχία στους κινηματογράφους, ιδανική για θέαση σε κάποιο θερινό σινεμά της περιοχής σας.

Μετά την τεράστια επιτυχία και επιρροή της πρώτης ταινίας, «Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» του 1981 με σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, υπήρξαν πολλοί που ζήλεψαν τη… φήμη και το χρήμα που έφερε ο Ίντι στους δημιουργούς της. Έτσι, δεν άργησαν να εμφανιστούν πολλές ταινίες που ακολούθησαν τα χνάρια του Ιντιάνα Τζόουνς και τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το franchise (το κυνήγι της περιπέτειας, ένας χαμένος θησαυρός, εξωτικά μέρη, χιούμορ και δράση). Κάποιες με επιτυχία, κάποιες άλλες ξεκάθαρα rip-offs.

Επιλέγουμε και σας προτείνουμε 6 ταινίες από τα παρελθόν για τους λάτρεις του Ιντιάνα Τζόουνς.

 

Οι Θησαυροί του Σολομώντα (King Solomons Mines, 1985)


Μπορεί η cult adventure ταινία με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν («Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας») και την Σάρον Στόουν να βασίζεται σε βικτωριανό μυθιστόρημα του 1885, το timing λέει ότι η Cannon Films ήθελε να εισπράξει γρήγορα από την μεγάλη επιτυχία και impact των δύο πρώτων ταινιών με πρωταγωνιστή τον Ιντιάνα Τζόουνς. Και έτσι, όπως έχει κάνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, έφτιαξε τον δικό της Ιντιάνα Τζόουνς στο πρόσωπο του Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν που εδώ υποδύεται τον Άλαν Κουότερμαν, έναν κυνηγό της μεγάλης περιπέτειας που περιπλανιέται στην Αφρική για να βρει τον χαμένο εξερευνητή πατέρα της Τζέσι Χιούστον (Σάρον Στόουν) και έναν μεγάλο θησαυρό στο ορυχεία του Βασιλιά Σολομώντα. Απολαυστικό, με αρκετό χιούμορ, απέτυχε στο box office, ενώ ακολούθησε μία πολύ μέτρια συνέχεια («Ο Άλαν Κουότερμαν και η Χαμένη Πόλη του Χρυσού», 1986) που πήγε εντελώς άπατη στα ταμεία αλλά είχε μεγάλο σουξέ στο βίντεο. Παλαιότερα, προβαλλόταν πολύ συχνά κάποιες Κυριακές στην ελληνική τηλεόραση.

Κυνηγώντας το Πράσινο Διαμάντι (Romancing the Stone, 1984)


Κυκλοφόρησε μόλις λίγες βδομάδες πριν από τη δεύτερη ταινία Ιντιάνα Τζόουνς («Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού», 1984), η 20th Century Fox δεν την πίστευε τόσο αλλά τελικά αποδείχθηκε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία (ακολούθησε μία επίσης επιτυχημένη συνέχεια, «Το Διαμάντι του Νείλου», ένα χρόνο αργότερα). Έχει όλα τα στοιχεία να θεωρηθεί άλλος ένας κλώνος των ταινιών Ιντιάνα Τζόουνς, «βγάζει μάτι», μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη χολιγουντιανή παραγωγή, με all-star cast και σκηνοθεσία από τον Ρόμπερτ Ζεμέκις («Επιστροφή στο Μέλλον», «Φόρεστ Γκαμπ»). Μάικλ Ντάγκλας, Καθλίν Τέρνερ και Ντάνι Ντε Βίτο στα καλύτερά τους, σε μία ρομαντική περιπέτεια στα δάση της Κολομβίας, με όλα τα απαραίτητα συστατικά για να περάσεις καλά (ένας χάρτης θησαυρού, χιούμορ, σπουδαίοι ηθοποιοί, το κυνήγι ενός σμαραγδιού αμύθητης αξίας).



Οι Μπουρλοτιέρηδες (
Firewalker, 1986)


Την τιμητική της η Cannon Films με δύο ταινίες με έμπνευση κατευθείαν από τον Indiana Jones. «Ό,τι προλάβουμε να αρπάξουμε», «τώρα που καίει», φαντάζομαι κάποιες από τις ατάκες των ιδιοκτητών της εταιρίας, των περιβόητων Ισραηλινών ξαδέρφων Μενάχεμ Γκολάν και Γιοράμ Γκλόμπους. Γνωστό και σαν «Οι Μπουρλοτιέρηδες» για όσους πρόλαβαν την εποχή της βιντεοκασέτας, με το πρωταγωνιστικό δίδυμο τον Τσακ Νόρις και Λούις Γκόσετ Τζούνιορ στον ρόλο δύο κυνηγών μεγάλης τεράστιας ποσότητας χρυσού και ενός χαμένου ναού κάπου στην Κεντρική Αμερική. Οι πρωταγωνιστές χωρίς χημεία μεταξύ τους, το χιούμορ κρύο, αλλά το όλο αποτέλεσμα fun to watch χωρίς καμία ενοχή. Στη σκηνοθεσία, όπως και στις δύο ταινίες με τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν, ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης Τζέι Λι Τόμπσον (Τα Κανόνια του Ναβαρόνε, Το Ακρωτήρι του Φόβου).  



Ματωμένο Ρουμπίνι (Bloodstone, 1988)


Καρά-μπαμ-μπαμ «έμπνευση» από τον Ιντιάνα Τζόουνς και λίγο-πολύ από Μάικλ Ντάγκλας («Το Διαμάντι του Νείλου»), αυτή η Ινδο-Βρετανική παραγωγή βρίσκει τον Νίκο Μαστοράκη να παίζει σε πολλά ταμπλό (συμπαραγωγός, σεναριογράφος, μοντάζ, παρ’ ολίγον και σκηνοθέτης) και να τα καταφέρνει περίφημα. Γυρισμένη στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας, ένα μεγάλο ρουμπίνι αμύθητης αξίας βρίσκεται κατά λάθος στα χέρια ενός νεόνυμφου ζευγαριού Αμερικανών που δεν έχουν ιδέα για αυτό, ένα αντικείμενο που το ψάχνουν όλοι, καλοί, κακοί, ακόμα πιο κακοί, και κάπως έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια και το κυνήγι για να βρεθεί. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και ο σούπερ σταρ του Ινδικού κινηματογράφου, Ρατζινικάνθ, ίσως στον μοναδικό του ρόλο σε διεθνή παραγωγή. Αναζητήστε και εσείς το «Ματωμένο Ρουμπίνι» αλλά να είστε έτοιμοι για ένα γερό throwback στο 80s.

 

Τζάκι Τσαν: Ο Κεραυνός του Θεού (Armour of God, 1986)


Τεράστια επιτυχία για την εποχή του, γνώρισε μεγάλες πιένες και στα ελληνικά βιντεοκλάμπ. Ο Τζάκι Τσαν, στο ζενίθ της δημοφιλίας του, παίζει τον Asian Hawk, έναν πρώην μουσικό – νυν κυνηγό θησαυρών που πρέπει να εντοπίσει τα τρία χαμένα κομμάτια μίας μυθικής πανοπλίας και να τα παραδώσει σε μία παραθρησκευτική οργάνωση. Με τη σειρά τους θα απελευθερώσουν τη απαχθείσα μνηστή του καλύτερου φίλου του. Γυρισμένη στην Ευρώπη και κυρίως στη Γιουγκοσλαβία, «Ο Κεραυνός του Θεού» παίρνει στοιχεία από τον Ιντιάνα Τζόουνς, παραδίδει όμως ένα αποτέλεσμα αυθεντικό και συναρπαστικό, με τα stunts του Τζάκι Τσαν για άλλη μία φορά να κόβουν την ανάσα (σε ένα από αυτά παραλίγο να χάσει τη ζωή του, πέφτοντας από μεγάλο ύψος αφού έσπασε το κλαδί δέντρου όπου κρατιόταν). Ακολούθησαν άλλες δύο επιτυχημένες συνέχειες τα επόμενα χρόνια, ακόμα πιο κοντά στο πνεύμα του Ίντι.



Σαχάρα (Sahara, 2005)


Κάτι σχετικά πιο πρόσφατο, που είχε όλα τα φόντα για μία τεράστια επιτυχία (διάσημοι πρωταγωνιστές, τεράστιος προϋπολογισμός, ωραία ιστορία), αλλά απέτυχε… με φόρα. Αν ψάχνουμε τη δράση και το fun σε εξωτικά μέρη, η «Σαχάρα» μας καλύπτει απόλυτα. Ο τυχοδιώκτης υπάλληλος της Εθνικής Υποθαλάσσιας και Ναυτικής Υπηρεσίας, Ντερκ Πιτ (Μάθιου Μακόναχι) συναντιέται στη Νιγηρία κάτω από περίεργες συνθήκες με τη γιατρό του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Εύα Ρόχας (Πενέλοπε Κρουζ). Ο πρώτος ψάχνει ένα χαμένο -γεμάτο χρυσό- πολεμικό πλοίο  από τον Αμερικανικό Εμφύλιο που φημολογείται ότι βρίσκεται θαμμένο στην… έρημο Σαχάρα (τι πιο λογικό), η δεύτερη να αντιμετωπίσει μία επερχόμενη επιδημία που έρχεται από το Μάλι και απλώνεται επικίνδυνα και σε άλλες περιοχές. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι που μπλέκουν σε μία μεγάλη περιπέτεια, αρχίζουν να τους κυνηγάνε πολέμαρχοι, δικτάτορες, Ευρωπαίοι «επενδυτές» και κάθε λογής εγκληματικές προσωπικότητες.