Μόνο που η ίδια σκόνταψε για τα καλά πάνω στο ζήτημα του copyright!


Η Spice DAO, μια εταιρία κρυπτονομισμάτων, φαίνεται πως ετοιμάζει τη δημιουργία μιας animated σειράς Dune, έχοντας αγοράσει προηγουμένως το concept art πάνω στο οποίο αυτή θα βασιστεί.

Η εταιρία πλήρωσε 2.2 εκατομμύρια λίρες, 100 φορές δηλαδή την αξία, ενός βιβλίου σκίτσων του σκηνοθέτη Alejandro Jodorowsky από τα ‘70s, τον περασμένο Νοέμβριο.

Μετά την αγορά αυτή, η Spice DAO ανακοίνωσε τα πλάνα της να μεταφέρει τα σκίτσα αυτά στη μεγάλη οθόνη, ώστε να δημιουργήσει μια original animated limited series εμπνευσμένη από το βιβλίο του σκηνοθέτη και να την πουλήσει σε μια μεγάλη εταιρία streaming.

Και ενώ όλο αυτό ακούγεται εξόχως συναρπαστικό, παρέμενε το ερώτημα του τι ακριβώς συμβαίνει με το copyright των σκίτσων του βιβλίου, μιας που αυτό που έχει αγοράσει η εταιρία είναι μια φυσική κόπια του, αλλά όχι και τα δικαιώματα εμπορικής του χρήσης!

Το μυθιστόρημα του Frank Herbert έχει διασκευαστεί μέχρι στιγμής στη μεγάλη, αλλά και τη μικρή οθόνη τρεις φορές: στην ομώνυμη ταινία του David Lynch το 1984, σε μια τηλεοπτική μίνι σειρά το 2000, αλλά και στην τελευταία εκδοχή του  Denis Villeneuve που κυκλοφόρησε στα σινεμά την περασμένη χρονιά, σημειώνοντας φυσικά τεράστια επιτυχία παγκοσμίως.

Η ανακοίνωση της Spice DAO θεωρήθηκε από πολλούς χρήστες των social media ως ένα κόλπο, με την εταιρία να σκοπεύει ουσιαστικά να πουλήσει μεμονωμένες σελίδες του βιβλίου ως NFTs – ψηφιακές δηλαδή εικόνες με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης – και όχι φυσικά να γυρίσει μια ταινία βασισμένη σε αυτό. Χρήστες μάλιστα διαδίδουν την πληροφορία ότι η Spice DAO πρόκειται να κάψει κυριολεκτικά το βιβλίο μόλις πωληθούν τα NFTs που θα προκύψουν από αυτό.

https://twitter.com/TheSpiceDAO/status/1482404318347153413?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1482404318347153413%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nme.com%2Fnews%2Fdune-animated-series-in-development-says-crypto-group-3145220

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Spice DAO φαίνεται πως πράγματι είχε πιστέψει ότι η αγορά του βιβλίου θα της εξασφάλιζε τα δικαιώματα να γυρίσει τη σειρά, γεγονός φυσικά που δεν ισχύει, μιας που αυτά ανήκουν τόσο στους κληρονόμους του Frank Herbert, που πέθανε τη δεκαετία του 1980, όσο και στον Alejandro Jodorowsky, ο οποίος και βρίσκεται εν ζωή.

Έχοντας σκοντάψει λοιπόν για τα καλά ως προς το copyright, το crypto group ανακοίνωσε επίσημα με ένα post στο Medium στις 20 Ιανουαρίου, ότι αυτό τελικά πρόκειται πράγματι να δημιουργήσει μια animated σειρά Dune, αυτή ωστόσο δεν θα βασιστεί τελικά στα σκίτσα της έκδοσης του Jodorowsky.

Σε κάθε περίπτωση, την περιμένουμε με αγωνία!

Δείτε εδώ το trailer του τελευταίου Dune: