Προλαβαίνεις να προμηθευτείς το ψηφιακό σου εισιτήριο


Η StraDa Films έχει ιερό σκοπό, να μεταφέρει την εμπειρία των σινεμά που είναι κλειστά τόσο καιρό στο σπίτι μας, και δεν θα μπορούσε να μας κάνει καλύτερο δώρο από το να παρακολουθήσουμε  online τη ταινία «Όσο Κρατά ο Πόλεμος» του  Αλεχάντρο Αμενάμπαρ  σε  Α' Προβολή στις 22 Απριλίου μέσω viva.gr  Δεν χρειάζεται καν να κάνεις συνδρομή, αρκεί να αγοράσεις το ψηφιακό σου εισιτήριο εδώ

Η υπόθεση της ταινίας:

Ισπανία. Καλοκαίρι 1936. Ο φημισμένος συγγραφέας Μιγκέλ ντε Ουναμούνο αποφασίζει να στηρίξει δημόσια την στρατιωτική επέμβαση που υπόσχεται να φέρει τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Αυτόματα παύεται από την θέση του ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα με παρέμβαση της αριστερής κυβέρνησης της χώρας. Στο μεταξύ, ο Στρατηγός Φράνκο συγκεντρώνει τις δυνάμεις του ξεκινώντας τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις από τον Νότο, ευελπιστώντας να κατακτήσει την εξουσία. Οι συγκρούσεις γίνονται αιματηρές και καθώς ο Ουναμούνο βλέπει συναδέλφους του να φυλακίζονται, αρχίζει να αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασής του να ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης. Οταν ο Φράνκο μεταφέρει το αρχηγείο του στη Σαλαμάνκα ως Γενικός Διοικητής, ο Ουναμούνο αποφασίζει να τον επισκεφτεί στο παλάτι του και να ζητήσει επιείκεια.

aawha.jpeg

Λίγα λόγια από τον δημιουργό, Αλεχάντρο Αμενάμπαρ:

«Δεν γνώριζα την ιστορία του Ουναμούνο. Αυτό με εξέπληξε, γιατί κι εγώ όπως και όλη η γενιά μου, διδαχθήκαμε Ουναμούνο στο πανεπιστήμιο. Ετσι άρχισα να ερευνώ βαθύτερα τα γεγονότα και άρχισα να συμπληρώνω τη συνολική στάση του Ουναμούνοο, από το πραξικόπημα μέχρι τη μέρα της τελικής μυθικής ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα. Σκέφτηκα ότι είναι μια τρομερή ιστορία: κάποιος που υπήρξε ο πατέρας της Δημοκρατίας επαναστατεί εναντίον της, στηρίζει το πραξικόπημα, στη συνέχεια προσπαθεί να εμποδίσει τον Φράνκο να οδηγηθεί στην παράνοια του πολέμου και στο τέλος καίγεται από την ίδια του την ορμή.

Το να αλλάζεις ιδέες είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους και μας επιτρέπει να διδασκόμαστε. Κάθε φορά που διστάζουμε και αμφιβάλλουμε απέναντι στα λόγια κάποιου, αυτό ισοδυναμεί με ένα κατόρθωμα της κοινωνίας. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει δικαίωμα να μιλήσει και να φυσικά να μείνει πιστός στις ιδέες του, αλλά θα πρέπει να έχει και την υποχρέωση να θέλει να μάθει και από τις ιδέες των άλλων. Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν.»