Η κρυφή γοητεία της ηδονοβλεψίας και όχι μόνο, μέσα από την φινέτσα και τη φαντασία του σπουδαίου λογοτέχνη, Αλμπέρτο Μοράβια


«Ο ηδονοβλεψίας δεν παρατηρεί τόσο το αντικείμενο όσο την κίνησή του, δηλαδή τη συμπεριφορά του».

Η καθημερινή ζωή κυλά ανώδυνα για τον τριανταπεντάχρονο Ντόντο, παιδί του Γαλλικού Μάη, την αινιγματική σύζυγό του Σίλβια και τον ηλικιωμένο πατέρα του, καταξιωμένο πανεπιστημιακό, σ’ ένα ευρύχωρο σπίτι στο κέντρο της Ρώμης. Οι περίπλοκες μα «εξαιρετικά ευανάγνωστες» σχέσεις τους περνούν από το μικροσκόπιο του Ντόντο, που κοιτάζει την πραγματικότητα με μια μηχανική αποστασιοποίηση, εστιάζοντας με το μυαλό σε όσα συμβαίνουν και απορρίπτοντάς τα με το συναίσθημα. Έτσι, αυτός ο «αδιάφορος» της δεκαετίας του ’80, πολιορκημένος από τον έρωτα και τις διαστροφές του, από θεατής-ηδονοβλεψίας φτάνει να γίνει κατήγορος του ίδιου του εαυτού του.

Ελκυστικές, αξιομνημόνευτες μυθιστορηματικές παρουσίες με απρόβλεπτες επιθυμίες σ’ ένα από τα πιο ξεχωριστά κείμενα της αφηγηματογραφίας του Αλμπέρτο Μοράβια. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1994 από τον Tinto Brass.

Βρείτε το βιβλίο εδώ

antropos_koitazei_cover.jpg

Ο Αλμπέρτο Πινκέρλε Μοράβια, υπήρξε συγγραφέας, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, ταξιδιωτικός ρεπόρτερ, δραματουργός και εμβληματική μορφή των ιταλικών γραμμάτων. Το 1952 του απονεμήθηκε το βραβείο Strega για τα Διηγήματα, έργο που απαγορεύτηκε από την καθολική εκκλησία. Σε μυθιστορήματά του έχουν βασιστεί πολυάριθμες ταινίες. Από τις εκδόσεις Οξύ - ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ, θα κυκλοφορήσουν επίσης τα έργα του Η γυναίκα λεοπάρδαλη και Το ταξίδι στη Ρώμη.