Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, το Πρόγραμμα Απεξάρτησης 18 Άνω, παρουσιάζει με την υποστήριξη της Τεχνόπολις, από τις 23 Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου, έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «ΒΛΕΜΜΑ», στο Κτίριο «Μηχανουργείο» της Τεχνόπολης στο Γκαζι.


Το Φωτογραφικό Εργαστήρι του 18 Άνω συμβάλλει  και υποστηρίζει με τη συνεχή δημιουργική δράση του, την ανάγκη 15 μελών του να τολμήσουν, να εκφραστούν, να αποτυπώσουν και να παρουσιάσουν τη νέα ομαδική φωτογραφική δουλειά , η οποία αποτελείται από δυο ενότητες.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΙΤΛΟΣ «ΓΚΡΙ»

Αποτελείται από Αυτοπορτρέτα, φωτογραφημένα σε κλειστό χώρο, μέλη της ομάδας φωτογραφίζονται μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού της «ταυτότητας».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΙΤΛΟΣ «ΟΙΚΕΙΟ»

Αποτελείται από ατομική προσπάθεια των μελών , με στόχο την ανάδειξη της “ταυτότητας” μέσα από το προσωπικό ύφος.

Οι φωτογράφοι του 18 Άνω επικοινωνούν με τους θεατές χωρίς καμιά διαμεσολάβηση, χρησιμοποιώντας μόνο τη «γλώσσα της φωτογραφίας», μια μεταφορική γλώσσα, που «αφηγείται». Μέσα από αυτή την αφήγηση κάθε φωτογραφία αναπαριστά την κίνηση και την αλλαγή στο πέρασμα του χρόνου, δίνοντας στο θεατή την αίσθηση της διάρκειας, της συνέχειας του χρόνου. Γιατί αυτό που επιστρατεύει είναι η φαντασία. Η φωτογραφία αναπαριστά την κίνηση, μας «αφηγείται» την κίνηση, ενεργοποιώντας την ικανότητά μας, να την φανταστούμε. Η φωτογραφία «αφηγείται» πράγματα που διηθήθηκαν από τη συλλογική μνήμη, μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή σε σελίδες της προσωπικής ιστορίας των ίδιων των φωτογράφων.

 Ξεκινώντας από πολύ μακριά, οι καλλιτέχνες – φωτογράφοι του 18 Άνω, από τον αφιλόξενο τόπο του κοινωνικού αποκλεισμού, πλανήτες, μοναχικοί και ανέστιοι τότε, φτάνουν στο 18 Άνω τώρα και εντάσσονται στη συλλογικότητα του φωτογραφικού εργαστηρίου. Από εδώ αρχίζουν μια καινούργια περιπλάνηση με την γλώσσα της Τέχνης για να ανακαλύψουν με τη βοήθεια της χειραφετημένης επιθυμίας τους και της ομάδας τους το χώρο της πόλης τους, φιλόξενο πλέον για τον ψυχισμό τους, στο πλαίσιο των διαρκών αλλαγών που πραγματοποιούν στον εαυτό τους όσο προχωρεί η διαδικασία της απεξάρτησής τους. Επιλέγουν τώρα μια άλλη γεωγραφία. Όχι αυτήν της απελπισίας και του θανάτου, αλλά της ελπίδας και της ζωής, της Τέχνης και της Επανάστασης.

Διάρκεια έκθεσης: 23-06- 2014 έως 30-06-2014

Εγκαίνια έκθεσης: 23-06- 2014 Ώρα: 18:00μ.μ.

Τεχνόπολις: Πειραιώς 100, Γκάζι

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 17:00 - 20:30

Στοιχεία επικοινωνίας : 210 3631084-2103630522

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ 18 ΑΝΩ

Η Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 ΑΝΩ - Ψ.Ν.Α. λειτουργεί  25 χρόνια στο χώρο της θεραπείας απεξάρτησης αλλά και της πρόληψης με σημαντικά αποτελέσματα. Παράλληλα, κατάφερε να αναπτύξει, στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας(ΕΣΥ), μια σειρά δομών και θεραπευτικών πλαισίων με στόχο την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών του πληθυσμού που εξυπηρετεί ,  ενώ ενισχύει κάθε προσπάθεια για την ισότιμη επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.

Στο 18 Άνω, η Ψυχοθεραπεία και η Τέχνη, στη διαλεκτική τους σχέση, δημιουργούν έναν  αστερισμό ομάδων, κινητοποιώντας τις τόσο ελλειμματικές στον τοξικομανή διαδικασίες της συμβολοποίησης, της επανάκτησης δηλαδή του κόσμου των συμβόλων και της κοινωνικής ατομικότητας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της απεξάρτησης, ως διαδικασίας απελευθέρωσης από κάθε είδους δεσμά, ο τοξικομανής αποκτά πρόσβαση στο συμβολικό και το φανταστικό, στην πνευματική ζωή και την κουλτούρα. Στην Τέχνη ο τοξικομανής βρίσκει το κλειδί για να ξεκλειδώσει τον πλούσιο, αλλά ερμητικά κλειστό μέχρι τώρα, ψυχικό του κόσμο. Ανακαλύπτει σ' αυτή την πορεία τις άγνωστες μέχρι τώρα καλλιτεχνικές ικανότητές του και όλους τους λόγους που τον κάνουν να ελπίζει και να αγωνίζεται, ανοίγοντας έτσι το δικό του παράθυρο στον κόσμο.

Το φωτογραφικό εργαστήριο λειτουργώντας στα πλαίσια της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 ΆΝΩ, απευθύνεται σε μέλη της τρίτης φάσης τα οποία επιθυμούν να προσεγγίσουν το φωτογραφικό πεδίο τόσο ερασιτεχνικά όσο και επαγγελματικά. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει καλλιτεχνική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στο αντικείμενο από ειδικευμένο προσωπικό που προσανατολίζεται τόσο στην ατομική όσο και στην ομαδική εργασία με τους συμμετέχοντες.Τα μέλη εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες της φωτογραφίας, μαθαίνουν τεχνικές λήψης, κανόνες σύνθεσης και ειδικές τεχνικές σκοτεινού θαλάμου. Τα τελευταία χρόνια ακλουθώντας την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών το φωτογραφικό εργαστήρι επιδιώκει την εκμάθηση της ψηφιακής φωτογραφίας (digital photography& arts) καθώς και την εισαγωγή στον χώρο του video art. Η διερεύνηση της εκπαιδευτικής και θεραπευτικής δραστηριότητας συμπληρώνεται με μαθήματα ιστορίας της φωτογραφίας καθώς και με επισκέψεις σε μουσεία και αίθουσες τέχνης.

Μέσα στα χρόνια πορείας του Φωτογραφικού Εργαστηρίου, έχουν αποφοιτήσει ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών φωτογράφων που δρουν εντός και έκτος του Ελλαδικού χώρου. Επίσης, σημαντικός στόχος τόσο  θεραπευτικός όσο και καλλιτεχνικός είναι η οργάνωση εκθέσεων των έργων των μελών που αποτελούν και ικανοποίηση του επικοινωνιακού αιτήματος της ομάδας. Εκθέσεις του εργαστηρίου έχουν φιλοξενηθεί σε  διάφορες αίθουσες τέχνης της Αττικής, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Επιπλέον από το 2009, υπάρχει μια σταθερή συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

1994: Έκθεση «Ά Φόρμες»

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων-Ομαδική

1995: Έκθεση «Εστιάζοντας στον Άνθρωπο»

Πνευματικό Κέντρο Πάτρας -Ομαδική

1995: Ομαδική Έκθεση

PHOTOVISION, Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση Αθηνών

1997: Έκθεση και προβολή slides «Εμείς» 18Άνω Δαφνί-Ομαδική

1998: Έκθεση «Στιγμές»

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες-Ομαδική

1999: Έκθεση «Στιγμές»

Πολιτιστικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας-Ομαδική

1999: Ομαδική Έκθεση

Ιππικός Όμιλος Αθηνών

2000: Έκθεση «Φυλακίζοντας το χρόνο»

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης-Ατομική

2000: Έκθεση «Φωτογραφίες Αναμνηστικές-Νέα Υόρκη»

Χώρος Τέχνης Α.Κ.ΔΙΑΒΑΣΗΣ –Ατομική

2002: Έκθεση «Δοκιμές»

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων-Αίθουσα Τσίλλερ-Ομαδική

2003: Έκθεση «Πιο Κοντά»

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες-Ομαδική

2004: Αναδρομική έκθεση: 10 χρόνια φωτογραφικό εργαστήρι

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων-Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη-Ομαδική

2005: Έκθεση « Λεωφόρος ΝΑΤΟ»

12ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας, Χώρος Τέχνης Α.Κ.ΔΙΑΒΑΣΗΣ –Ατομική

2006: Διαδρομές Πολιτισμού- Αττικό Μετρό Σταθμός Αττική και Αγ. Δημητρίου

Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού

2006: Έκθεση «Πίστη»

13ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Δ. Αθηναίων

2007: Έκθεση Μετρό στο Αττικό Μέτρο

2009: Έκθεση T.V. Eyes στο E.M.Σ.T.

2010: Έκθεση T.V. Eyes 2 στο E.M.Σ.T.

2011: Έκθεση REALISTIC REALITIES στο E.M.Σ.T.

2012: video projection ‘INFLOW’ στο Ε.Μ.Σ.Τ.       

Εκδόσεις

1996: Έκδοση Φωτογραφικού Ημερολογίου "12 μήνες 12 εικόνες"

2004: Έκδοση φωτογραφικού λευκώματος "109"

2006: Έκδοση φωτογραφικού λευκώματος "πίστη"

2007: Έκδοση φωτογραφικού λευκώματος "Μετρό"