Περισσότεροι από 1,000 μουσικοί από τη φετινή διοργανώτρια χώρα του θεσμού αναφέρουν ότι η συμμετοχή του Ισραήλ «ευτελίζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και καθιστά αόρατο τον πόνο των θυμάτων».


Robyn, Fever Ray και περισσότεροι από 1,000 σουηδοί καλλιτέχνες ανακοίνωσαν πως καλούν στην απαγόρευση συμμετοχής του Ισραήλ στη φετινή Eurovision, η οποία και πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Malmö στις 11 Μαΐου. Axel Boman, Refused, DJ Seinfeld, Peder Mannerfelt και First Aid Kit βρίσκονται επίσης ανάμεσα στις προσωπικότητες και τα συγκροτήματα που υπογράφουν το κάλεσμα που κατατέθηκε στην European Broadcasting Union (EBU) και στο οποίο αναφέρεται ότι η συμμετοχή του Ισραήλ «ευτελίζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και καθιστά αόρατο τον πόνο των θυμάτων».

Η επιστολή στην EBU έρχεται μετά τη διεξαγωγή παρόμοιας καμπάνιας και από Φινλανδούς και Ισλανδούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, οι οποίοι ανέφεραν σε σχετική επιστολή τους ότι η χώρα «διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεχίζει μια στρατιωτικού τύπου κατοχή». Στην ίδια επιστολή αναφέρουν ότι «δεν πρέπει να της επιτραπεί το γυάλισμα της εικόνας της στο όνομα της μουσικής».

Σημειώνεται ότι η EBU απαγόρευσε τη συμμετοχή της Ρωσίας στον διαγωνισμό του 2022, εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία λίγους μήνες πριν. Το ίδιο συνέβη και με τη Λευκορωσία την προηγούμενη χρονιά, επικαλούμενη την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα. Μένει να δούμε ποια στάση θα διατηρήσει και φέτος ως προς το Ισραήλ.