Συνέντευξη με τον σχεδιαστή κόμικς Δημήτρη Λαγό που μας συστήνει την ηρωίδα Λάνα σε περιπέτειες γεμάτες ατσάλι, μαγεία και ερωτισμό. 


Ενώ στην Ελλάδα τα Sword and Sorcery κόμικς και οι περιπέτειες του Κόναν είναι αρκετά δημοφιλείς ακόμα και σήμερα, αν θεωρήσουμε τον ήρωα του Robert E. Howard το σύμβολο αυτού του - γεμάτου σπαθιά, φανταστικούς κόσμους, ρομάντζο και μαγεία - genre σε λογοτεχνία, κόμικς και κινηματογράφο, δεν υπήρξαν τρανά παραδείγματα Ελλήνων σχεδιαστών κόμικς που δούλεψαν σοβαρά πάνω σε αυτό το είδος. 

Από την άλλη, υπάρχουν πολλά και εξαιρετικά παραδείγματα Ελλήνων σχεδιαστών κόμικς και σεναριογράφων που μας έχουν δώσει υπέροχες fantasy δουλειές και κόμικς με έμπνευση από την Ιστορία (Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο, Η Επανάσταση του 1821 κ.α.). 

Ένας από τους Έλληνες σχεδιαστές που εδώ και δεκαετίες ασχολούνται αθόρυβα και σταθερά με τα Sword and Sorcery κόμικς, μαζί με τον Γιάννη RUBUS Ρουμπούλια, είναι ο Δημήτρης Λαγός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελάτη Τρικάλων και από το 1998 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, με το old school σχέδιο και πρωτότυπες ιστορίες του να τραβάνε την προσοχή πολλών. 

Η βάρβαρη πολεμίστρια Λάνα πρωταγωνιστεί στις περισσότερες από τις ιστορίες του Δημήτρη Λαγού, με την πλειοψηφία αυτών (“Το Στέμμα του Όγκμορ”, “Νεκρά Όνειρα”, “Αιώνιος Εχθρός” κ.α.) να κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, ενώ στα διάφορα comic con στην Ελλάδα πάντα έχει μαζί του και αποκλειστικές αυτοεκδόσεις. 

Λίγο μετά και την κυκλοφορία του νέου κόμικ με τίτλο «Η Κατάρα του Κρεν», θελήσαμε να μάθουμε κάποια περισσότερα πράγματα για τον Δημήτρη Λαγό

-Πες μας κάποια πράγματα για τη νέα έκδοση «Η Κατάρα του Κρεν» και τι σηματοδοτεί;

Η ''Κατάρα του Κρεν'' είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη περιπέτεια της σπαθοφόρου ηρωίδας μου. Η ολοκλήρωσή της κράτησε σχεδόν ένα χρόνο και κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις της ΕΝΑΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ, όπως και όλες οι προηγούμενες ιστορίες της Λάνα. Ουσιαστικά, με την περιπέτεια αυτή θέλω να δηλώσω, ότι το ελληνικό Sword and Sorcery, δηλώνει δυναμικά παρών.

-Η πλειοψηφία των ιστοριών σου έχουν επίκεντρο την ηρωίδα Λάνα. Πώς γεννήθηκε η Λάνα και πότε; Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. 

Η Λάνα μετράει ήδη 28 χρόνια ζωής… Γεννήθηκε σε μια περίοδο που ήθελα να δημιουργήσω έναν δικό μου ήρωα ηρωικής φαντασίας, μιας και περνούσα ατελείωτες ώρες σχεδιάζοντας τον Κόναν τον Βάρβαρο. Η Λάνα και ο κόσμος της ξεπήδησαν εύκολα από το μυαλό μου, μιας και είχα ήδη πολύχρονη τριβή με την λογοτεχνία του φανταστικού.

-Ποιο ήταν αυτό το ερέθισμα που σε οδήγησε σε Sword and Sorcery κόμικς; Γενικότερα, πότε άρχισες να σχεδιάζεις και το πήρες πιο σοβαρά; 

Η γενέτειρα μου, η Ελάτη Τρικάλων, επηρέασε σε τεράστιο βαθμό το φαντασιακό μου. Μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες για ξωτικά και νεράιδες, για βρικόλακες και μεγάλα ερπετά, για στοιχειωμένους τόπους και μαγικές τοποθεσίες...Έτσι λοιπόν, όταν έπεσε στα χέρια μου ένα τεύχος του Κόναν στο μακρινό 1986, η ταύτιση ήταν απόλυτη, μιας και το φυσικό περιβάλλον του Βάρβαρου ήταν τόσο παρόμοιο με το άγριο τοπίο της περιοχής μου. Ασχολήθηκα λοιπόν πιο σοβαρά, όταν ήρθα στην Θεσσαλονίκη το 1998, και έκανα κάποιες ενδιαφέρουσες γνωριμίες με εκδοτικούς κύκλους.

-Τι κρύβουν τα δάση της Ελάτης;

Θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο βιβλίο για να περιγράψω τι κρύβεται στα δάση της Ελάτης... Επειδή η λαογραφία αποτελεί ένα από τ’ άλλα ενδιαφέροντα μου, κατέγραψα από πολύ παλιά - μέσω ηλικιωμένων της περιοχής - ιστορίες που δεν δέχονται συμβατικής απάντησης και προκαλούν την λογική μας... Ανεξήγητες ιστορίες τρόμου και υπερφυσικού, από παλιά αλλά και μέχρι τα πιο πρόσφατα χρόνια έδωσαν υλικό για πολλές ιστορίες που εικονογράφησα.

-Τι σχόλια λαμβάνεις για τα σχέδια και στυλ σου; Προσωπικά, τα θεωρώ σαν μία χρονοκάψουλα σε παλαιότερες εποχές, «αναχρονιστικά» και τραχύ. 

Μεγάλωσα διαβάζοντας κόμικς φαντασίας μεγάλων δασκάλων τόσο Αμερικάνων όσο και Ιταλών και Ισπανών των δεκαετιών '70 και '80. Φυσικό είναι λοιπόν το στυλ μου να είναι επηρεασμένο από όλους αυτούς τους δημιουργούς (Frazzetta, Buscema, Marotto, Zanotto κ.α.). Το θεωρώ μεγάλο κομπλιμέντο να μου κάνουν σχόλια τύπου «επιτέλους κάποιος που δεν δουλεύει ψηφιακά, με ρετρό σχέδιο, που θυμίζει Κόναν της ασπρόμαυρης εποχής» κ.λπ. Φυσικά, απέχω πολύ από τη δουλειά όλων αυτών, αλλά αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και προσπαθώ να εξελίσσομαι συνεχώς.


-Θα έγραφες ιστορίες που δεν κινούνται γύρω από το φανταστικό; 

Κατά καιρούς μου έχουν γίνει προτάσεις για εικονογραφήσεις ιστοριών απλής καθημερινότητας, επειδή τους άρεσε το στυλ του σχεδίου μου. Ευγενικά αρνήθηκα, επειδή όπως και στα βιβλία που διαβάζω ή στις ταινίες που βλέπω, αν δεν υπάρχει κάτι που να ξεφεύγει από την ρουτίνα της καθημερινότητας, δεν μου προκαλεί το ενδιαφέρον, δεν με ιντριγκάρει...

-Πέρα από την «Κατάρα του Κρεν» που μόλις κυκλοφόρησε, τι άλλο να περιμένουμε από εσένα μέσα στο 2024; 

Η κύρια εργασία μου σαν συντηρητής αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, δεν μου αφήνει όσο χρόνο θα ήθελα για να ασχοληθώ περισσότερο με το σχέδιο. Πάντως θα λάβω μέρος στις εκθέσεις κόμικς της Λάρισας τον Σεπτέμβριο και της Θεσσαλονίκης στο λιμάνι τον Δεκέμβριο, όπου και σκοπεύω να έχω καινούρια artworks με την μορφή prints. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως έχω νέο έτοιμο σενάριο, μεγάλης περιπέτειας της Λάνα, με πιθανό τίτλο «Μπλε Καρδιά». Άγνωστο πότε θα βρω χρόνο για την εικονογράφησή της, αλλά εγγυώμαι μια ακόμα ιστορία καθαρόαιμης ηρωικής φαντασίας...


«Η Κατάρα του Κρεν», όπως και τα υπόλοιπα κόμικς του Δημήτρη Λαγού, κυκλοφορούν σε όλα τα κομιξάδικα και βιβλιοπωλεία της Ελλάδας από τις εκδόσεις ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.