Το πιο πολυσυζητημένο και διαβασμένο μυθιστόρημά του Μπρετ Ίστον Έλις


 

 

 

Στα τέλη της «χορτασμένης» δεκαετίας του ’80, ένας από τους δεκάδες νεαρούς γιάπηδες της Γουόλ Στριτ, ο λάτρης του καλού γούστου και των εκλεπτυσμένων απολαύσεων Πάτρικ Μπέιτμαν, που απεχθάνεται τους ζητιάνους και θαυμάζει απεριόριστα τον… Ντόναλντ Τραμπ, αρχίζει να βυθίζεται στον ίλιγγο της παράνοιας, του νοσηρού εγκλήματος και του απόλυτου κενού.

Και ο Μπρετ Ίστον Έλις, ομολογουμένως στην καλύτερη στιγμή του, δεν χάνει την ευκαιρία να εξαντλήσει όλο το συγγραφικό ταλέντο του περνώντας από κανονικό λογοτεχνικό ηλεκτροσόκ ολόκληρη τη «λαμπερή» πλευρά των σύγχρονων δυτικών ηθών, της υλιστικής ψευδαίσθησης και της κουλτούρας της υπερβολής, μ’ έναν ανελέητο σαρκασμό που τσακίζει κόκαλα και μια σπινθηροβόλα ακρίβεια που τρομάζει όλο και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων.

Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της εποχής μας.  Όσο κι αν βρισκόμαστε πλέον για τα καλά στον 21ο αιώνα, η Αμερικανική Ψύχωση [του 1991] παραμένει η πιο επιτακτική και βάναυση λογοτεχνική εξήγηση για την κοινωνία που έχουμε δημιουργήσει. – Irvine Welsh, The Guardian

Ο Μπρετ Ίστον Έλις, το «κακό παιδί» της αμερικανικής πεζογραφίας, γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1964. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 27 γλώσσες και τέσσερα απ’ αυτά έχουν γίνει ταινίες. Πολλοί τον αποκαλούν μηδενιστή, ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ηθικολόγος. Η Αμερικανική Ψύχωση, το τρίτο του βιβλίο, είναι το πιο πολυσυζητημένο και διαβασμένο μυθιστόρημά του μέχρι σήμερα. Από τις εκδόσεις Οξύ κυκλοφορεί και το πρώτο μη μυθοπλαστικό έργο του συγγραφέα, με τίτλο ΛΕΥΚΟΣ. Η τυραννία της ταυτότητας στη σύγχρονη εποχή.

psixosi.jpg

Από τις εκδόσεις Οξύ – ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ επίσης κυκλοφορούν τίτλοι όπως Ο Άνθρωπος που κοιτάζει του Αλμπέρτο Μοράβια, Λαγέ τρέξε, του Τζον Απντάικ, Φωνές χαμένες και θολές του Τρούμαν Καπότε