Στη νέα συναρπαστική σειρά θρίλερ του Amazon Prime, ο σπουδαίος Αυστριακός ηθοποιός, στο ρόλο ενός αφεντικού που δεν θα θέλατε να είχατε


Ψαρωτικός ο 66χρονος Αυστριακός ηθοποιός Κρίστοφ Βαλτς, αν θέλαμε να του προσδώσουμε έναν διαφορετικό «τίτλο τιμής». Μοναδικές -και βραβευμένες με Όσκαρ- οι ερμηνείες του στις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο, «Άδωξοι Μπάσταρδη» και «Django: Ο Τιμωρός», βγάζει κάτι κυνικό και σκληρό, ρόλους villain, αν και φανταζόμαστε είναι πολύ διαφορετικός στην καθημερινή του ζωή.

Μετρημένοι οι ρόλοι του στην αμερικανική τηλεόραση, σε αντιστοιχία με τα δεκάδες τηλεοπτικά φιλμ και σειρές για την γερμανική τηλεόραση από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι και πρόσφατα. Τρία χρόνια μετά από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά “Most Dangerous Game” (μαζί με τον Λίαμ Χέμσγουορθ), ο Κρίστοφ Βαλτς επιστρέφει τηλεοπτικά για το Apple TV+ και το timing δεν θα μπορούσε να είναι «καλύτερο».

Διαβάζουμε ότι ο Έλον Μασκ, μόλις πριν από λίγες μέρες, απέλυσε το 10% του εργατικού δυναμικού του Twitter, κάτι που έχει συμβεί και στις μεγαλύτερες tech και media εταιρίες στον κόσμο. Στη σειρά “The Consultant”, ο Κρίστοφ Βαλτς, μία ωραία πρωία, καταφθάνει σαν σύμβουλος -από το πουθενά, χωρίς κανείς να τον γνωρίζει- για να σώσει μία επιτυχημένη εταιρία video games που βρίσκεται αντιμέτωπη μπροστά σε ένα τραγικό γεγονός: ο ιδρυτής της, ο νεαρός Κορεάτης wonder kid Σανγκ Γου, δολοφονείται ξαφνικά και μυστηριωδώς από ένα παιδί που επισκεπτόταν την CompWare με την τάξη του, χωρίς κανένα κίνητρο να προβεί σε αυτή την πράξη.

Οι εργαζόμενοι σε κατάσταση σοκ, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Χωρίς τον Σανγκ, το μέλλον της εταιρίας φαντάζει το λιγότερο αβέβαιο. Ο ερχομός του Ρίτζους Πάτοφ (Κρίστοφ Βαλτς) σαν το νέο αφεντικό -και όχι σαν απλός σύμβουλος- έρχεται να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο πολύπλοκη. Βασικά, κανείς δεν γνωρίζει ποιος τον κάλεσε να αναλάβει αυτή τη δύσκολη στιγμή και κανείς δεν γνωρίζει κάτι για το παρελθόν του, μόνο ότι η καταγωγή του είναι από την Κριμαία. Η μητέρα του Σανγκ μένει στην Κορέα, μάλλον δεν είναι αυτή που τον έχρισε νέο αφεντικό, δεν μιλάει καν αγγλικά. 

Με το «καλημέρα» ξεκινάει τις απολύσεις για ασήμαντες αφορμές, ζητάει από τους εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι τους να επιστρέψουν άμεσα στο γραφείο (αν χάσουν και λίγα δευτερόλεπτα από τη μία ώρα deadline που έθεσε για την επιστροφή, ξέρετε, απόλυση, ακόμα και αν βρίσκεσαι σε αναπηρικό καρότσι) και γενικότερα επιδεικνύει μία άκρως αλλοπρόσαλλη και σαδιστική συμπεριφορά που υπερβαίνει κάθε εργατικό νόμο και διάταξη. Έχετε ακούσει για απόλυση επειδή μυρίζετε σαν σάπιο φρούτο; Αφού, όμως, ανέχεστε αυτή τη συμπεριφορά από το αφεντικό σας, με απώτερο σκοπό τη δική σας μελλοντική ανέλιξη στην εταιρία, μην κλαίγεστε αργότερα.

Από video games, ο κουστουμάτος στην πένα τύπος που δεν υψώνει ποτέ τη φωνή του, δεν σκαμπάζει τίποτα, απλά διαβάζει τα ψυχρά στατιστικά, έχει δυσκολία να ανέβει τις σκάλες ( ρευματικά ή vertigo; ) και επίσης επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο συγκεκριμένους εργαζόμενους της εταιρίας, την creative ακόλουθο (ωραίος τίτλος, μέχρι και το νέο αφεντικό αναρωτιέται τι ακριβώς κάνει) Ιλέιν Χέιμαν (Μπρίτανι Ο’Γκρέιντι) και τον προγραμματιστή Κρεγκ Χορν (Νατ Γουλφ). Με τη σειρά τους, οι δύο αυτοί εργαζόμενοι, θα αρχίσουν να ψάχνουν τον παρελθόν του κυρίου Πάτοφ, έχοντας μέσα σε λίγο διάστημα μετατρέψει την εταιρία σε ένα τρελοκομείο (όλοι πρέπει να κυκλοφορούν ξυπόλητοι γιατί έτσι.. αυξάνεται η παραγωγικότητα) που όμως φαίνεται ότι σιγά σιγά έρχεται σε μία ισορροπία στα οικονομικά της στοιχεία.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Μπέντλεϊ Λιτλ, η μαύρη σάτιρα / θρίλερ του Τόνι Μπασγκάλοπ (“The Servant”), μας εισάγει σε μία corporate εργασιακή κόλαση, με πολλούς εργαζόμενους εγκλωβισμένους ανάμεσα στο «να παραιτηθώ ή να τα υπομείνω όλα αυτά»; Έτσι δεν συμβαίνει και στην πραγματική ζωή; Δεν έχετε βρεθεί μπροστά σε αυτό το δίλημμα;

Τα 8 επεισόδια του «Συμβούλου» κυλάνε αβίαστα, ιδανική για binge-watching, μοναδικός στο ρόλο του ο Κρίστοφ Βαλτς προκαλεί ανατριχίλες (με την καμία δεν τον θες για αφεντικό), σε μία σειρά που μπορεί να μην σας αλλάξει τη ζωή αλλά ίσως αποδειχθεί η αγαπημένη σας για τον Μάρτιο.

 

Η σειρά “The Consultant” προβάλλεται στο Prime Video