Δεν θέλει ιδιαίτερη τέχνη αλλά λίγη εξάσκηση. Ποιοι άρχισαν πρώτοι να τρώνε με chopsticks;
Προσπαθείς να φας σούσι, noodles, ή ακόμα και τηγανητό ρύζι με chopsticks (ξυλάκια, για άλλους) και νιώθεις ότι τα χέρια σου έχουν γίνει δύο αριστερά; Μην ανησυχείς! Είναι μια τέχνη που όλοι μπορούμε να μάθουμε. Ξέχνα την αμηχανία και ετοιμάσου να κατακτήσεις τον κόσμο της ασιατικής κουζίνας με στυλ και αυτοπεποίθηση. Ακολούθησε αυτά τα απλά tips και θα πιάνεις τα chopsticks (σαν επαγγελματίας.
Βήμα 1: Η Βάση είναι το Κλειδί
Πρώτα, πάρε το πρώτο chopstick. Αυτό είναι το "σταθερό" chopstick που θα λειτουργήσει ως βάση. Κράτησέ το ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη, όπως θα κρατούσες ένα μολύβι. Το κάτω μέρος του πρέπει να ακουμπά στη βάση του αντίχειρά σου και το πάνω μέρος να στηρίζεται στην εσοχή ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα. Φρόντισε να είναι σταθερό και να μην κινείται. Αυτό είναι το μισό της μάχης.
Βήμα 2: Ο Δυναμικός Δείκτης
Τώρα, πάρε το δεύτερο chopstick. Αυτό είναι το "κινητό" chopstick, το οποίο θα χρησιμοποιήσεις για να αρπάξεις το φαγητό. Τοποθέτησέ το ανάμεσα στον δείκτη και τον μέσο σου. Θα πρέπει να ακουμπάει στη μέση του μέσου σου. Με αυτό το chopstick, θα κάνεις όλες τις κινήσεις.
Βήμα 3: Η Κίνηση και η Ισορροπία
Αρχικά, φέρε τα δύο chopsticks κοντά, έτσι ώστε οι άκρες τους να είναι ευθυγραμμισμένες. Τώρα, δοκίμασε να κινήσεις μόνο το πάνω chopstick, δηλαδή αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στον δείκτη και τον μέσο σου. Ο αντίχειρας, ο δείκτης και ο μέσος σου θα συνεργαστούν για να κινήσουν το chopstick πάνω-κάτω. Το κάτω chopstick, το οποίο λειτουργεί ως βάση, θα πρέπει να παραμένει εντελώς ακίνητο.
Βήμα 4: Η Πρακτική κάνει τον Δάσκαλο
Μην απογοητευτείς αν δεν το καταφέρεις με την πρώτη. Πάρε ένα αντικείμενο, όπως ένα μολύβι ή ένα φουντούκι, και δοκίμασε να το πιάσεις με τα chopsticks. Η εξάσκηση είναι το παν. Επίσης, θυμήσου να κρατάς τα χέρια σου χαλαρά και όχι σφιγμένα. Οι κινήσεις πρέπει να είναι ήπιες και με αυτοπεποίθηση. Σε λίγο καιρό, θα σε βλέπουν οι φίλοι σου και θα νομίζουν ότι γεννήθηκες με chopsticks στο χέρι. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Μία γευστική βουτιά στην ιστορία
Τα chopsticks δεν είναι απλώς ένα εργαλείο φαγητού, είναι ένα σύμβολο με ιστορία χιλιάδων ετών. Η ιστορία τους ξεκινά στην αρχαία Κίνα, περίπου 4.000 με 5.000 χρόνια πριν. Αρχικά, δεν ήταν για να τρώνε, αλλά για να μαγειρεύουν. Ήταν απλά ξυλάκια που χρησιμοποιούσαν οι μάγειρες για να ανακατεύουν το φαγητό μέσα στις καυτές κατσαρόλες, εξοικονομώντας καύσιμη ύλη και χρόνο.
Περίπου το 1.200 π.Χ., κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σανγκ, οι άνθρωποι άρχισαν να τα χρησιμοποιούν στο τραπέζι. Η χρήση τους έγινε ακόμα πιο δημοφιλής χάρη στον φιλόσοφο Κομφούκιο, ο οποίος πίστευε ότι τα μαχαίρια δεν είχαν θέση στο τραπέζι, καθώς συνδέονταν με τη βία. Έτσι, τα chopsticks, ως ένα πιο "ειρηνικό" εργαλείο, κέρδισαν έδαφος.
Στο πέρασμα των αιώνων, τα chopsticks εξαπλώθηκαν σε όλη την Ασία, από την Ιαπωνία και την Κορέα μέχρι το Βιετνάμ. Από απλά ξύλινα κλαδάκια, μετατράπηκαν σε έργα τέχνης, φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο, ασήμι ή ακόμα και νεφρίτη. Κάθε πολιτισμός τα προσάρμοσε στην κουζίνα και την κουλτούρα του, κάνοντάς τα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής. Την επόμενη φορά που θα κρατήσεις τα chopsticks, θυμήσου ότι κρατάς ένα κομμάτι ιστορίας στα χέρια σου.