Ξεκινάει την Πέμπτη 8 Μαΐου


Την 8η Μαΐου ξεκινάει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 11. Τώρα, αν έχει την αίγλη περασμένων ετών (ίσως πολύ περασμένων) μην μας ρωτήσετε - καθότι με την Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο παζάρι βιβλίου σε τιμές στοκ, η νέα παραγωγή έχει περάσει στο περιθώριο.

Αυτή πάντως είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία η έκθεση θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ για την επόμενη χρονιά θα καταβληθεί προσπάθεια, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ιωάννα Ηλιάδη, να εξασφαλιστούν εθνικοί πόροι για τη χρηματοδότηση.

 

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος δέκα χώρες, ενώ τιμώμενη χώρα για φέτος θα είναι το Ισραήλ.

 

Τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ξένων νεοελληνιστών και μεταφραστών της ελληνικής λογοτεχνίας, την οποία θα διευθύνουν οι πανεπιστημιακοί Μιχάλης Τιβέριος και Αντώνης Ρεγκάκος.

 

Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν και εκδότες που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ, το οποίο ενισχύει τη μετάφραση και την έκδοση ελληνικών λογοτεχνικών βιβλίων στο εξωτερικό.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, συμπληρώνει ο Δ. Αγγελής, θα πραγματοποιηθεί επίσης Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, που θα καλύψει χώρες πέρα από τα Βαλκάνια, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί σε παλαιότερες διοργανώσεις. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα διοργανωθεί Φεστιβάλ Νέων Ελλήνων Ποιητών. Παράλληλα, θα λειτουργήσει Φεστιβάλ Κόμικς και Γκράφιτι, ενώ την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Μάρκου Μέσκου.